Αστροναύτης της NASA προειδοποιεί τους τουρίστες του διαστήματος για τις δυσκολίες του ταξιδιού

Αστροναύτης της NASA προειδοποιεί τους τουρίστες του διαστήματος για τις δυσκολίες του ταξιδιού
Η Μέγκαν ΜακΆρθουρ μίλησε για τις πρακτικές δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν όσοι έχουν πληρώσει εκατομμύρια για να ταξιδέψουν στο διάστημα. NASA

H Μέγκαν ΜακΆρθουρ θέλησε να δώσει λίγες περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς είναι ένα ταξίδι στο διάστημα, ώστε να ξέρουν τι θα βρουν μπροστά τους οι τουρίστες των διαστημικών πτήσεων, με την πρώτη που θα έχει ως πλήρωμα μόνο ιδιώτες πολίτες να αναχωρεί το Σεπτέμβριο.

Η πρώτη διαστημική πτήση με πλήρωμα μόνο ιδιώτες πολίτες έχει προγραμματιστεί τις τις 15 Σεπτεμβρίου. Θα διαρκέσει τρεις μέρες και θα γίνει με την κάψουλα της SpaceX (του Ίλον Μασκ) που έχει το όνομα Crew Dragon, η οποία θα ταξιδέψει στη χαμηλή τροχιά της γης.

Το όλο πλάνο έχει ονομαστεί Inspiration4 και το έχει χρηματοδοτήσει ο Τζάρεντ Άιζακμαν, Αμερικανός δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας. Στις επιχειρήσεις του είναι και μια εταιρία που εκπαιδεύει πιλότους των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Ο ίδιος ο 38χρονος έχει δίπλωμα πιλότου. Προφανώς θα πάρει μέρος στο ταξίδι, μαζί με τους Χέιλι Άρσενο (δουλεύει σε νοσοκομείο ως βοηθός γιατρού, έχει επιβιώσει καρκίνου και έχει δίπλωμα μηχανικού αστροναύτη), Κρίστοφερ Σεμπρόσκι (είναι μηχανικός data, βετεράνος της αμερικανικής στρατιωτικής αεροπορίας και επίσης, έχει εκπαιδευτεί ως αστροναύτης) και Σάιαν Πρόκτορ, Αμερικανίδα γεωλόγος, με εκπαίδευση αστροναύτη και επιστήμονας επικοινωνίας).

Το πλήρωμα της SpaceX που θα ταξιδέψει στο διάστημα το Σεπτέμβριο (αριστερά προς τα δεξιά): Σεμπρόσκι, Άρσενο, Πρόκτορ και Άιζακμαν. SpaceX

 

Πριν λοιπόν, το πρώτο ταξίδι ιδιωτών, η αστροναύτης της ΝΑSA, Μέγκαν ΜακΆρθουρ έκρινε πως έπρεπε να προειδοποιήσει για κάποια πράγματα τους πρωτάρηδες -τους νυν και τους επόμενους.

Ξεκίνησε με το “το ταξίδι στην τροχιά της γης δεν έχει πλάκα”. Μετά πρόσθεσε ότι ναι μεν, πρόκειται για συναρπαστική εμπειρία, που ωστόσο έχει δυσκολίες και κινδύνους, σε ό,τι αφορά την εκτέλεση των καθημερινών εργασιών. Για παράδειγμα, το να ζεις σε συνθήκη μικροβαρύτητας “είναι σαν να έχεις υπερδυνάμεις. Μπορείς να σηκώσεις πράγματα που στη γη χρειάζονται δυο και τρεις για να τα σηκώσουν. Την ίδια ώρα, πράγματα που κάνουμε πολύ απλά στη γη, γίνονται πολύ σύνθετα. Όπως το να κοιμάσαι ή να βουρτσίζεις τα δόντια σου. Πάντα πρέπει να σκέφτεσαι πώς να κάνεις τόσο απλό, χωρίς να δημιουργήσεις χάος” εξήγησε στο Insider

Τι εννοεί; Όπως εξηγεί, πολλοί αστροναύτες καταπίνουν την οδοντόκρεμα, καθώς αν φτύσουν τα υγρά στοιχεία θα επιπλέουν γύρω τους. Κοιμούνται δε, σε ένα χώρο μεγέθους τηλεφωνικού θαλάμου, μέσα σε υπνόσακο που είναι στερεωμένος στον τοίχο για να μην… κάνει βόλτες. Το υπνοδωμάτιο έχει αεραγωγούς, ώστε να μη σχηματίζονται φυσαλίδες διοξειδίου του άνθρακα γύρω από τα κεφάλια των αστροναυτών.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, τα μέλη του πληρώματος δεν μπορούν να κάνουν μπάνιο ή να πλύνουν τα ρούχα τους. Αν θέλουν να καθαριστούν, το κάνουν με ένα σφουγγάρι και διάλυμα σαπουνιού και νερού που προσφέρεται σε σακούλα. Προφανώς δεν ξεπλένονται. Σε ό,τι αφορά τις καθημερινές φυσικές ανάγκες, κάνουν τη Νο1 σε ένα χωνί και τη Νο2 σε μια μικρή τρύπα. Και οι δυο τρόποι απορροφούν τα απορρίμματα, προκειμένου να μην αιωρούνται γύρω από τον σταθμό.

Για όλα αυτά προπονούνται οι wannabe ταξιδιώτες στο διάστημα, που δεν είναι λίγοι. Μόνο η Space X έχει προγραμματίσει δυο ταξίδια τουριστών μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Πάντα υπάρχει και κίνδυνος που μπορεί να απειλήσει τη ζωή τους. Το ποσοστό είναι 10.000 φορές μεγαλύτερο από μια πτήση με εμπορικό αεροπλάνο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα