Αποκάλυψη: Πώς ο Πούτιν παγίδευσε Κουβανούς στον ατελείωτο πόλεμο της Μόσχας
Διαβάζεται σε 8'Υπό το βάρος της πολιτικής πίεσης ο Πούτιν αποφεύγει νέα επιστράτευση. Το “κόλπο” με Κουβανούς που στέλνονται στο μέτωπο και η τύχη των βορειοκορεατών
- 13 Ιανουαρίου 2025 15:00
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει εφαρμόσει μια στρατηγική προσέλκυσης ξένων πολιτών, όπως Κουβανών, ώστε να καταταγούν στον ρωσικό στρατό με απ’ ευθείας επιχειρησιακές υποχρεώσεις και με την υπόσχεση για άμεση απόκτηση ρωσικής υπηκοότητας.
Ωστόσο, αυτή η υπηκοότητα συνοδεύεται από υποχρεώσεις, όπως η παραμονή στο μέτωπο μέχρι το τέλος των συγκρούσεων, χωρίς δυνατότητα αποχώρησης. Πρακτικά, με αυτή τη μεθόδευση, οι “νέοι Ρώσοι πολίτες” εγκλωβίζονται σε μια παρατεταμένη σύγκρουση χωρίς τη δυνατότητα επιστροφής στην προηγούμενη ζωή τους.
Το Politico δημοσιεύει την ιστορία του “Χόρχε” από την Κούβα. Ο Κουβανός νεοσύλλεκτος είναι ανάμεσα σε χιλιάδες ξένους υπηκόους που υπέγραψαν μονοετές συμβόλαιο με τον ρωσικό στρατό, παρασυρόμενοι από την υπόσχεση υψηλών μισθών και γρήγορης ιθαγένειας για τους ίδιους και τους συγγενείς τους. “Τώρα μας λένε ότι, εφόσον είμαστε Ρώσοι πολίτες, πρέπει να συνεχίσουμε να πολεμάμε μέχρι το τέλος του πολέμου” αναφέρει ο Χόρχε στο Politico, μιλώντας από την περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, όπου τα στρατεύματα της Μόσχας προσπαθούν να ανατρέψουν την ουκρανική επίθεση.
Το Politico στέκεται στην ιστορία του Κουβανού καθώς και άλλων συμπατριωτών του που βρίσκονται στην εν λόγω περιοχή, στην πρώτη γραμμή. Πρακτικά, μετά τις απώλειες Ρώσων πολιτών από τον Φεβρουάριο του 2022 ως σήμερα, η Μόσχα προσπαθεί να επιστρατεύεσει ξένους νεοσύλλεκτους με αυτό το “τέχνασμα”. Στρατιωτικοί αναλυτές αναφέρουν βέβαια πως οι ξένοι πολίτες “γεμίζουν” περισσότερο κενά στο πεδίο της μάχης.
Αυτή τη στιγμή η Μόσχα ηγείται ενός συνασπισμού ευρείας βάσης χωρών που αντεπιτίθενται κατά της αμερικανικής ηγεμονίας. Δεν είναι πρώτη φορά που Κουβανοί συμμαχούν με τη Ρωσία ενάντια στην ΗΠΑ, όπως είχε γίνει επί Ψυχρού Πολέμου. Ωστόσο, σχεδόν κανένας από τους νυν Κουβανούς που έχουν επιστρατευτεί και μίλησαν με το Politico, δεν επικαλέστηκε την ιδεολογία ως βασικό κριτήριο για την κατάταξη. Οι περισσότεροι απάντησαν πως αποφάσισαν να πάνε στη Μόσχα απαντώντας σε online ερωτηματολόγια που ανέφεραν εργασίες χαμηλής ειδίκευσης, κυρίως στον τομέα των κατασκευών.
Άλλοι αποκρίθηκαν καταφατικά απαντώντας πως συνειδητά ήθελαν να λάβουν μέρος στο κάλεσμα του πολέμου της Ρωσίας, υπογραμμίζοντας τις οικονομικές δυσκολίες των οικογενειών τους. “Ένα έτος στρατιωτικής θητείας”, ήλπιζαν, ότι θα τους εξασφάλιζε μια νέα εθνικότητα” και μαζί με αυτή, μια νέα ζωή.
Δώδεκα μήνες μετά ωστόσο, οι Κουβανοί δείχνουν περισσότερο “εγκλωβισμένοι” σε αυτή την κατάσταση. Τον Σεπτέμβριο του 2022, η ανακοίνωση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για μια “μερική επιστράτευση” έφερε τη χώρα σε κατάσταση σοκ. Για πρώτη φορά μετά την ευρείας κλίμακας εισβολή, ο πληθυσμός της Ρωσίας ήρθε αντιμέτωπος με την πραγματικότητα του πολέμου και άρχισε να αφορά άμεσα τη ζωή του. Όσοι κινητοποιήθηκαν αναμένεται να αντικατασταθούν αυτό το διάστημα. Παρόλα αυτά, βρίσκονται στο πεδίο παραπάνω μήνες απ’ ό,τι περίμεναν, καθώς ο Πούτιν δίστασε να προχωρήσει σε δεύτερη επιστράτευση υπό το βάρος των πολιτικών αντιδράσεων.
Κουβανικά διαβατήρια αγνοούνται
Για να αντικαταστήσει τα θύματα, βασίστηκε στην προσέλκυση περισσότερων εθελοντών, προσφέροντας στους ντόπιους υψηλούς μισθούς καθώς και ταχεία ιθαγένεια για ξένους νεοσύλλεκτους. “Χρησιμοποιούν την υπηκοότητα για να μας δέσουν”, τόνισε άλλος Κουβανός νεοσύλλεκτος. Ο ίδιος δήλωσε πως είδε για τελευταία φορά την κουβανική του ταυτότητα τον Οκτώβριο του 2023, όταν κατασχέθηκε από τους στρατιωτικούς ανωτέρους του. Λίγο αργότερα, του αφαιρέθηκε και το ρωσικό διαβατήριό του, που εκδόθηκε μόλις εβδομάδες νωρίτερα, με το πρόσχημα ότι ήταν ασφαλέστερο να περάσει στην Ουκρανία χωρίς αυτό.
Ενώ ορισμένοι νεοσύλλεκτοι έλαβαν υπηκοότητα εντός εβδομάδων από την άφιξή τους στη Ρωσία για στρατιωτική εκπαίδευση, υπάρχουν εκείνοι που εξακολουθούν να περιμένουν να λάβουν το έγγραφο περισσότερο από ενάμιση χρόνο μετά την κατάταξή τους. “Δεν θέλουν να μας αφήσουν να φύγουμε” είπε άλλος νεοσύλλεκτος που ήταν από το πρώτο κύμα Κουβανών που ταξίδεψαν στη Ρωσία και δεν έχει λάβει ακόμη νέο διαβατήριο.
Ο Ιβάν Τσουβιλιάεφ, μέλος της ομάδας δικαιωμάτων Idite Lesom, δήλωσε πως αυτοί οι στρατιώτες δεν έχουν πλέον έγγραφα άρα δεν μπορούν να προστρέξουν στην πρεσβεία της χώρας τους. Αναλυτές αμφισβητούν επίσης το γεγονός πως η Αβάνα “δεν γνώριζε”.
Ενώ η Ινδία έχει πιέσει σκληρά για να πάρει πίσω τους δικούς της πολίτες, εξασφαλίζοντας την απελευθέρωση 45 μαχητών αυτόν τον Σεπτέμβριο και εργάζεται για να φέρει στην πατρίδα άλλους 50, τα στοιχεία δείχνουν ότι η στρατολόγηση Κουβανών συνεχίζεται. Τον Μάιο, ο πρόεδρος της Κούβας Miguel Díaz-Canel ήταν μεταξύ των ελάχιστων αξιωματούχων που παρευρέθηκαν στον εορτασμό της Ημέρας της Νίκης του Κρεμλίνου. Ο ίδιος πρόσφερε στον Πούτιν “την υποστήριξη της Κούβας” και του ευχήθηκε “επιτυχία στην ειδική στρατιωτική σας επιχείρηση”.
Η Κούβα βασίζεται στη Ρωσία για αργό πετρέλαιο και σιτάρι. Άλλοι σύμμαχοι της Ρωσίας έχουν προσφέρει drones και πυροβολικό, ωστόσο η φτωχή Κούβα δεν έχει να προσφέρει τίποτα άλλο παρά στρατιώτες.
Οι Ουκρανοί δηλώνουν πως γνωρίζουν τα σχέδια της Μόσχας και πως η Αβάνα συναινεί, πράγμα που επισήμως διαψεύδεται από την κυβέρνηση της Κούβας. Όλα αυτά, μήνες πριν η Βόρεια Κορέα στείλει δικά της στρατεύματα προς υποστήριξη της Ρωσίας. Υπάλληλος του αμερικανικού Κογκρέσου που διατηρεί την ανωνυμία του, είπε πως είναι αδύνατο η Αβάνα να μην έχει επίγνωση της όλης κατάστασης.
Πέρυσι πάντως η Αβάνα συνέλαβε 17 αξιωματούχους για παράνομη “διακίνηση” στρατιωτών προς τη Μόσχα, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για διαφθορά στον στρατό της χώρας.
Αδιέξοδο και θολή κατάσταση
Για τους Κουβανούς που είναι “δεμένοι” στον πόλεμο της Ρωσίας, η παράταση του χρόνου τους στο πεδίο της μάχης πέρα από το προβλεπόμενο συμβόλαιό τους είναι σχεδόν δεδομένη. Μη θέλοντας να διατρέξουν τον κίνδυνο της τιμωρίας, τρεις από τους τέσσερις νεοσυλλέκτους των οποίων τα μονοετή συμβόλαια είχαν λήξει, είπαν ότι προτιμούσαν να μείνουν στη θέση τους και να προσευχηθούν για άμεση λήξη του πολέμου.
Σημειώνεται πως δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τον αριθμό των Κουβανών που πολεμούν στην Ουκρανία ή στην περιοχή του Κουρσκ.
Από την άλλη, σύμφωνα με πηγές, η Βόρεια Κορέα έχει στείλει χιλιάδες στρατιώτες για να υποστηρίξουν τις ρωσικές δυνάμεις στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι περίπου 10.000 έως 11.000 Βορειοκορεάτες στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί, κυρίως στην περιοχή του Κουρσκ.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι περισσότεροι από 3.000 Βορειοκορεάτες στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί σε μάχες με τις ουκρανικές δυνάμεις στην περιοχή του Κουρσκ, ενώ άλλοι κρατούνται αιχμάλωτοι, όπως αποκάλυψε το Reuters, με το Κίεβο να ζητά ανταλλαγή αιχμαλώτων.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η συμμετοχή των Βορειοκορεατών στις μάχες δεν φαίνεται να έχει σημαντική επίδραση στην κατάσταση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ΗΠΑ.
Η στήριξη προς την Ουκρανία
Στον αντίποδα η Ουκρανία συνεχίζει να λαμβάνει διεθνή υποστήριξη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκταμίευσε πρόσφατα τα πρώτα 3 δισ. ευρώ από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, ενισχύοντας την οικονομική σταθερότητα της χώρας.
Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία ανακοίνωσαν νέες συντονισμένες κυρώσεις σε βάρος του ρωσικού τομέα της ενέργειας, επιδιώκοντας να αυξήσουν την πίεση στη Μόσχα.
Να αναφερθεί ακόμη πως ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι μπορεί να τερματίσει τον πόλεμο “εντός 24 ωρών” μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, κάτι που βέβαια θεωρείται εν πολλοίς ανεδαφικό.
Το πιο πιθανό είναι ο Τραμπ να πιέσει περαιτέρω το Κίεβο να αποδεχθεί τους ρωσικούς όρους πιθανώς με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια ή εγγυήσεις ασφαλείας. Προτάσεις που εξετάζονται περιλαμβάνουν την αναστολή της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης, με αντάλλαγμα την παύση των εχθροπραξιών και την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας.
Ωστόσο, η επιτυχία αυτών των προσπαθειών εξαρτάται από την αποδοχή τους τόσο από την Ουκρανία όσο και από τη Ρωσία. Η Ουκρανία έχει δηλώσει ότι δεν είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει εδάφη, ενώ η Ρωσία επιμένει στις δικές της απαιτήσεις.