Μπάιντεν: Ισραήλ και Λίβανος αποδέχτηκαν την πρόταση για εκεχειρία
Διαβάζεται σε 3'Τον στόχο να υπάρξει μόνιμος τερματισμός των εχθροπραξιών στον Λίβανο επεσήμανε ο Τζο Μπάιντεν σε διάγγελμά του στον Λευκό Οίκο
- 26 Νοεμβρίου 2024 22:59
Ομιλία στον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου πραγματοποίησε το βράδυ της Τρίτης (26/11) ο Τζο Μπάιντεν, μετά τις ανακοινώσεις του ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ στον Λίβανο.
Αφότου η συμφωνία επικυρώθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ αργά το βράδυ της Τρίτης με ψήφους 10-1, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις του Ισραήλ και του Λιβάνου αποδέχτηκαν την πρόταση για “να τερματιστεί η καταστροφική σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου” και χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή ως “καλά νέα”.
“Σύμφωνα με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα, η οποία θα τεθεί σε ισχύ αύριο το πρωί στις 4 τοπική ώρα, οι εχθροπραξίες κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου θα τερματιστούν” είπε στη συνέχεια σύμφωνα με το Reuters και πρόσθεσε: “Αυτός ο τερματισμός των εχθροπραξιών έχει στόχο να είναι μόνιμος. Ό,τι έχει απομείνει από τη Χεζμπολάχ και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις δεν θα επιτραπεί, τονίζω, δεν θα επιτραπεί να απειλήσει ξανά την ασφάλεια του Ισραήλ.”
“Και κατά τη διάρκεια των επόμενων 60 ημερών, το Ισραήλ θα αποσύρει σταδιακά τις υπόλοιπες δυνάμεις και πολίτες του, οι πολίτες και από τις δύο πλευρές θα μπορούν σύντομα να επιστρέψουν ασφαλώς στις κοινότητές τους και να αρχίσουν να ξαναχτίζουν τα σπίτια τους, τα σχολεία τους, τα αγροκτήματά τους, τις επιχειρήσεις τους και τη ζωή τους” συμπλήρωσε ο Μπάιντεν.
“Είμαστε αποφασισμένοι να μην γίνει αυτή η σύγκρουση ένας ακόμη κύκλος βίας. Και έτσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες, με την πλήρη υποστήριξη της Γαλλίας και άλλων συμμάχων μας, έχουν δεσμευτεί να συνεργαστούν με το Ισραήλ και τον Λίβανο για να διασφαλίσουν ότι αυτή η συμφωνία θα εφαρμοστεί πλήρως” σημείωσε στη συνέχεια.
Ξεκαθάρισε επίσης πως “δεν θα αναπτυχθούν αμερικανικές δυνάμεις στο νότιο Λίβανο”. “Αυτό είναι σύμφωνο με τη δέσμευσή μου στον αμερικανικό λαό να μην στείλουμε αμερικανικές δυνάμεις σε μάχες σε αυτή τη σύγκρουση. Αντίθετα, εμείς, μαζί με τη Γαλλία και άλλους, θα παρέχουμε την απαραίτητη βοήθεια για να διασφαλίσουμε ότι η συμφωνία θα εφαρμοστεί πλήρως και αποτελεσματικά.” εξήγησε.
“Ακριβώς όπως ο λαός του Λιβάνου αξίζει ένα μέλλον ασφάλειας και ευημερίας, έτσι και ο λαός της Γάζας αξίζει το τέλος των εχθροπραξιών και της εκδίωξης. Ο λαός της Γάζας έχει περάσει από την κόλαση” είπε.
“Τώρα, η Χαμάς έχει να πάρει μια απόφαση. Ο μόνος τρόπος για να βγουν από αυτή την κατάσταση είναι να απελευθερώσουν τους ομήρους, συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών πολιτών, που κρατούν. Στη διαδικασία αυτή, να τερματίσουν τις εχθροπραξίες, κάτι που θα επιτρέψει μια αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Τις επόμενες μέρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κάνουν μια ακόμα προσπάθεια με την Τουρκία, την Αίγυπτο, το Κατάρ, το Ισραήλ και άλλους για να επιτευχθεί μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα” κατέληξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Όταν ο πρόεδρος αποχώρησε από το βήμα, ρωτήθηκε αν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα πριν φύγει από το αξίωμα, και απάντησε ότι ελπίζει κάτι τέτοιο να συμβεί.