AUKUS: Διπλή η αντίδραση της Κίνας – Το σχόλιο των ΗΠΑ στα αντίποινα της Γαλλίας
Πολιτικοί ηγέτες σε όλο τον κόσμο ανησυχούν για το ισχυρό ενδεχόμενο να οδηγήσει η νέα αντικινεζική συμμαχία σε ανεξέλεγκτο ανταγωνισμό των εξοπλισμών στη ζώνη Ινδικού - Ειρηνικού Ωκεανού. Πώς αντέδρασαν ΗΠΑ-Αυστραλία στην ανάκληση των Γάλλων πρεσβευτών.
- 18 Σεπτεμβρίου 2021 08:49
Με προβολή στρατιωτικής ισχύος προς την Ταϊβάν και με την επιστράτευση του μεγαλύτερου όπλου της -της ελκτικής δύναμης που ασκεί η οικονομία της – απάντησε η Κίνα στη νεοπαγή στρατιωτική συμμαχία ΗΠΑ – Βρετανίας – Αυστραλίας (AUKUS), που στρέφεται εναντίον της.
Σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας της Ταϊβάν, 10 κινεζικά πολεμικά αεροπλάνα πέταξαν στον εναέριο χώρο της νήσου, για να αναχαιτισθούν από δικά της αναγνωριστικά αεροπλάνα. Το επεισόδιο ήρθε μία ημέρα αφότου η Ταϊβάν ανακοίνωσε αύξηση αμυντικών δαπανών κατά 8,7 δισ. δολ. στην πενταετία.
Πολιτικοί ηγέτες σε όλο τον κόσμο ανησυχούν για το ισχυρό ενδεχόμενο να οδηγήσει η νέα αντικινεζική συμμαχία (η οποία προβλέπει και τον εξοπλισμό της Αυστραλίας με πυρηνοκίνητα υποβρύχια) σε ανεξέλεγκτο ανταγωνισμό των εξοπλισμών στη ζώνη Ινδικού – Ειρηνικού Ωκεανού και να κλιμακώσει τις ήδη επικίνδυνες εντάσεις μεταξύ ηπειρωτικής Κίνας και Ταϊβάν. Η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι κάλεσε, στη Βουλή των Κοινοτήτων, τον διάδοχό της Μπόρις Τζόνσον να απαντήσει εάν το Ην. Βασίλειο κινδυνεύει να συρθεί σε έναν πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για την Ταϊβάν.
Η απάντηση του Τζόνσον κάθε άλλο παρά διασκέδασε τους φόβους. «Το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει αποφασισμένο να υπερασπιστεί τον διεθνή νόμο και αυτή είναι η ισχυρή συμβουλή μας στους φίλους μας σε όλο τον κόσμο και η ισχυρή συμβουλή που θέλουμε να δώσουμε στο Πεκίνο», δήλωσε. Η Γαλλία, εξοργισμένη για την «πισώπλατη μαχαιριά», όπως χαρακτήρισε τον αιφνιδιασμό του Μπάιντεν, ακύρωσε εορταστική εκδήλωση στην πρεσβεία της, στην Ουάσιγκτον, για τα 240 χρόνια του Πολέμου της Ανεξαρτησίας.
Στο μεταξύ, η Κίνα κατέθεσε αίτημα ένταξης στη συμφωνία για τη Ζώνη Ελευθέρου Εμπορίου, CCTP, την οποία έχουν υπογράψει 11 χώρες του Ειρηνικού, μεταξύ των οποίων Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία και Καναδάς. Η εν λόγω ζώνη κατείχε κεντρική θέση στη στρατηγική του Μπαράκ Ομπάμα για την αναχαίτιση της Κίνας, όμως υπονομεύθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος απέσυρε τις ΗΠΑ. Ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας, Γιασουτόσι Νισιμούρα, η χώρα του οποίου προεδρεύει αυτή την περίοδο της CCTP, δήλωσε ότι θα συμβουλευθεί τα υπόλοιπα μέλη της ζώνης ώστε να διαπιστωθεί εάν η Κίνα «είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στα υψηλά κριτήρια ένταξης».
Ο Λευκός Οίκος “λυπάται” για την απόφαση της Γαλλίας
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν τη λύπη τους για την απόφαση της Γαλλίας να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της από την Ουάσινγκτον και θα συνεχίσουν να εργάζονται τις επόμενες ημέρες για να επιλύσουν τις διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, ανέφερε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.
Στην ίδια γραμμή συντάχθηκε και η Αυσταλία: «Καταγράφουμε με λύπη την απόφαση της Γαλλίας να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στην Αυστραλία», ανέφερε εκπρόσωπος του αυστραλιανού υπουργείου Εξωτερικών σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα. «Η Αυστραλία θεωρεί πολύτιμη τη σχέση της με τη Γαλλία (…). Θα επιδιώξουμε να διεξαγάγουμε διάλογο με τη Γαλλία και πάλι για πολλά ζητήματα αμοιβαίου συμφέροντος βάσει αξιών που μοιραζόμαστε», προστίθεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.
Η Γαλλία ανακάλεσε νωρίτερα τους πρεσβευτές της στις ΗΠΑ και την Αυστραλία, μετά τη συμφωνία της Καμπέρας με την Ουάσινγκτον και το Λονδίνο για την προμήθεια πυρηνοκίνητων υποβρυχίων, με την οποία αναίρεσε τη σύμβαση, ύψους 54 δισεκ. ευρώ, για την αγορά συμβατικών υποβρυχίων από τη Γαλλία.
Είναι η πρώτη φορά που το Παρίσι παίρνει μια τέτοια απόφαση απέναντι στις δύο αυτές χώρες, ιδίως απέναντι στις ΗΠΑ, ιστορικό σύμμαχο της Γαλλίας από την εποχή του πολέμου της αμερικανικής ανεξαρτησίας.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις