Μπάιντεν: Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν επί του πλαισίου για κατάπαυση του πυρός

Διαβάζεται σε 2'
Βομβαρδισμοί στη Γάζα
Βομβαρδισμοί στη Γάζα AP Photo/Ariel Schalit

Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν για το πλαίσιο της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με τον Τζο Μπάιντεν. Η πρόταση εκεχειρίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ,Τζο Μπάιντεν, με ανάρτησή του ανακοίνωσε πως Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν “επί του πλαισίου”,  για το πώς θα επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Συγκεκριμένα έγραψε,

Πριν από έξι εβδομάδες παρουσίασα ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για το πώς θα επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός και επιστροφή των ομήρων στην πατρίδα τους.

Υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει και αυτά τα ζητήματα είναι πολύπλοκα, αλλά το πλαίσιο αυτό έχει πλέον συμφωνηθεί τόσο από το Ισραήλ όσο και από τη Χαμάς. Η ομάδα μου σημειώνει πρόοδο και είμαι αποφασισμένος να τα καταφέρουμε”.

Οι τρεις φάσεις της πρότασης εκεχειρίας

  • Η πρώτη φάση της προτεινόμενης συμφωνίας θα περιλαμβάνει πλήρη και ολοκληρωτική κατάπαυση του πυρός διάρκειας έξι εβδομάδων, απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από όλες τις κατοικημένες περιοχές της Γάζας, την απελευθέρωση ενός αριθμού ομήρων (συμπεριλαμβανομένων γυναικών, ηλικιωμένων και τραυματιών), την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων, καθώς και την απελευθέρωση των Αμερικανών ομήρων.

Στο πλαίσιο της πρώτης φάσης, οι πολίτες θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια και τις γειτονιές τους σε όλες τις περιοχές της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των βόρειων. Περίπου 600 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια θα παραδίδονται στη Γάζα κάθε μέρα και η βοήθεια θα διανέμεται με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα σε όσους την έχουν ανάγκη.

Κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτης φάσης, το Ισραήλ και η Χαμάς θα διαπραγματεύονταν “τον μόνιμο τερματισμό των εχθροπραξιών”, είχε δηλώσει τότε ο Μπάιντεν. Εάν οι διαπραγματεύσεις διαρκέσουν περισσότερο από έξι εβδομάδες, η κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστεί για όσο διάστημα χρειαστεί για να επιτευχθεί συμφωνία.

  • Η δεύτερη φάση θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση όλων των εναπομεινάντων ζωντανών ομήρων, συμπεριλαμβανομένων των ανδρών στρατιωτιών, και την αποχώρηση όλων των δυνάμεων του Ισραήλ από τη Γάζα. Εφόσον η Χαμάς τηρήσει τις δεσμεύσεις της, η προσωρινή κατάπαυση του πυρός θα γίνει – σύμφωνα με την σραηλινή πρόταση – οριστική παύση των εχθροπραξιών.
  • Η τρίτη και τελική φάση θα περιλαμβάνει ένα μεγάλο σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας, και τα λείψανα των ομήρων που έχουν σκοτωθεί θα επιστραφούν στις οικογένειές τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα