Αξιωματούχος ΗΠΑ: Όποιος βοηθήσει το Grace 1 θα θεωρηθεί ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία
Διπλωματικό πυρετό προκαλεί το ιρανικό δεξαμενόπλοιο που πλέει προς την Ελλάδα. "Δεν υπάρχει αίτημα κατάπλευσης", αναφέρει ο Ι. Πλακιωτάκης.
- 20 Αυγούστου 2019 08:49
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι το ιρανικό δεξαμενόπλοιο «Adrian Darya» – γνωστό και ως «Grace 1» – που παρέμενε ακινητοποιημένο επί εβδομάδες στα χωρικά ύδατα του Γιβραλτάρ έλαβε άδεια να αποπλεύσει, παρά το «ένταλμα σύλληψής του» που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.
Σύμφωνα με το Reuters, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι οποιαδήποτε βοήθεια προς το δεξαμενόπλοιο μπορεί να θεωρηθεί ως παροχή στήριξης σε μία τρομοκρατική οργάνωση. Ο αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι η Ουάσινγκτον έχει γνωστοποιήσει τη θέση της αυτή στην Αθήνα και σε όλα τα λιμάνια της Μεσογείου.
Υπενθυμίζεται πως το «Grace 1», το οποίο είχε κατασχεθεί στις 4 Ιουλίου από τις αρχές του Γιβραλτάρ, κατευθύνεται προς την Καλαμάτα. Το ιρανικό τάνκερ απέπλευσε από το Γιβραλτάρ το βράδυ της Κυριακής, έπειτα από 46 ημέρες παραμονής στην περιοχή.
«Είναι πολύ λυπηρό», απάντησε ο Πομπέο ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News για την απόφαση αυτή των αρχών της περιοχής της Βρετανίας, στενού συμμάχου της Ουάσινγκτον.
Η πώληση του πετρελαίου που μεταφέρει το ιρανικό τάνκερ θα συνέβαλλε, κατ’ αυτόν, να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες «σπέρνουν τον τρόμο και την καταστροφή και σκοτώνουν Αμερικανούς σε όλο τον κόσμο».
Ο αμερικανός ΥΠΕΞ είπε ακόμη πως ευελπιστεί ότι το δεξαμενόπλοιο θα συλληφθεί ξανά ώστε να μην τροφοδοτήσει την «εκστρατεία του τρόμου» που η Ουάσινγκτον κατηγορεί την Τεχεράνη ότι διεξάγει.
Το Ιράν από την πλευρά του προειδοποίησε χθες τις ΗΠΑ εναντίον της σύλληψης του πλοίου, τονίζοντας πως ένα «τέτοιο λάθος» θα μπορούσε να έχει «σοβαρές συνέπειες».
Λόγω υποψιών ότι το τάνκερ μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία κατά παράβαση κυρώσεων της ΕΕ, συνελήφθη την 4η Ιουνίου από τις βρετανικές ειδικές δυνάμεις στα ανοικτά του Γιβραλτάρ και βρέθηκε στο επίκεντρο διπλωματικής κρίσης. Την Πέμπτη έλαβε άδεια να αποχωρήσει από το αγκυροβόλιο όπου παρέμενε, αφού η Τεχεράνη έδωσε εγγυήσεις πως τα 2,1 εκατ. βαρέλια που μεταφέρει δεν θα παραδοθούν στη Συρία.
Οι ΗΠΑ εξέδωσαν την Παρασκευή ένταλμα για να συλληφθεί ξανά, αλλά η κυβέρνηση της βρετανικής περιοχής απέρριψε το αμερικανικό αίτημα, εξηγώντας ότι οι αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας δεν έχουν εφαρμογή στην ΕΕ.
“Δεν υπάρχει αίτημα κατάπλευσης”
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο υπουργός Ναυτιλίας, Ιωάννης Πλακιωτάκης, δήλωσε ότι δεν υπάρχει αίτημα κατάπλευσης.
«Είναι ένα θέμα που θα διαχειριστούμε με το υπουργείο Εξωτερικών», δήλωσε ο υπουργός.
Πληροφορίες του υπουργείου Ναυτιλίας αναφέρουν πως το συγκεκριμένο αίτημα θα πρέπει να υποβληθεί έως και 48 ώρες πριν από τον απόπλου.