Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Βίντεο – ντοκουμέντο από τη σύλληψη του 58χρονου

Διαβάζεται σε 4'
Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Βίντεο – ντοκουμέντο από τη σύλληψη του 58χρονου
Associated Press

Το γραφείο του αρμόδιου σερίφη στις ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από τη σύλληψη του 58χρονου Ράιαν Ρουθ για την υποτιθέμενη απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Τις πρώτες εικόνες από τη σύλληψη του Ράιαν Ρουθ, που θεωρείται ύποπτος για την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ, έδωσαν στη δημοσιότητα οι αμερικανικές αρχές.

Αυτές προέρχονται από κάμερα αστυνομικού, και διακρίνεται ο Ρουθ να ακινητοποιείται και στη συνέχεια να συλλαμβάνεται αφού είχε εντοπιστεί να κρύβεται σε θάμνους, οπλισμένος με ένα τυφέκιο.

Δίωξη για οπλοκατοχή

Λίγο νωρίτερα, ο Ράιαν Ρουθ οδηγήθηκε ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου, όπου του ασκήθηκε δίωξη για δύο αδικήματα σχετιζόμενα με οπλοκατοχή,

Είναι πιθανόν ότι θα του απαγγελθούν και άλλες κατηγορίες, αλλά αυτήν η πρώτη δίωξη (για κατοχή πυροβόλου όπλου από άτομο καταδικασμένο για κακούργημα και για κατοχή πυροβόλου με σβησμένο σειριακό αριθμό) επιτρέπει στις αρχές να τον κρατήσουν προφυλακισμένο όσο θα συνεχίζεται η έρευνα.

Οι δύο αυτές κατηγορίες επιφέρουν ποινές 15 και 5 ετών αντίστοιχα.

Την Κυριακή, μέλη της Μυστικής Υπηρεσίας άνοιξαν πυρ όταν ένας πράκτορας είδε μια κάνη να ξεπροβάλει από τους θάμνους στο γήπεδο γκολφ του Τραμπ στο Γουέστ Παλμ Μπιτς, σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από το σημείο όπου έπαιζε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο ύποπτος διέφυγε με αυτοκίνητο αρχικά, αφήνοντας πίσω του δύο σακίδια και το όπλο του, ένα τυφέκιο τύπου SKS με προσαρμοσμένη διόπτρα. Λίγο αργότερα, συνελήφθη.

Ο Ρουθ φορούσε σκούρα στολή της φυλακής και τα χέρια και τα πόδια του ήταν δεμένα με αλυσίδες κατά τη σημερινή εμφάνισή του στο δικαστήριο, σύμφωνα με το CNN.

Σύμφωνα με το ομοσπονδιακό κατηγορητήριο, ο ύποπτος βρισκόταν κοντά στο γήπεδο γκολφ επί περισσότερες από 11 ώρες μέχρι να τον αντιληφθούν οι πράκτορες. Στοιχεία από εταιρεία κινητής τηλεφωνίας δείχνουν ότι το κινητό τηλέφωνο του Ρουθ βρισκόταν στο σημείο περίπου από τις 1.59 π.μ. μέχρι τη 1.31 μ.μ. της 15ης Σεπτεμβρίου.

Ο 58χρονος Ρουθ συνελήφθη περίπου 40 λεπτά μετά τον εντοπισμό του, ενώ οδηγούσε στον διαπολιτειακό αυτοκινητόδρομο 95. Όταν ρωτήθηκε από τους αστυνομικούς αν ξέρει για ποιον λόγο τον σταμάτησαν «απάντησε καταφατικά», σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο. Η πινακίδα του αυτοκινήτου του ήταν κλεμμένη από άλλο όχημα.

Ο Ρουθ έχει καταδικαστεί δύο φορές στη Βόρεια Καρολίνα, το 2002 για κατοχή όπλου μαζικής καταστροφής και το 2019 για κατοχή κλεμμένων αγαθών. Δεν υπάρχουν προς το παρόν περισσότερες λεπτομέρειες για αυτές τις δύο υποθέσεις.

Ο Τραμπ κατηγόρησε τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις για την απόπειρα σε βάρος του. Ισχυρίστηκε ότι ο ύποπτος ενεργούσε λόγω της «εμπρηστικής ρητορικής» των Δημοκρατικών, μολονότι οι αρχές δεν έχουν ακόμη παρουσιάσει αποδείξεις, ούτε διευκρίνισαν το κίνητρο του δράστη.

«Η ρητορική τους (σ.σ. του Μπάιντεν και της Χάρις) προκάλεσε τον πυροβολισμό εναντίον μου, ενώ εγώ είμαι εκείνος που θα σώσει τη χώρα και εκείνοι αυτοί που την καταστρέφουν, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό», είπε σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Fox.

Μπάιντεν: Η Μυστική Υπηρεσία χρειάζεται βοήθεια

Η Μυστική Υπηρεσία, η οποία είναι αρμόδια για την ασφάλεια των εν ενεργεία και των πρώην προέδρων των ΗΠΑ, «χρειάζεται περισσότερη βοήθεια», δήλωσε από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Ο ίδιος ζήτησε «περισσότερη βοήθεια» για την υπηρεσία αυτή, η οποία, κατά την άποψή του, χρειάζεται «περισσότερο προσωπικό». Ο Δημοκρατικός πρόεδρος, σε μια σύντομη συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, κάλεσε το Κογκρέσο να καλύψει αυτές τις πρόσθετες ανάγκες. 

«Η μεγαλύτερη προτεραιότητα είναι να έχουμε τις απαντήσεις για να καταλάβουμε πώς ο πρόεδρος Τραμπ έγινε στόχος πολλών αποπειρών δολοφονίας», σχολίασε στην πλατφόρμα Χ ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα