Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Όταν ο ένοπλος έδινε συνέντευξη στους New York Times

Διαβάζεται σε 3'
Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Όταν ο ένοπλος έδινε συνέντευξη στους New York Times
O Ράιαν Γουέσλι Ρουθ AP Photo/Efrem Lukatsky

Ο Ράιαν Γουέσλι Ρουθ που συνελήφθη για απόπειρα δολοφονίας του Ντόλαντ Τραμπ είχε δώσει συνέντευξη στους New York Times αποκαλύπτοντας τα σχέδιά του για την εμπόλεμη Ουκρανία.

Θερμός υποστηρικτής της Ουκρανίας φαίνεται πως είναι ο 58χρονος Ράιαν Γουέσλι Ρουθ (Ryan Wesley Routh), ο οποίος συνελήφθη το βράδυ της Κυριακής (15/9) για τη δεύτερη απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που σημειώθηκε κοντά στο γήπεδο γκολφ του στη Φλόριντα.

Ο 58χρονος έχει εκφράσει την υποστήριξή του στην Ουκρανία με δεκάδες αναρτήσεις του στο X από το 2022, δηλώνοντας “πρόθυμος να πεθάνει στον αγώνα” και παροτρύνοντας τους ακόλουθούς του “να κάψουμε το Κρεμλίνο”.

Ο ίδιος μάλιστα είχε επισκεφτεί τη χώρα το 2022.

Σε ανάρτηση του, είχε γράψει: «ΕΙΜΑΙ ΠΡΟΘΥΜΟΣ ΝΑ ΠΕΤΑΞΩ ΣΤΗΝ ΚΡΑΚΟΒΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΩ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΗΣΩ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΩ».

Επίσης, στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Signal, έγραψε ότι «Οι πολίτες πρέπει να αλλάξουν αυτόν τον πόλεμο και να αποτρέψουν μελλοντικούς πολέμους» ως μέρος του βιογραφικού του στο προφίλ του. Στο WhatsApp, το βιογραφικό του έγραφε: «Καθένας από εμάς πρέπει να κάνει καθημερινά τον ρόλο του με τα πιο μικρά βήματα για την υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας και της δημοκρατίας”.

Όταν μιλούσε στους New York Times για τα σχέδιά του στην Ουκρανία

Ο Ρουθ, πρώην εργολάβος από το Greensboro, είχε μιλήσει στους New York Times το 2023 για ένα άρθρο σχετικά με τους Αμερικανούς που προσφέρθηκαν εθελοντικά να βοηθήσουν την πολεμική προσπάθεια στην Ουκρανία. Εκεί, λοιπόν, είπε ότι είχε ταξιδέψει στη χώρα μετά την εισβολή της Ρωσίας και ήθελε να στρατολογήσει Αφγανούς στρατιώτες για να πολεμήσουν εκεί.

Στην τηλεφωνική συνέντευξη στους New York Times, είπε ότι βρισκόταν στην Ουάσιγκτον για να συναντηθεί «για δύο ώρες» με την αμερικανική Επιτροπή για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, γνωστή ως Επιτροπή του Ελσίνκι, ώστε να την πιέσει για περισσότερη υποστήριξη προς την Ουκρανία. Η επιτροπή διευθύνεται από μέλη του Κογκρέσου και στελεχώνεται από βοηθούς του.

Παράλληλα, είχε δηλώσει ότι αναζητούσε νεοσύλλεκτους για την Ουκρανία μεταξύ Αφγανών στρατιωτών που είχαν εγκαταλείψει τους Ταλιμπάν. Είπε ότι σχεδίαζε να τους μεταφέρει, σε ορισμένες περιπτώσεις παράνομα, από το Πακιστάν και το Ιράν στην Ουκρανία. Υποστήριξε, δε, ότι δεκάδες είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Μάλιστα, είχε τονίσει ότι «μπορούμε πιθανώς να αγοράσουμε κάποια διαβατήρια μέσω του Πακιστάν, αφού είναι μια πολύ διεφθαρμένη χώρα».

Σύμφωνα πάντως με τους New York Times, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το όνομά του εμπλέκεται σε αμφιλεγόμενες καταστάσεις. Ένας άνδρας με το ίδιο όνομα και παρόμοια ηλικία συνελήφθη το 2002 στο Greensboro, με την κατηγορία της οπλοφορίας και κατοχής αυτόματου πολυβόλου. Το αν αυτό το περιστατικό σχετίζεται με την τρέχουσα υπόθεση παραμένει ασαφές, αλλά οι προηγούμενες πράξεις του δείχνουν μια τάση προς τη βία και την παρανομία.

Τέλος, ο Routh, σε αναρτήσεις του το 2020, εξέφρασε τον θαυμασμό του για την Tulsi Gabbard, πρώην αντιπρόσωπο και υποψήφια για την προεδρία των Δημοκρατικών, δηλώνοντας ότι «θα διαπραγματευτεί ακούραστα ειρηνευτικές συμφωνίες στη Συρία, το Αφγανιστάν και όλες τις ζώνες αναταραχής». Αλλά οι πιο πρόσφατες του ενέργειες και δηλώσεις παρουσιάζουν μια πολύ πιο σκοτεινή και ανησυχητική πλευρά του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα