Άρπαξαν πατέρα, τον πήγαν στο αεροδρόμιο και τον απέλασαν

Άρπαξαν πατέρα, τον πήγαν στο αεροδρόμιο και τον απέλασαν

Ανήμερα της Martin Luther King Jr. Day, ο Jorge Garcia -κάτοικος των ΗΠΑ για 30 χρόνια, παντρεμένος με Αμερικανίδα και πατέρας δυο παιδιών- απελάθηκε, με την αρμόδια αρχή να μη σχολιάζει "γιατί είναι αργία και είμαστε κλειστά"

Tη Δευτέρα 15/1, ήταν η Martin Luther King Jr. Day στις ΗΠΑ, ομοσπονδιακή -εθνική- αργία προς τιμήν της ζωής και όσων είχε κάνει ο Αμερικανός ηγέτης πολιτικών δικαιωμάτων, μέχρι τη δολοφονία του, στις 4/4 του 1968. Στο πλαίσιο της αργίας, άνθρωποι σε όλες τις κοινότητες της χώρας μετέχουν σε γεγονότα που εξυπηρετούν τις γειτονιές τους. Για την ιστορία, την αργία καθιέρωσε ο Ronald Reagan, το 1983, για κάθε τρίτη Δευτέρα του Γενάρη. Πάμε στο τι έκανε ο Donald Trump, φέτος, ανήμερα της MLK Day.

Ο Jorge Garcia είχε “μπει” στις ΗΠΑ, όταν ήταν 10 χρόνων. Ήταν λίγο μεγαλύτερος από την ηλικία που είχε προσδιορίσει η DACA (αναβληθείσες δράσεις για τις αφίξεις παιδιών), ως τη νόμιμη για παροχή εγγράφων σε παιδιά. Το 2009 δικαστήριο αποφάσισε την απέλαση του. Εν τούτοις, επί κυβερνήσεως Obama η απόφαση ανετράπη.

Μια στάση εδώ για να σου πω ότι τα πρώτα επτά χρόνια του Obama είχαν απελαθεί περισσότεροι, από κάθε άλλη προεδρία στην ιστορία της χώρας. Για την ακρίβεια, από το 2009 έως το 2015 απελάθηκαν από τις ΗΠΑ 2.5 εκατομμύρια άνθρωποι, με σχετικές εντολές δικαστηρίων. Στον αριθμό αυτόν δεν περιλαμβάνονται όσοι έφυγαν οικειοθελώς ή έφτασαν έως τα σύνορα αλλά δεν μπόρεσαν να τα περάσουν.


Από τον Νοέμβριο του 2014, ο Obama άλλαξε τις οδηγίες και ζήτησε από την US Immigration and Customs Enforcement να επικεντρωθεί σε εγκληματίες -και όχι σε οικογένειες. ” Να αυξήσουν την προσοχή τους στην αναγνώριση, τη σύλληψη και την απομάκρυνση καταδικασμένων εγκληματιών ή καταζητούμενων“. Κάπως έτσι, ένα χρόνο μετά το 91% των απελαθέντων είχαν καταδίκες εις βάρος τους.

Πίσω στον Garcia, τριάντα χρόνια μετά την είσοδο του στη χώρα, εργαζόταν ως κηπουρός, ήταν παντρεμένος στο μεσοδιάστημα, Αμερικανίδα και είχαν αποκτήσει μαζί δυο παιδιά -αμφότερα πολίτες των ΗΠΑ. Δεν είχε παραπεμφεί έστω μια φορά στη δικαιοσύνη -ούτε για κλήση της τροχαίας. Τη Δευτέρα 15/1 του 2018, πράκτορες του τμήματος Μετανάστευσης και Τελωνείων μπήκαν στο σπίτι του, τον συνέλαβαν, τον πήγαν στο αεροδρόμιο του Detroit και τον έβαλαν σε αεροπλάνο για το Μεξικό, με την Detroit Free-Press που μετέδωσε την είδηση να ρωτά “τ ώρα νιώθετε πιο ασφαλείς; Πιο σίγουροι για τις πιθανότητες σας να πάρετε τις δουλειές που θέλετε; Πως η κυβέρνηση έκανε το σωστό, για τους σωστούς λόγους;“.

Το Esquire έγραψε ότι το Detroit είναι μια από τις περιοχές των ΗΠΑ που “αιμορραγεί” σε κατοίκους, την τελευταία 50ετια “και επιτέλους, ελευθερώθηκε από έναν ακόμα φορολογούμενο”. Ο Garcia μαζί με τη σύζυγο του, Candy ξόδεψαν 120.000 ευρώ, σε νομικά έσοδα από το 2005, όπως προσπαθούσαν να νομιμοποιήσουν την παρουσία του Μεξικανού στις ΗΠΑ. Είχε ρωτήσει και την αρμόδια αρχή να πάρει μια παράταση, δεδομένου ότι οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι εξετάζουν αναθεώρηση του σχετικού νόμου.

Οι υπεύθυνοι διέταξαν παραμονή μικρής διάρκειας, αλλά μετά την παρουσία του για το τακτικό check in, στα γραφεία της ICE τον Νοέμβριο, τον ενημέρωσαν ότι θα απελαθεί την επομένη της “Ημέρας των Ευχαριστιών”. Ακολούθησε παρέμβαση πολιτικού, ώστε να περάσει για μια τελευταία φορά γιορτή με την οικογένεια του. Στόλισε το χριστουγεννιάτικο δέντρο με τα παιδιά, που δεν έβγαζαν λέξη από το στόμα τους, εμφανώς επηρεασμένα από την κατάσταση, αφού ο πατέρας τους επρόκειτο να φύγει. Στο αεροδρόμιο, όπου βρέθηκαν και υποστηρικτές του που κρατούσαν πλακάτ με το σύνθημα “σταματήστε να χωρίζετε οικογένειες”, ο Garcia δήλωσε ” στενοχωρημένος που αφήνω πίσω την οικογένεια μου, γνωρίζοντας πως θα χρειαστούν χρόνο να προσαρμοστούν. Και εγώ δεν θα είμαι εδώ για τη γυναίκα και τα παιδιά μου“.

Δεν σχολίασαν, γιατί ήταν αργία

Η Detroit Free-Press επικοινώνησε με την ICE για ένα σχόλιο, επί της απέλασης του Garcia. Ο εκπρόσωπος Τύπου εξήγησε πως… λόγω αργίας, τα γραφεία ήταν κλειστά και δεν υπήρχε κάποιος πρόχειρος να σχολιάσει. Παρ’ όλα αυτά, δούλευαν κανονικά όσοι τον πήγαν στο αεροδρόμιο και τότε ήταν που το Esquire έθεσε θέμα διαφάνειας, τονίζοντας πως η συγκεκριμένη υπηρεσία κάνει ό,τι θέλει. Για να ενισχύσει τον ισχυρισμό έδωσε και κάποια άλλα παραδείγματα, όπως ότι η ICE έχει προτείνει την καταστροφή στοιχείων 20 χρόνων, που αφορούν σεξουαλικές επιθέσεις και θανάτους μελών της, με το πέρας τριετίας. Την ίδια ώρα, αποκάλυψε πως η υπόθεση του Garcia δεν είναι μοναδική. Υπάρχουν πολλοί σαν και αυτόν.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ο Trump έχει τονίσει πως η πολιτική που αφορά τους μετανάστες, οι οποίοι δεν έχουν χαρτιά, θα παραμείνει επικεντρωμένη σε όσους έχουν ποινικό μητρώο. ” Και φαίνεται αστείο να επισημάνουμε πως δεν θα κρατήσει την υπόσχεση του ή ότι ενδεχομένως να μην ενδιαφέρεται για επαρκή και αποτελεσματική εποπτεία στην επιβολή του νόμου. Κυρίως σε θέματα μετανάστευσης, που ανήκει στα θεμελιώδη της εκστρατείας που καθιέρωσε τις εθνο-εθνικιστικές σχέσεις του. Αυτό ίσχυε μέχρι να χαρακτηρίσει τις κοινότητες των μαύρων και των μιγάδων ως “shitholes” και να προσκαλέσει περισσότερους μετανάστες από τη Νορβηγία“. 

Το άρθρο καταλήγει στο ότι ” θα πρέπει να αποφασίσουμε αν αυτή είναι χώρα για Νορβηγούς -δεν υπάρχουν πολλοί που ενδιαφέρονται να έρθουν- και αν η συμπόνοια προς τους συνανθρώπους σου, ανεξάρτητα από το τι αναφέρεται στο διαβατήριο τους, είναι με κάποιον τρόπο αντί-αμερικανική“.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα