Μπάιντεν: Επιμένει στις δηλώσεις ότι ο Πούτιν δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία

Μπάιντεν: Επιμένει στις δηλώσεις ότι ο Πούτιν δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία
Ο Τζο Μπάιντεν AP

Δεν παίρνει πίσω τις δηλώσεις του κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν ο Τζο Μπάιντεν, επαναλαμβάνοντας ότι "δεν παίρνει τίποτα πίσω". Αντιδράσεις για τις δηλώσεις.

Εμμένει στη δήλωσή του για τον Βλαντίμιρ Πούτιν που προκάλεσε αντιδράσεις ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος το Σαββατοκύριακο είπε από την Πολωνία ότι ο Ρώσος πρόεδρος “δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία”.

Η δήλωση αυτή είχε προκαλέσει τις βεβιασμένες προσπάθειες από άλλα ανώτερα στελέχη της κυβέρνησής του να υποβαθμίσουν το σχόλιο, μετά τη διεθνή κριτική.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, όταν ερωτήθηκε σχετικά την Κυριακή μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, αφού πήγε στην εκκλησία, αρνήθηκε ότι επιδιώκει την αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία.

Τη Δευτέρα, σε εκδήλωση στον Λευκό Οίκο με τη διευθύντρια του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού, Σαλάντα Γιάνγκ, όπου παρουσιάστηκαν οι προτάσεις για τον προϋπολογισμό του 2023, ο Μπάιντεν είπε για τις δηλώσεις του στην Πολωνία: “Δεν παίρνω τίποτα πίσω”.

Ήταν ανένδοτος ότι δεν ζήτησε αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία, αλλά εξέφραζε μόνο την προσωπική του “ηθική οργή” για τη “βαρβαρότητα” της επίθεσης του Πούτιν στην Ουκρανία, έχοντας επισκεφτεί μερικά από τα εκατομμύρια πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

“Εξέφραζα την ηθική οργή που ένιωθα… μόλις είχα έρθει από αυτές τις οικογένειες. Αλλά θέλω να είμαι ξεκάθαρος ότι δεν προχώρησα ούτε τότε, ούτε και τώρα, σε αλλαγή πολιτικής”, είπε.

“Δεν ζητώ συγγνώμη για αυτό”, πρόσθεσε.

Ο Μπάιντεν είπε ότι η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία είναι “εντελώς απαράδεκτη” και είπε ότι το σχόλιό του δεν υπονομεύει τις διπλωματικές προσπάθειες των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων συμμάχων να επιδιώξουν την ειρήνη και να διαπραγματευτούν τον τερματισμό των βομβαρδισμών της Ουκρανίας.

Οι διαπραγματευτές της Ρωσίας και της Ουκρανίας συνεχίζουν τις συνομιλίες σήμερα Τρίτη στην Τουρκία, στην πρώτη τους συνάντηση εδώ και περισσότερες από δύο εβδομάδες.

Την Κυριακή, την επόμενη μέρα που ο Μπάιντεν αποκάλεσε τον Πούτιν “χασάπη” και είπε ότι δεν μπορούσε να παραμείνει στην εξουσία, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε για την επικινδυνότητα της χρήσης εμπρηστικής γλώσσας σε μια ήδη ασταθή κατάσταση. Η Βρετανία πήρε κι αυτή αποστάσεις από τα σχόλια των ΗΠΑ.

Το Κρεμλίνο είπε ότι οι “προσωπικές προσβολές” υπονομεύουν περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.

Έπειτα από πιέσεις που δέχτηκε τη Δευτέρα για τα σχόλιά του, ο Μπάιντεν ήταν προκλητικός και είπε ότι δεν ανησυχεί ότι τα σχόλιά του θα ερμηνευθούν ως έκκληση για αλλαγή καθεστώτος ή ότι θα χρησιμοποιηθούν από Ρώσους προπαγανδιστές για να δικαιολογήσουν την κλιμάκωση της επιθετικότητας της Μόσχας.

“Κανείς δεν πιστεύει ότι μιλούσα για την πτώση του Πούτιν… κανείς δεν το πιστεύει αυτό”, είπε. “Εξέφραζα την οργή μου για τη συμπεριφορά αυτού του ανθρώπου”.

Επανέλαβε ότι ο Πούτιν “δεν πρέπει να παραμείνει στην εξουσία”, αλλά αναγνώρισε ότι οι “κακοί άνθρωποι” συχνά επιμένουν στις θέσεις τους παρά στις συμπεριφορές τους.

Ο Μπάιντεν δεν είπε ευθέως αν θα ήταν πρόθυμος να συναντηθεί με τον Πούτιν και θα εξαρτηθεί «από το για τι θα θέλει να μιλήσουν”.

Και είπε για τον Ρώσο πρόεδρο: “Συνεχίζει σε αυτή την πορεία που ακολουθεί, πρόκειται να γίνει παρίας παγκοσμίως και ένας θεός ξέρει ξέρει τι γίνεται στο σπίτι του”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα