Απόρρητο έγγραφο: Συμφωνία Μπλερ-Μπους ένα χρόνο πριν την εισβολή στο Ιράκ

default image

Λαβράκι έβγαλαν τα περίφημα απόρρητα mail της Χίλαρι στο State Department που διέρρευσαν καθώς χρησιμοποιούσε το προσωπικό της λογαριασμό

Έκθετος ο πρώην πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας έπειτα από τη διαρροή εγγράφου που τον θέλει να έχει συμφωνήσει για την αιματηρή επέμβαση στο Ιράκ, έναν ολόκληρο χρόνο πριν την έναρξη της σύρραξης με τις δυνάμεις τους Σαντάμ Χουσεΐν και παρά τις διαβεβαιώσεις του, σε δημόσιες δηλώσεις του τότε, πως το Ηνωμένο Βασίλειο δεν προκρίνει την ένοπλη σύγκρουση, αλλά αναζητά διπλωματική επίλυση του προβλήματος.

 

Έγγραφο του State Department που χρονολογείται από τα τέλη Μαρτίου 2002, λίγο πριν τη συνάντηση Μπλερ και Μπους στο Κρόφορντ στο ράντσο του πρώην προέδρου της Αμερικής στο Τέξας. Η συνάντηση αυτή αποτέλεσε για πολλούς το ορμητήριο του Βρετανού και του Αμερικανού αρχηγού, από όπου σχεδίασαν τις πολεμικές τους επιχειρήσεις στο Ιράκ, αναφέρει ρητά πως η Μεγάλη Βρετανία είναι σύμφωνη με τη διεξαγωγή πολέμου κατά της τρομοκρατίας.  Το υπόμνημα υπογράφει ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ στις 28 Μαρτίου, μια μόλις εβδομάδα πριν τη συνάντηση. Σε αυτό ο Πάουελ επιβεβαιώνει πως ο Μπλερ θα είναι “μαζί με την Αμερική” στην στρατιωτική επέμβαση.

 

Από το έγγραφο που διέρρευσε προκύπτει άλλωστε πως η Αμερική αξιοποίησε την κατασκοπεία της στο εσωτερικό του κόμματος των εργατικών προκειμένου “χειραγωγήσει” την βρετανική κοινή γνώμη υπέρ του πολέμου. Άλλωστε, η αμερικανική διοίκηση φαίνεται να γνώριζε πολύ καλά πως η βρετανική κοινή γνώμη, αλλά και το ίδιο το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού ήταν βαθιά διχασμένοι για το κατά πόσο είναι επιθυμητή η στρατιωτική επέμβαση.

Τα έγγραφα αυτά αποτελούν μέρος των mail που διαχειρίστηκε η Κλίντον από τον προσωπικό της λογαριασμό και ως εκ τούτου διέρρευσαν. Το σκάνδαλο με τη διαχείριση των mail ταλαιπώρησε πολύ την υποψήφια των Δημοκρατικών, όμως κανείς δεν φανταζόταν πως θα έφερνε στο φως ένα τόσο σοβαρό ζήτημα για τον Τζορζτ Μπους και κυρίως για την κυβέρνηση Τόνι Μπλερ.

Πουθενά στο επίμαχο κείμενο που δημοσιεύει η βρετανική Daily Mail δεν γίνεται λόγος για προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος δια της διπλωματικής οδού, ενώ ο Πάουελ διαβεβαιώνει τον πρόεδρο Μπους πως ο Τόνι Μπλερ έχει τον τρόπο να “καλέσει” και να ζητήσει “τις ευλογίες” του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και να “δείξει πως οι δύο δυνάμεις έχουν ήδη σχεδιάσει την επόμενη μέρα στην περιοχή”, εννοώντας την μετα-Σαντάμ περίοδο. Έτσι ακριβώς και έγινε. Το Σεπτέμβρη του 2002, ο Τόνι Μπλερ ισχυρίστηκε εσφαλμένως πως ο Σαντάμ Χουσεΐν διέθετε βιολογικά όπλα που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη διεθνή κοινότητα σε μόλις 45′ λεπτά. Η πειραγμένη αναφορά μάλιστα είχε οδηγήσει σε αυτοκτονία τον άνθρωπο που αναγκάστηκε να την υπογράψει.

Πηγή: Dailymail

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα