Μπάιντεν: “Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να γυρίσουν όλοι οι όμηροι στο σπίτι τους”

Διαβάζεται σε 3'
Τζο Μπάιντεν
Τζο Μπάιντεν AP Photo/Stephanie Scarbrough

Ομιλία για την απελευθέρωση της πρώτης ομάδας ομήρων από τη Χαμάς έδωσε ο Μπάιντεν. “Δεν γνωρίζουμε πότε θα απελευθερωθούν οι πρώτοι Αμερικανοί” τόνισε.

Σε ανακοινώσεις για την απελευθέρωση των 24 ομήρων από την Χαμάς, στο πλαίσιο της συμφωνίας που σύναψε με το Ισραήλ, προχώρησε το βράδυ της Παρασκευής (24/11) ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.

Η Χαμάς απελευθέρωσε νωρίτερα συνολικά 24 όμηρους – 13 Ισραηλινούς, 10 Ταϊλανδούς και ένα Φιλιππινέζο –, ενώ 39 Παλαιστίνιοι – 24 γυναίκες και 15 παιδιά, που κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές – αφέθηκαν ελεύθεροι.

“Σήμερα μπορούμε να είμαστε ευγνώμονες για την επανένωση των οικογενειών με αγαπημένα πρόσωπα που κρατούνταν όμηροι για σχεδόν 50 ημέρες”, είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στους δημοσιογράφους.

Τζο Μπάιντεν AP Photo/Stephanie Scarbrough

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι όλοι οι όμηροι που αφέθηκαν ελεύθεροι σήμερα πέρασαν μια “τρομερή” δοκιμασία και ότι αυτή είναι η “αρχή ενός μακρινού ταξιδιού θεραπείας”.

Ο Μπάιντεν τόνισε ότι η συμφωνία επιτεύχθηκε μέσω “εκτεταμένης διπλωματίας των ΗΠΑ”, συμπεριλαμβανομένων “πολυάριθμων κλήσεων” που είπε ότι έκανε σε ηγέτες σε όλη την περιοχή.

“Αυτή η συμφωνία είναι, επίσης, δομημένη, ώστε να επιτρέπει τη συνέχιση μιας παύσης” για να γίνει εφικτή η απελευθέρωση περισσότερων αιχμαλώτων. “Αυτός είναι ο στόχος μας”, είπε.

Είπε ότι έχει μιλήσει επανειλημμένα με τον Εμίρη του Κατάρ, τον Πρόεδρο Σίσι της Αιγύπτου και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου “για να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία της συμφωνίας”.

“Είναι μόνο μια αρχή, αλλά μέχρι στιγμής έχει πάει καλά” τόνισε.

Αναμένουμε να απελευθερωθούν περισσότεροι όμηροι αύριο. Και περισσότεροι την επόμενη μέρα, και περισσότεροι την επόμενη μέρα. Τις επόμενες μέρες αναμένουμε ότι δεκάδες όμηροι θα επιστρέψουν στις οικογένειές τους”.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι “δεν θα σταματήσει” μέχρι να γυρίσουν στο σπίτι τους όλοι οι εναπομείναντες όμηροι στη Γάζα.

“Την επόμενη ώρα περίπου θα μάθουμε ποιο είναι το δεύτερο κύμα απελευθερώσεων”, είπε ο Μπάιντεν, ενώ τόνισε, μεταξύ άλλων:

Δεν γνωρίζουμε πότε θα απελευθερωθούν οι πρώτοι Αμερικανοί όμηροι. Δεν γνωρίζουμε τις συνθήκες τους. Δεν γνωρίζουμε τους συγκεκριμένους ομήρους που θα απελευθερωθούν”.

“Έχω ενθαρρύνει τον πρωθυπουργό Νετανιάχου να επικεντρωθεί στην προσπάθεια μείωσης του αριθμού των θυμάτων, ενώ προσπαθεί να εξαλείψει τη Χαμάς, κάτι που είναι νόμιμος στόχος. Αυτό είναι ένα δύσκολο έργο και δεν ξέρω πόσο καιρό θα πάρει” είπε.

“Δεν εμπιστεύομαι τη Χαμάς να κάνει τίποτα σωστά. Εμπιστεύομαι μόνο τη Χαμάς να ανταποκριθεί στην πίεση” υπογράμμισε.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη αναβίωσης της διαδικασίας για την επίλυση του Μεσανατολικού, για μια «λύση δύο κρατών», υπογραμμίζοντας ότι η Χαμάς δεν επιθυμεί «Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι να ζήσουν δίπλα-δίπλα ειρηνικά». Συμπλήρωσε ότι η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση – η οποία διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007 – «δεν δίνει δεκάρα» για «τους αθώους Παλαιστίνιους που υποφέρουν πολύ εξαιτίας αυτού του πολέμου, τον οποίο εξαπέλυσε η Χαμάς».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα