Apollo 13: Ιστορικό ντοκουμέντο από την επιστροφή της μοναδικής αποτυχημένης αποστολής στη Σελήνη
Η ανθρωπότητα παρακολούθησε με κομμένη την ανάσα την "οδύσσεια" των τριών αστροναυτών που δεν κατάφεραν ποτέ να προσεληνωθούν. Το ημερολόγιο έδειχνε 17 Απριλίου 1970 όταν επιτέλους επέστρεψαν σώοι πίσω στη Γη.
- 17 Απριλίου 2019 07:13
Σαν σήμερα στις 17 Απριλίου 1970 επέστρεψε στη Γη σώο και αβλαβές το τριμελές πλήρωμα του Apollo 13, της μοναδικής αποστολής της NASA που δεν κατάφερε ποτέ να φτάσει στη Σελήνη.
Ο κυβερνήτης James Lovell με τους συγκυβερνήτες του John Swigert και Fred Haise είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους στις 11 Απριλίου 1970, με σκοπό να εξερευνήσουν το σχηματισμό Fra Mauro, τα ορεινά υψώματα του οποίου βρίσκονταν εντός του ομώνυμου κρατήρα, διαμέτρου 80 χλμ.
Παρά το γεγονός ότι το πλήρωμα έλαβε ειδική εκπαίδευση σε θέματα γεωλογίας για να πραγματοποιήσει τις ειδικές μελέτες, δεν κατάφερε ποτέ να αξιοποιήσει αυτές τις γνώσεις.
Το σκάφος είχε εμφανίσει τα πρώτα προβλήματα στη διάρκεια της εκτόξευσης, κατάφερε ωστόσο να ξεκινήσει κανονικά το ταξίδι του. Μέχρι τη στιγμή που το σκάφος της αποστολής τραντάχτηκε σαν να είχε χτυπηθεί από μετεωρίτη. Τα πράγματα έγιναν χαοτικά όταν διαπιστώθηκε ότι υπήρχε και διαρροή οξυγόνου. Αυτό που είχε συμβεί ήταν ότι η μία από τις δύο δεξαμενές οξυγόνου που τροφοδοτούσαν τα ηλεκτρικά κυκλώματα είχε ανατιναχτεί, προκαλώντας ζημιές και στην άλλη. Η ισχύς του σκάφους είχε πλέον μειωθεί στο ελάχιστο και η επιλογή του πληρώματος και της NASA ήταν μονόδρομος.
Το ταξίδι στη Σελήνη έπρεπε να εγκαταλειφθεί και έπρεπε να βρεθεί τρόπος ασφαλούς επιστροφής στη Γη.
Το Κέντρο Έλεγχου στο Χιούστον είχε μόνο μια λύση να προτείνει: Επιβίβαση στη σεληνάκατο που πλέον θα αναλάμβανε το ρόλο ναυαγοσωστικής λέμβου στο… διάστημα. Ούτε και εδώ έλειπαν τα προβλήματα: Η σεληνάκατος ήταν σχεδιασμένη μόνο για δύο άτομα! Επιπλέον μπορούσε να λειτουργήσει με ασφάλεια μόλις για το μισό χρόνο από όσο θα διαρκούσε το ταξίδι της επιστροφής…
Ο ένας από τα μέλη του πληρώματος, ο Fred Haise, αρρώστησε αφού το κρύο και η υγρασία ήταν πλέον ανυπόφορα. Οι τρεις άνδρες χρειάστηκε να περιμένουν τρεις μέρες στοιβαγμένοι στην μικροσκοπική σεληνάκατο ελπίζοντας να βρεθεί λύση.
Παράλληλα, έπρεπε να υπολογιστεί εκ νέου η τροχιά της επιστροφής τους, προκειμένου να μην γίνουν παρανάλωμα του πυρός κατά την είσοδό τους στην ατμόσφαιρα της Γης. Όλα αυτά, με έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή εκτός λειτουργίας, ένα σύστημα πλοήγησης νεκρό και έναν αυτόματος πιλότος χαλασμένο.
Οι τρεις αστροναύτες θα έπρεπε να κάνουν τα πάντα χειροκίνητα, σαν να χειρίζονταν μια… σχεδία στο διάστημα. Και μάλιστα μια “σχεδία” που δεν είχε χώρο για όλους και “έμπαζε” ήδη από παντού!
Και τα κατάφεραν μια χαρά! Η προσθαλάσσωση του Apollo 13 έγινε με απόλυτη επιτυχία στον Νοτιοανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό, στις 17 Απριλίου 1970. Εκεί τους περιέλαβε το αεροπλανοφόρο «Iwo Jima», μεταφέροντάς τους με ασφάλεια στα κεντρικά της NASA στο Χιούστον.
Το 1995, η απίστευτη αυτή διαστημική περιπέτεια μεταφέρθηκε στο σινεμά από τον Ρον Χάουαρντ με πρωταγωνιστή τον Τομ Χανκς, κερδίζοντας πολλά βραβεία και υποψηφιότητες αλλά και κάνοντας ρεκόρ εισπράξεων στο box office.