Μπάιντεν: Εντολή για διαθέσιμα εμβόλια προς όλους τους ενήλικες

Μπάιντεν: Εντολή για διαθέσιμα εμβόλια προς όλους τους ενήλικες
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν 2021 @ Evan Vucci / Associated Press

Σε διάγγελμά του, ο Αμερικανός πρόεδρος προανήγγειλε "εμβόλια για κάθε ενήλικα" μέχρι την 1η Μαΐου, ωστόσο ξεκαθάρισε πως το τέλος του δρόμου ακόμη απέχει.

Εντολή για διαθέσιμα εμβόλια κορονοϊού σε όλους τους ενήλικους πολίτες των ΗΠΑ ως την 1η Μαΐου θα δώσει ο Τζο Μπάιντεν, όπως δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησής του.

Σκοπός είναι να αρθούν οι ηλικιακοί περιορισμοί, πάντως αυτό “δεν σημαίνει πως όλος ο κόσμος θα μπορεί να εμβολιαστεί ως την 1η Μαΐου”, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ΕΜ εμφανίστηκε σε ώρα υψηλής τηλεθέασης το βράδυ της Πέμπτης (ξημερώματα Παρασκευής ώρα Ελλάδας), ενώ αναφέρθηκε και στην πιθανότητα οι Αμερικανοί να μπορέσουν να συγκεντρωθούν «σε μικρές ομάδες» κατά την εθνική εορτή της 4ης Ιουλίου και να μπορέσει να αποκατασταθεί εν μέρει η ομαλότητα.

Νωρίτερα χθες, ο αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε κι έκανε νόμο του κράτους το σχέδιο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας, που προβλέπει δαπάνες 1,9 τρισεκ. δολαρίων, μετά την έγκρισή του την προηγουμένη από το Κογκρέσο.

Στην ομιλία του, ο κ. Μπάιντεν αναμένεται να εκφράσει μεν ελπίδα, αλλά και να προειδοποιήσει τους συμπολίτες του ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει, σύμφωνα με τον αξιωματούχο της κυβέρνησής του.

“Απέχουμε από το τέλος της μάχης”

Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε εναντίον της χαλάρωσης και του εφησυχασμού όσον αφορά στην πανδημία του νέου κορονοϊού, τονίζοντας πως η μάχη «πολύ απέχει από το να έχει τελειώσει», ωστόσο πρόβαλε ταυτόχρονα μήνυμα ελπίδας υποσχόμενος ότι θα «έρθουν καλύτερες μέρες».

Ξεκινώντας το διάγγελμά του την επομένη της έγκρισης από το Κογκρέσο του πακέτου 1,9 τρισεκ. δολαρίων για την τόνωση της αμερικανικής οικονομίας, ο Τζο Μπάιντεν σημείωσε πως η χώρα του προσεχώς θα «νικήσει μια από τις πιο μαύρες και πιο σκληρές» περιόδους της ιστορίας της.

Τόνισε ακόμη ότι η κυβέρνησή του είναι μπροστά από το καθορισμένο χρονοδιάγραμμα στην προσπάθεια να εκπληρωθεί η υπόσχεσή του πως θα έχουν χορηγηθεί 100 εκατομμύρια εμβόλια τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας του.

Ο Μπάιντεν είπε χαρακτηριστικά πως πλέον αναμένει ότι ο στόχος αυτός, να έχουν γίνει 100 εκατ. εμβόλια, θα έχει επιτευχθεί την 60ή ημέρα του στην προεδρία.

Για να επιτευχθεί ο στόχος της επανόδου στην ομαλότητα τον Ιούλιο, ο κ. Μπάιντεν τόνισε πως θα χρειαστεί τη βοήθεια όλων των Αμερικανών. «Εάν δεν παραμείνουμε σε επαγρύπνηση, αν τα πράγματα αλλάξουν, μπορεί να χρειαστεί να επιβάλλουμε ξανά περιοριστικά μέτρα», υπογράμμισε. «Κάναμε τόση πολλή πρόοδο. Δεν είναι ώρα για εφησυχασμό», επέμεινε.

«Οι φωτογραφίες και τα βίντεο από το 2019 μοιάζουν λες και τραβήχτηκαν άλλη εποχή. Τα τελευταία γενέθλια με φίλους. Οι τελευταίες γιορτές με όλη την οικογένεια», ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος, αναγνωρίζοντας το πόσο η πανδημία άλλαξε την καθημερινότητα των Αμερικανών.

Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι έσπευσαν να στηλιτεύσουν την πολύ επιφυλακτική προσέγγιση του Δημοκρατικού προέδρου.

«Αυτό που χρειάζεται η Αμερική τώρα είναι να ξανανοίξουμε πλήρως την οικονομία μας και τα σχολεία μας», υποστήριξε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Κέβιν Μακάρθι, μέσω Twitter.

Στην ομιλία του, ο Τζο Μπάιντεν άφησε αιχμές για τον προκάτοχό του, τον Ντόναλντ Τραμπ, θυμίζοντας πως επί των ημερών του Ρεπουμπλικάνου η πανδημία αντιμετωπίστηκε «με άρνηση» για «ημέρες, μετά εβδομάδες, μετά μήνες» που είχε αποτέλεσμα μόνο «περισσότερους θανάτους, περισσότερες μολύνσεις, περισσότερη πίεση».

Ακόμη, ο Δημοκρατικός πρόεδρος στηλίτευσε τα εγκλήματα μίσους και τον κατατρεγμό Αμερικανών ασιατικής καταγωγής, απαιτώντας να σταματήσουν.

Ο Τζο Μπάιντεν επέμεινε στο ότι οι πολίτες πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα προστασίας — χρήση μασκών, τήρηση της επιλεγόμενης κοινωνικής απόστασης, καλή υγιεινή — ώστε να συμβάλλουν να σταματήσει η εξάπλωση του ιού.

«Αν ο καθένας κάνει αυτό που του αναλογεί, αν το κάνουμε όλοι μαζί, υπάρχει καλή πιθανότητα εσείς, η οικογένειά σας και οι φίλοι σας να βρεθείτε όλοι μαζί στην αυλή σας για να γιορτάσετε την Ημέρα της Ανεξαρτησίας», είπε.

Αρκετές πολιτείες έχουν ήδη αρχίσει να χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα, γεγονός που ανησυχεί τον Λευκό Οίκο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα