Ας χτυπήσουμε τη Ρωσία εκεί που πονάει, παρακαλεί η Ουκρανία

Διαβάζεται σε 3'
Ας χτυπήσουμε τη Ρωσία εκεί που πονάει, παρακαλεί η Ουκρανία
Associated Press

Στο επίκεντρο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ βρέθηκε η Ουκρανία. Τι ζητά το Κίεβο.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα κάλεσε σήμερα τους συμμάχους στην ΕΕ να επισπεύσουν τις παραδόσεις των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας.

«Μετέφερα την αίσθηση του επείγοντος όσον αφορά την παράδοση της ήδη υποσχεθείσας στρατιωτικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας», δήλωσε στο Χ ο Ουκρανός υπουργός μετά τη συνάντησή του με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο ενημερωτικός ιστότοπος RBK –Ukraina γράφει ότι ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα, πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, δήλωσε ότι το Κίεβο δεν έχει παραλάβει ακόμη όλα τα συστήματα Patriot που του υποσχέθηκαν να παραδώσουν οι σύμμαχοι και ότι μεταξύ των δηλώσεων για την παράδοση τους και την παράδοση υπάρχει «διάσταση».

Η Γερμανία, οι ΗΠΑ, η Ρουμανία και η Ολλανδία είχαν ανακοινώσει την παράδοση συστοιχιών Patriot στην Ουκρανία. Σύμφωνα με ανοιχτές πηγές, έχει γίνει γνωστό ότι μόνο η Γερμανία παράδωσε συστοιχίες Patriot στις αρχές Ιουλίου.

«Ας χτυπήσουμε τη Ρωσία εκεί που πονάει»

Στο μεταξύ, η Ουκρανία ζητά από την ΕΕ να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για να πείσει την Ουάσινγκτον να άρει τους περιορισμούς στη χρήση δυτικών όπλων στο ρωσικό έδαφος, καθώς το Κίεβο προσπαθεί να αξιοποιήσει τα κέρδη του στο πεδίο της μάχης και να αποκρούσει ένα νέο κύμα επιθέσεων.

Η ΕΕ «μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει ρόλο στο να πείσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να υλοποιήσουν αυτή την απόφαση», δήλωσε ο Κουλέμπα σε συνέντευξή του στο POLITICO πριν τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Η Ουκρανία εκλιπαρεί τους συμμάχους της να επιτρέψουν στα στρατεύματά της να χρησιμοποιήσουν όπλα που προμηθεύονται από τη Δύση για να πλήξουν στόχους βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος, καθώς αντιμετωπίζει νέες επιθέσεις στις πόλεις και τις ενεργειακές υποδομές της, ενώ συνεχίζει να πραγματοποιεί πρόοδο στην εισβολή της στο ρωσικό Κουρσκ.

Οι σύμμαχοι, και ιδίως οι Ηνωμένες Πολιτείες, αντιστέκονται, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να αποφέρει κλιμάκωση.

Το Κίεβο χρειάζεται «υποστήριξη για να άρει επιτέλους τους περιορισμούς που αφορούν πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς σε όλους τους νόμιμους στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία», πρόσθεσε ο Κουλέμπα. «Φυσικά, η απόφαση αυτή ανήκει κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και η Γαλλία είναι επίσης συμβαλλόμενο μέρος και κράτος της ΕΕ».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα