Μπάιντεν ή Τραμπ; Ποιος καρπώνεται την εκεχειρία

Διαβάζεται σε 4'
Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ
Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ AP PHOTO

Λίγες μόλις ημέρες πριν την αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο, Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ διεκδικούν την πατρότητα της συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για εκεχειρία στη Γάζα

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και ο εκλεγμένος Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, διαγωνίζονται για το ποιος είναι εκείνος που πιστώνεται την επιτυχία για τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα με αντάλλαγμα ομήρους, μια συμφωνία που χρειαζόταν μήνες προετοιμασίας αλλά ολοκληρώθηκε με τη συνδρομή ενός απεσταλμένου του Τραμπ.

Ανακοινώνοντας την εκεχειρία, ο Μπάιντεν σημείωσε ότι η τελική συμφωνία βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στο πλαίσιο μιας πρότασης που είχε καταθέσει τον Μάιο. Όπως αναφέρει το Reuters, όταν ένας δημοσιογράφος τον ρώτησε ποιος θα πιστωθεί την εκεχειρία στα βιβλία της ιστορίας, χαμογέλασε απαντώντας: «Είναι αστείο αυτό;»

«Αυτό το σχέδιο αναπτύχθηκε και διαπραγματεύτηκε από την ομάδα μου και θα υλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη νέα κυβέρνηση. Γι’ αυτό είπα στην ομάδα μου να κρατά τη νέα διοίκηση πλήρως ενήμερη», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν σε αποχαιρετιστήρια ομιλία του το βράδυ της Τετάρτης από το Οβάλ Γραφείο.

Τραμπ: Επική η συμφωνία εκεχειρίας, δεν θα υπήρχε αν δεν κερδίζαμε τις εκλογές

Ο Ντόναλντ Τραμπ, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έσπευσε να διεκδικήσει μέρος της επιτυχίας για την πρόοδο που σημειώθηκε μετά από μήνες στασιμότητας στις διαπραγματεύσεις. Είχε προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες» εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα, όταν θα αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του.

«Αυτή η ΕΠΙΚΗ συμφωνία εκεχειρίας θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο ως αποτέλεσμα της Ιστορικής μας Νίκης τον Νοέμβριο, καθώς έστειλε το μήνυμα σε όλο τον κόσμο ότι η κυβέρνησή μου θα επιδιώξει την Ειρήνη και θα διαπραγματευτεί συμφωνίες για να διασφαλίσει την ασφάλεια όλων των Αμερικανών και των Συμμάχων μας», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τραμπ είχε αποστείλει τον απεσταλμένο του για τη Μέση Ανατολή, Στιβ Ουίτκοφ, να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις στη Ντόχα, όπου παρέμεινε για τις τελευταίες 96 ώρες συνομιλιών που οδήγησαν στη συμφωνία.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αναγνώρισε το ρόλο του Oυίτκοφ

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν, σε ενημέρωση με δημοσιογράφους, αναγνώρισε τον ρόλο του Στιβ Oυίτκοφ στην επίτευξη της συμφωνίας, ο οποίος εργάστηκε μαζί με τον απεσταλμένο του Μπάιντεν, Μπρετ ΜακΓκερκ, που βρίσκεται στη Ντόχα από τις 5 Ιανουαρίου.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιερ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Μπάιντεν ήθελε τη συμμετοχή της ομάδας του Τραμπ, καθώς ο τελευταίος θα είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας.

«Τις τελευταίες αυτές ημέρες, μιλήσαμε ως μία ομάδα», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν δεν παρείχε λεπτομέρειες πέρα από τα γενικά σημεία της συμφωνίας που ήταν ήδη γνωστά, αλλά υπαινίχθηκε ότι αυτή θα μπορούσε να θέσει τις βάσεις για ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος δίπλα στο Ισραήλ.
«Για τον παλαιστινιακό λαό, μια αξιόπιστη, αξιόπιστη πορεία προς ένα δικό του κράτος. Και για την περιοχή, ένα μέλλον εξομάλυνσης και ένταξης του Ισραήλ με όλους τους Άραβες γείτονές του, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας», ανέφερε.

Η τελευταία αιματοχυσία στη μακροχρόνια ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου 2023, όταν η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ, σκοτώνοντας 1.200 άτομα και παίρνοντας περίπου 250 ομήρους, σύμφωνα με τα ισραηλινά στοιχεία.

Η επακόλουθη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσοτέρων από 46.000 Παλαιστινίων, σύμφωνα με το τοπικό υπουργείο Υγείας, ενώ παράλληλα οδήγησε σε κατηγορίες για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου, τις οποίες το Ισραήλ αρνείται. Η επίθεση έχει εκτοπίσει ολόκληρο τον πληθυσμό της Γάζας και έχει προκαλέσει κρίση πείνας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα