Μπάιντεν και Χάρις για απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ: “Δεν υπάρχει χώρος για πολιτική βία στις ΗΠΑ”

Διαβάζεται σε 3'
Μπάιντεν και Χάρις για απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ: “Δεν υπάρχει χώρος για πολιτική βία στις ΗΠΑ”
AP Photo/Susan Walsh, File

Μετά τη δεύτερη απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ, ο Τζο Μπάιντεν και η Κάμαλα Χάρις δηλώνουν πως δεν υπάρχει χώρος για πολιτική βία ή οποιαδήποτε μορφή βίας στις ΗΠΑ και υπόσχονται πως η Μυστική Υπηρεσία θα διασφαλίσει με κάθε τρόπο την προστασία του πρώην προέδρου.

«Δεν υπάρχει χώρος για πολιτική βία» δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μετά τη δεύτερη απόπειρα δολοφονίας κατά του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που σημειώθηκε την Κυριακή (15/9), και υποσχέθηκε ότι η Μυστική Υπηρεσία θα διαθέσει «κάθε πόρο» για την προστασία του Τραμπ.

Ο Μπάιντεν, σε γραπτή δήλωση το βράδυ της Κυριακής, γνωστοποίησε ότι η ομάδα του τον έχει ενημερώσει για αυτό που το FBI ερευνά ως «φαινομενική απόπειρα δολοφονίας» κατά του Τραμπ, υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Ο Μπάιντεν εξήρε το έργο της Μυστικής Υπηρεσίας και των συνεργαζόμενων αστυνομικών αρχών «για την επαγρύπνησή τους και τις προσπάθειές τους να διατηρήσουν ασφαλή τον πρώην πρόεδρο και όσους τον περιβάλλουν»

«Ανακουφίστηκα που ο πρώην Πρόεδρος είναι αβλαβής», δήλωσε ο Μπάιντεν. «Υπάρχει μια ενεργή έρευνα για αυτό το περιστατικό καθώς οι αρχές συλλέγουν περισσότερες λεπτομέρειες για το τι συνέβη. Όπως έχω πει πολλές φορές, δεν υπάρχει χώρος για πολιτική βία ή οποιαδήποτε μορφή βίας στη χώρα μας».

Πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας, αφού εντόπισαν ένα άτομο με όπλο, άνοιξαν πυρ το απόγευμα της Κυριακής εναντίον ενός υπόπτου που βρισκόταν κοντά στη γραμμή ιδιοκτησίας του Διεθνούς Γηπέδου Γκολφ του Τραμπ στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα, ενώ ο Τραμπ έπαιζε γκολφ περίπου 400 με 500 μέτρα μακριά.

Οι πράκτορες βρήκαν στο σημείο ένα τουφέκι τύπου AK-47, ένα τηλεσκόπιο, ένα σακίδιο και μια κάμερα GoPro. Ο ύποπτος συνελήφθη και αργότερα αναγνωρίστηκε από τις αρχές ως ο Ράιαν Γουέσλι Ρουθ. Ο Τραμπ δεν τραυματίστηκε.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι έχει δώσει εντολή στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση «να συνεχίσει να εξασφαλίζει ότι η Μυστική Υπηρεσία διαθέτει κάθε πόρο, ικανότητα και προστατευτικό μέτρο που απαιτείται για να εξασφαλίσει την ασφάλεια του πρώην προέδρου».

Χάρις: Να διασφαλίσουμε ότι η απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ δεν θα οδηγήσει σε περαιτέρω βία

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, η υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία δήλωσε πως «είμαι βαθιά αναστατωμένη από την πιθανή απόπειρα δολοφονίας κατά του πρώην προέδρου Τραμπ σήμερα.

«Καθώς συγκεντρώνουμε τα γεγονότα, θα είμαι σαφής: καταδικάζω την πολιτική βία. Όλοι πρέπει να κάνουμε το μέρος μας για να διασφαλίσουμε ότι αυτό το περιστατικό δεν θα οδηγήσει σε περαιτέρω βία».

Η Χάρις δήλωσε ότι είναι «ευγνώμων που ο πρώην Πρόεδρος Τραμπ είναι ασφαλής» και επανέλαβε την υπόσχεση του Μπάιντεν να διασφαλίσει ότι η Μυστική Υπηρεσία είναι εξοπλισμένη «για να εκπληρώσει την κρίσιμη αποστολή της».

Η Μυστική Υπηρεσία έχει βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής από την πρώτη απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ, όταν ένας ένοπλος τον Ιούλιο κατάφερε να πυροβολήσει αρκετές φορές στοχεύοντας τον Τραμπ σε προεκλογική συγκέντρωση στο Μπάτλερ της Πενσυλβάνια. Το δεξί αυτί του Τραμπ γρατζουνίστηκε από μία σφαίρα και ένας παρευρισκόμενος έχασε τη ζωή του στην επίθεση.

Η Διευθύντρια της Μυστικής Υπηρεσίας, Κίμπερλι Τσίτλ, παραιτήθηκε μετά από την κριτική για τα κενά ασφαλείας του οργανισμού κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα