Απρόκλητη επίθεση Ισραηλινού τανκ σε ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ στον Λίβανο

Διαβάζεται σε 5'
Βομβαρδισμοί του ισραηλινού στρατού στον Λίβανο
Βομβαρδισμοί του ισραηλινού στρατού στον Λίβανο AP Photo Hassan Ammar

Επανειλημμένες επιθέσεις από τις ισραηλινές δυνάμεις στον Λίβανο και τραυματισμό των μελών του, καταγγέλλει ο ΟΗΕ. Στο νοσοκομείο μέλη της ειρηνευτικής αποστολής, αφού δέχθηκαν πυρά από άρμα του Ισραήλ.

Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν δύο μέλη της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στον Λίβανου, αφού τραυματίστηκαν από πυρά ισραηλινού τανκ.

Η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ “UNIFIL” επιχειρεί κατά μήκος της «Γαλάζιας Γραμμής» που χωρίζει τον Λίβανο από το Ισραήλ από τη δεκαετία του 1970, με εντολή να αποκαταστήσει την ασφάλεια στην περιοχή.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο στρατός του Ισραήλ επέκτεινε την χερσαία εισβολή του στο νότιο Λίβανο και ζήτησε από τους πολίτες να φύγουν.

Ο ΟΗΕ ανέφερε, σε ανακοίνωσή του, ότι οι ισραηλινές δυνάμεις «χτύπησαν επανειλημμένα» τις θέσεις του τις τελευταίες ημέρες, συμπεριλαμβανομένων δύο ιταλικών βάσεων και της έδρας της αποστολής στη Νακούρα, μια παράκτια πόλη στο νοτιοδυτικό τμήμα του Λιβάνου.

Στρατιώτες των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας πυροβόλησαν επίσης προς ένα καταφύγιο όπου βρίσκονταν ειρηνευτικές δυνάμεις σε μια άλλη βάση, ανέφερε ο ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι οι στρατιώτες «πυροβόλησαν σκόπιμα και αχρήστευσαν» τις κάμερες ασφαλείας.

Οι IDF δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Οι τραυματίες στρατιώτες, οι οποίοι ήταν Ινδονήσιοι, σύμφωνα με δημοσιεύματα ιταλικών μέσων ενημέρωσης, δεν τραυματίστηκαν σοβαρά, αλλά μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο του Λιβάνου, ανέφερε η αποστολή.

«Σήμερα το πρωί, δύο ειρηνευτές τραυματίστηκαν όταν ένα άρμα Merkava των IDF πυροβόλησε με το όπλο του προς έναν πύργο παρατήρησης στην έδρα της UNIFIL στη Νακούρα, χτυπώντας τον απευθείας και προκαλώντας την πτώση τους», ανέφερε η ανακοίνωση.

«Υπενθυμίζουμε στον IDF και σε όλους τους φορείς τις υποχρεώσεις τους να διασφαλίζουν την ασφάλεια και την προστασία του προσωπικού και της περιουσίας του ΟΗΕ και να σέβονται το απαραβίαστο των εγκαταστάσεων του ΟΗΕ ανά πάσα στιγμή … Κάθε σκόπιμη επίθεση κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων αποτελεί σοβαρή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», προστίθεται.

Ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Γκουίντο Κροσέτο κάλεσε την Πέμπτη τον Ισραηλινό πρεσβευτή στην Ιταλία να λογοδοτήσει για το περιστατικό, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο.

Γάζα: Ο ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για έγκλημα “εξόντωσης” του συστήματος υγείας

Στο μεταξύ, έρευνα του ΟΗΕ διαπίστωσε ότι το Ισραήλ εφάρμοσε μια συντονισμένη πολιτική καταστροφής του συστήματος υγείας της Γάζας στον πόλεμο, ενέργεια που ισοδυναμεί τόσο με εγκλήματα πολέμου όσο και με έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Μια δήλωση της πρώην Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Navi Pillay που κυκλοφόρησε πριν από την πλήρη έκθεση κατηγόρησε το Ισραήλ για «ανελέητες και σκόπιμες επιθέσεις κατά του ιατρικού προσωπικού και των εγκαταστάσεων» κατά τη διάρκεια του πολέμου.

«Ιδιαίτερα τα παιδιά σήκωσαν το κύριο βάρος αυτών των επιθέσεων, υποφέροντας τόσο άμεσα όσο και έμμεσα από την κατάρρευση του συστήματος υγείας», δήλωσε η Pillay, η έκθεση της οποίας θα παρουσιαστεί στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ στις 30 Οκτωβρίου.

Το Ισραήλ λέει ότι οι μαχητές της Γάζας δρουν από την κάλυψη δομημένων κατοικημένων περιοχών, συμπεριλαμβανομένων ιδιωτικών κατοικιών, σχολείων και νοσοκομείων και ότι θα τους χτυπήσει όπου κι αν εμφανιστούν, προσπαθώντας παράλληλα να αποφύγει να βλάψει αμάχους. Η Χαμάς αρνείται ότι κρύβει μαχητές και όπλα ανάμεσα σε πολίτες.

Σύμφωνα με το Reuters, η ανακοίνωση της έρευνας του ΟΗΕ κατηγορεί επίσης τις ισραηλινές δυνάμεις ότι σκοτώνουν και βασανίζουν σκόπιμα ιατρικό προσωπικό, στοχεύουν ιατρικά οχήματα και περιορίζουν τις άδειες εξόδου των ασθενών από τη Λωρίδα της Γάζας.

Ως παράδειγμα, ανέφερε τον θάνατο ενός Παλαιστίνιου κοριτσιού, της Χιντ Ρατζάμπ, τον Φεβρουάριο, μαζί με τα μέλη της οικογένειάς της και δύο γιατρούς που ήρθαν να τη σώσουν από τα ισραηλινά πυρά.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι περισσότεροι από 10.000 ασθενείς που χρειάζονται επείγουσα ιατρική διακομιδή δεν μπορούν να φύγουν από τη Γάζα από τότε που έκλεισε το συνοριακό πέρασμα της Ράφα με την Αίγυπτο τον Μάιο. Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι σχεδόν 1.000 γιατροί έχουν σκοτωθεί στη Γάζα τον τελευταίο χρόνο, σε αυτό που ο ΠΟΥ αποκάλεσε «αναντικατάστατη απώλεια και τεράστιο πλήγμα για το σύστημα υγείας».

Στην ανακοίνωση που μεταδίδει ο Guardian, αναφέρεται ότι διερευνήθηκε η μεταχείριση τόσο των Παλαιστινίων κρατουμένων στο Ισραήλ όσο και των ομήρων που είχαν συλληφθεί από μαχητές της Χαμάς κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και κατηγορούνται και οι δύο πλευρές για συμμετοχή σε βασανιστήρια και σεξουαλική βία.

Παλαιστίνιοι ανάμεσα στα συντρίμμια στη Γάζα
Παλαιστίνιοι ανάμεσα στα συντρίμμια στη Γάζα AP Photo Fatima Shbair, File

Η Ερευνητική Επιτροπή (Ε.Ε.) έχει ευρεία εντολή να συλλέγει στοιχεία και να εντοπίζει τους υπόπτους για διεθνή εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Βασίζει τα πορίσματά της σε μια σειρά πηγών, συμπεριλαμβανομένων συνεντεύξεων με θύματα και μάρτυρες, υποβολών και δορυφορικών εικόνων.

Το CoI έχει ισχυριστεί στο παρελθόν ότι τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στα πρώτα στάδια του πολέμου στη Γάζα και ότι οι ενέργειες του Ισραήλ συνιστούσαν επίσης εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας λόγω των τεράστιων απωλειών μεταξύ των αμάχων. Ο όρος προορίζεται για τα σοβαρότερα διεθνή εγκλήματα που διαπράττονται εν γνώσει τους στο πλαίσιο μιας εκτεταμένης ή συστηματικής επίθεσης κατά αμάχων.

Ορισμένες φορές, τα αποδεικτικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από αυτά τα όργανα υπό την εντολή του ΟΗΕ αποτέλεσαν τη βάση για τη δίωξη εγκλημάτων πολέμου και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από το διεθνές ποινικό δικαστήριο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα