Ασπίδα του Ευφράτη με ‘μισή’ αμερικανική στήριξη
Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε πως οι σχέσεις σε θέματα ασφάλειας με την Τουρκία δεν έχουν επιδεινωθεί έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος. Η Άγκυρα επιθυμεί από τις ΗΠΑ να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στους Κούρδους μαχητές της Συρίας
- 03 Σεπτεμβρίου 2016 07:40
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως οι σχέσεις σε θέματα ασφάλειας με την Τουρκία δεν έχουν υποβαθμιστεί ως αποτέλεσμα του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξης που παραχώρησε ο Αμερικανός πρόεδρος στο CNN, η οποία θα μεταδοθεί την Κυριακή.
“Δεν έχουμε παρατηρήσει αρνητικές επιπτώσεις στις σχέσεις μας σε θέματα ασφάλειας . Η Τουρκία συνεχίζει να αποτελεί έναν ισχυρό σύμμαχο στο ΝΑΤΟ”, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
“Συνεργάζονται μαζί μας για την συντριβή του Ισλαμικού Κράτους και αποτελούν έναν σημαντικό εταίρο σε όλο το φάσμα των θεμάτων ασφαλείας στην περιοχή”, επισήμανε.
Η Τουρκία υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ και άλλοι δυτικοί σύμμαχοι δεν έχουν επιδείξει ικανοποιητική στήριξη στις προσπάθειες εξάλειψης όσων ευθύνονται για την απόπειρα ανατροπής του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων που διεξάγει η Άγκυρα όσων υποψιάζεται πως συνδέονται με το αποτυχημένο πραξικόπημα, 80.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από δημόσια αξιώματα, πολλοί εκ των οποίων έχουν συλληφθεί.
Ο Ομπάμα τόνισε πως οι ΗΠΑ θα δώσουν μια “ειλικρινή αντίδραση” στην Τουρκία αν η Ουάσιγκτον πιστεύει πως τα βήματα που παίρνει η Άγκυρα έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος θέτουν σε κίνδυνο τις σχέσεις με τις ΗΠΑ.
Η Τουρκία υποστηρίζει πως ο ενορχηστρωτής του πραξικοπήματος είναι ο μουσουλμάνος ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν που ζει στις ΗΠΑ και η Άγκυρα έχει ζητήσει την έκδοση του.
Τούρκοι αξιωματούχοι τονίζουν πως ο Ερντογάν θα αναφερθεί στο ζήτημα στην συνάντηση του με τον Ομπάμα την Κυριακή στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των G20 που θα διεξαχθεί στην Κίνα.
Η Άγκυρα επιθυμεί από τις ΗΠΑ να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στους Σύρους Κούρδους μαχητές
Εν τω μεταξύ, η Τουρκία επιθυμεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να ασκήσουν εντονότερη πίεση σε Σύρους Κούρδους μαχητές για να αποσυρθούν στα ανατολικά του Ευφράτη ποταμού, δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς, καθώς η Άγκυρα επιδιώκει να περιορίσει την προέλαση των Κούρδων ανταρτών, που φέρουν την στήριξη των ΗΠΑ, στην βόρεια Συρία.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στις ΗΠΑ, ο Κουρτουλμούς τόνισε πως η Ουάσιγκτον έχει την ευθύνη να συνεργαστεί με τον Νατοϊκό της σύμμαχο την Τουρκία απέναντι σε “όλες τις διαφορετικές τρομοκρατικές απειλές”, κάνοντας έτσι μια αναφορά στις έντονες διαφορές των δύο χωρών στην πολιτική τους για την Συρία.
Οι δοκιμαζόμενες σχέσεις Ουάσιγκτον–Άγκυρας εντάθηκαν περαιτέρω έπειτα από την στρατιωτική εισβολή του τουρκικού στρατού στην Συρία την προηγούμενη εβδομάδα. Η τουρκική επιχείρηση “Ασπίδα του Ευφράτη” έχει στόχο να εκδιώξει τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους από τα τουρκικά σύνορα και να σταματήσει την προώθηση των Κούρδων μαχητών.
“Θα θέλαμε να δούμε τις ΗΠΑ να ασκούν πίεση στις δυνάμεις του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), τη μεγαλύτερη κουρδική οργάνωση της Συρίας, να υποχωρήσουν ανατολικά του Ευφράτη. Για αυτό το λόγο θα ήταν πολύ χρήσιμο αν πραγματοποιούσαμε αυτή την επιχείρηση μαζί με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις”, πρόσθεσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος.
ΤΟ PYD αποτελεί την πολιτική πτέρυγα της κουρδικής πολιτοφυλακής της Συρίας, των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) την οποία οι ΗΠΑ στηρίζουν στην μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Η Τουρκία – μέλος του δυτικού συνασπισμού δυνάμεων που πολεμά το ΙΚ, θεωρεί το YPG μια «τρομοκρατική» οργάνωση και καταγγέλλει πως συνδέεται με τους Κούρδους αυτονομιστές αντάρτες που δρουν στη νοτιοανατολική Τουρκία.
Κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε τον περασμένο μήνα στην Τουρκία ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε τους Κούρδους μαχητές να αποσυρθούν ανατολικά του Ευφράτη ποταμού, σημειώνοντας πως πρέπει να το πράξουν για να διασφαλίσουν ότι θα έχουν την αμερικανική υποστήριξη.
Το YPG υποστηρίζει πως έχει ήδη αποσύρει τις δυνάμεις του από την περιοχή που διεξάγει την επιχείρηση του ο τουρκικός στρατός. Αμερικανοί αξιωματούχοι επίσης τονίζουν πως το YPG έχει σε μεγάλη κλίμακα αποσύρει τις δυνάμεις του ανατολικά του ποταμού, που αποτελεί ένα φυσικό σύνορο που τέμνει την βόρεια Συρία.
Νωρίτερα χθες, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι το YPG έχει υποχωρήσει ανατολικά του Ευφράτη.
Οι ΗΠΑ έχουν καλέσει την Τουρκία να αποφύγει τις συγκρούσεις με κουρδικές σύμμαχες δυνάμεις και να εστιάσει στην μάχη ενάντια στο ΙΚ.
Ο Τούρκος αντιπρόεδρος παράλληλα τόνισε πως η Τουρκία θα ήθελε να δει την “πρόθεση” των ΗΠΑ ότι είναι έτοιμες να προχωρήσουν με την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ως τον ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.
Ο Γκιουλέν, που ζει αυτοεξόριστος στην Πενσυλβάνια από το 1999, έχει απορρίψει τις κατηγορίες και έχει καταδικάσει το πραξικόπημα. Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει πως μόνο ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο μπορεί να αποφανθεί για την έκδοση του, προειδοποιώντας ότι αυτή μπορεί να αποτελέσει μια μακρά διαδικασία.
“Δεν είναι ένα ζήτημα διάρκειας χρόνου, στην πραγματικότητα είναι ένα ζήτημα πρόθεσης”, επισήμανε ο Κουρτουλμούς, αναφορικά με την διαδικασία έκδοσης του Γκιουλέν, που μπορεί να διαρκέσει χρόνια.
“Θα θέλαμε να δούμε την πραγματική πρόθεση των αμερικανικών αρχών σχετικά με την έκδοση του συγκεκριμένου άνδρα”, τόνισε.
Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επικριτές από την Δύση, ειδικά από την Ευρώπη, καταγγέλλουν πως πολλοί από όσους έχουν διωχθεί και συλληφθεί, ανάμεσα τους δημοσιογράφοι, από τις τουρκικές αρχές στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων της Άγκυρας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, δεν έχουν συνδέσεις με τον Γκιουλέν και κρατούνται αδίκως.
Ο Κουρτουλμούς υποστήριξε πως κάποιοι δημοσιογράφοι είναι μέλη “τρομοκρατικών οργανώσεων” και πως όλες οι έρευνες διεξάγονται με την τήρηση της διεθνούς νομοθεσίας.
Η απομάκρυνση όλων των στοιχείων που συνδέονται με τον μουσουλμάνο ιεροκήρυκα από την Τουρκία, ακόμη και μέσα στο κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) θα συνεχιστεί “με όλα τα μέσα”, επισήμανε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης.
“Θα χρειαστεί κάποιο χρόνο, ίσως μήνες, ή και χρόνια”, πρόσθεσε.
(ΑΜΠΕ)