Αποκάλυψη: Ο ρόλος της Ευρώπης στην κατασκευή των ιρανικών drones που χρησιμοποιεί η Ρωσία στην Ουκρανία
Διαβάζεται σε 4'Τι αποκαλύπτουν έγγραφα που έδωσε το Κίεβο στις χώρες της G7 για τον ρόλο της Ευρώπης στην κατασκευή των διαβόητων ιρανικών drones που χρησιμοποιεί η Ρωσία στην Ουκρανία.
- 27 Σεπτεμβρίου 2023 22:18
Τα ιρανικά drones καμικάζι που χρησιμοποιούνται τον τελευταίο καιρό σε επιθέσεις σε πόλεις της Ουκρανίας φέρουν ευρωπαϊκά εξαρτήματα, σύμφωνα με ένα μυστικό έγγραφο που έστειλε το Κίεβο στους δυτικούς συμμάχους του, στο οποίο ζητά πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να επιτεθούν σε εγκαταστάσεις παραγωγής στη Ρωσία, το Ιράν και τη Συρία.
Σε ένα ντοκουμέντο 47 σελίδων που υπέβαλε η κυβέρνηση της Ουκρανίας στις κυβερνήσεις της G7 τον Αύγουστο, υποστηρίζεται ότι έγιναν περισσότερες από 600 επιδρομές τους προηγούμενους τρεις μήνες σε πόλεις με τη χρήση UAV που έφεραν δυτική τεχνολογία.
Ένα ευρύ φάσμα εξαρτημάτων που παράγονται από δυτικές εταιρείες έχει βρεθεί στα μοντέλα drones που καταρρίφθηκαν, σύμφωνα με τα έγγραφα που υποβλήθηκαν στην G7, η οποία απαρτίζεται από τις Γαλλία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ιαπωνία, Ιταλία και Καναδά, καθώς και την ΕΕ.
Σύμφωνα με τα έγγραφα, τα οποία έφτασαν στα χέρια του Guardian, 52 ηλεκτρικά εξαρτήματα που κατασκευάζονται από δυτικές εταιρείες βρέθηκαν στο drone Shahed-131 και 57 στο μοντέλο Shahed-136, το οποίο έχει εμβέλεια πτήσης 2.000 χιλιόμετρα και ταχύτητα 180 χλμ/ώρα.
Πέντε ευρωπαϊκές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης μιας πολωνικής θυγατρικής μιας βρετανικής πολυεθνικής, κατονομάζονται ως οι αρχικοί κατασκευαστές των προσδιοριζόμενων εξαρτημάτων.
«Μεταξύ των κατασκευαστών είναι εταιρείες που έχουν την έδρα τους στις χώρες του συνασπισμού κυρώσεων: Ηνωμένες Πολιτείες, Ελβετία, Ολλανδία, Γερμανία, Καναδάς, Ιαπωνία και Πολωνία», ισχυρίζεται.
Σύμφωνα με το έγγραφο, το Ιράν έχει ήδη διαφοροποιήσει την παραγωγή του μέσω της χρήσης ενός συριακού εργοστασίου που παραδίδει στο ρωσικό λιμάνι Νοβοροσίσκ, αλλά η παραγωγή drones μεταφέρεται στη Ρωσία, στην κεντρική περιοχή Ταρτάρ της Αλαμπούγκα, αν και η Τεχεράνη συνεχίζει να προμηθεύει τα εξαρτήματα.
Αναφέρει επίσης ότι η ιρανική κυβέρνηση προσπαθεί να «αποσυνδεθεί από την παροχή όπλων στη Ρωσία» και «δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη ρωσική ζήτηση και την ένταση χρήσης στην Ουκρανία».
Μεταξύ των προτάσεων για δράση από τους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας είναι «πυραυλικά πλήγματα στα εργοστάσια παραγωγής αυτών των UAV στο Ιράν, τη Συρία, καθώς και σε μια πιθανή τοποθεσία παραγωγής στη Ρωσική Ομοσπονδία».
Το έγγραφο συνεχίζει: «Τα παραπάνω μπορεί να πραγματοποιηθούν από τις ουκρανικές αμυντικές δυνάμεις εάν οι εταίροι παρέχουν τα απαραίτητα μέσα καταστροφής».
Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για αδικοπραγία από τις δυτικές εταιρείες των οποίων τα μέρη έχουν εντοπιστεί. «Η ιρανική παραγωγή UAV έχει προσαρμοστεί και χρησιμοποιεί ως επί το πλείστον διαθέσιμα εμπορικά εξαρτήματα, η προμήθεια των οποίων γίνεται ανεπαρκώς ή δεν ελέγχεται καθόλου», αναφέρει το έγγραφο.
Σύμφωνα με την ουκρανική έκθεση, οι τελωνειακές πληροφορίες δείχνουν ότι «σχεδόν όλες οι εισαγωγές στο Ιράν προέρχονταν από την Τουρκία, την Ινδία, το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Βιετνάμ και την Κόστα Ρίκα».
“Δεν υπήρξε συντονισμός μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών της ΕΕ”
Ο Bart Groothuis, ευρωβουλευτής που συμμετέχει στην υποεπιτροπή άμυνας και ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είπε ότι δεν υπήρξε επαρκής συντονισμός μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κακής χρήσης δυτικών στοιχείων. «Νομίζω ότι πολλές ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών δεν εξετάζουν καν τις κυρώσεις», είπε.
Το έγγραφο της ουκρανικής κυβέρνησης – «Μπαράζ θανάτων: έκθεση για τα UAVs Shahed-136/131» – παρέχει την πιο ενημερωμένη ανάλυση των μεταβαλλόμενων τακτικών και σχεδίων παραγωγής drone της Ρωσίας από τότε που καταγράφηκε η πρώτη χρήση των drones Shahed στην περιοχή του Χάρκοβο στις 13 Σεπτεμβρίου 2022, στην πόλη Κουπιάνσκ.
Ισχυρίζεται:
- Μια παύση των επιθέσεων που διήρκεσε από τις 17 Νοεμβρίου έως τις 7 Δεκεμβρίου «πιθανότατα οφειλόταν στην προσαρμογή των drones σχεδιασμένων για ζεστό κλίμα στον ουκρανικό χειμώνα» και αυτό «μπορεί να υποδηλώνει πρόσθετη συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Ιράν για την παραγωγή και τον εκσυγχρονισμό του Shahed-136/131”.
- Οι παραδόσεις των UAV Shahed-136/131 από το Ιράν στη Ρωσία πραγματοποιούνται μέσω της Κασπίας Θάλασσας.
- Οι σημάνσεις στα ηλεκτρονικά εξαρτήματα των drones που χρησιμοποιήθηκαν στην Ουκρανία τους τελευταίους μήνες είχαν καταστραφεί, «πιθανώς με τη χρήση λέιζερ», και οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να χρησιμοποιούν τα ονόματα Geranium-1 και Geranium-2 για τα drones, τα οποία είναι «Πιθανώς μέρος μιας συμφωνίας μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας για την απόκρυψη του ρόλου του Ιράν».
- Στις αρχές Ιουλίου, ένα νέο μοντέλο Shahed-136 με την ένδειξη «Y002» καταρρίφθηκε στην Ουκρανία, το οποίο «μπορεί να είχε συναρμολογηθεί σε μια νέα μονάδα παραγωγής στη Ρωσία». Το δείγμα λέγεται ότι είχε διαφορετική διαμόρφωση πτερυγίων, η οποία «μπορεί επίσης να υποδεικνύει παραγωγή σε νέα τοποθεσία».
- Η Ρωσία και το Ιράν «εργάζονται ήδη σε έναν νέο κινητήρα για το Shahed-136, ο οποίος θα πρέπει να παρέχει καλύτερη ταχύτητα και εμβέλεια».