Μπάιντεν: Ο “φόβος” για τον ειδικό σύμβουλο για τα απόρρητα έγγραφα – Γιατί θεωρείται απίθανο να κατηγορηθεί

Μπάιντεν: Ο “φόβος” για τον ειδικό σύμβουλο για τα απόρρητα έγγραφα – Γιατί θεωρείται απίθανο να κατηγορηθεί
Τζο Μπάιντεν AP

Σε δυσχερή θέση ο Αμερικανός πρόεδρος μετά τις αλλεπάλληλες αποκαλύψεις περί εντοπισμού απόρρητων εγγράφων στο σπίτι και το γραφείο του. Τα κενά στο χρονοδιάγραμμα της γνωστοποίησης της εύρεσή τους και η σύγκριση με την υπόθεση Τραμπ.

“Με την πλάτη στον τοίχο” ο Τζο Μπάιντεν, μετά τις τρεις “καρποφόρες” έρευνες στο σπίτι του, αλλά και στο γραφείο, όπου και εντοπίστηκαν κρατικά απόρρητα έγγραφα.

Λίγα 24ωρα μετά τον πρώτο εντοπισμό απόρρητων εγγράφων στο γραφείο και στο σπίτι του στο Ντέλαγουερ, κι ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται και οι έρευνες για τα ευρήματα στο σπίτι του Ντόναλντ Τραμπ, εντοπίστηκαν ακόμη πέντε σελίδες στην προσωπική οικία του.

Μετά τον εντοπισμό των εγγράφων στο σπίτι του, ο Γενικός Εισαγγελέας Μερικ Γκαρλαντ, ανακοίνωσε πως ένας ανεξάρτητος δικηγόρος ή ειδικός σύμβουλος θα διερευνήσει εάν ο Αμερικανός πρόεδρος χειρίστηκε εσφαλμένα απόρρητα αρχεία, με τον εισαγγελέα Ρόμπερτ Χουρ, ο οποίος έχει εργαστεί για την τρομοκρατία και την εταιρική απάτη, να ηγείται της έρευνας.

Ωστόσο, η εμπλοκή ενός “ειδικού συμβούλου” σε τέτοιες υποθέσεις, είναι από τους μεγαλύτερους φόβους ενός προέδρου.

Πρόκειται για ανεξάρτητους δικηγόρους που διορίζονται συνήθως από γενικούς εισαγγελείς για να εξετάζουν -χωρίς σύγκρουση συμφερόντων- ενέργειες που αφορούν τον πρόεδρο ή τη διοίκησή του.

Το 1999 “πέρασε” νόμος που κατήργησε την αυτοδυναμία των ανεξάρτητων συμβούλων, μετά τις δαπανηρές έρευνες των κυβερνήσεων Reagan και George HW Bush για την υπόθεση του Ιράν.

Στα χρόνια που πέρασαν, το Υπουργείο Δικαιοσύνης ενέκρινε κανονισμούς που επιτρέπουν στον γενικό εισαγγελέα να καλεί ειδικό συνήγορο όταν κριθεί απαραίτητο.

Μετά τον Τζίμι Κάρτερ, μόνο ο Μπαράκ Ομπάμα έχει περάσει από τον Λευκό Οίκο χωρίς εξεταστεί από ειδικό σύμβουλο ή ειδικό εισαγγελέα.

Οι ταυτόχρονες έρευνες των ειδικών συμβούλων

Αυτή τη στιγμή δύο ειδικοί σύμβουλοι διεξάγουν έρευνες. Ο πρώτος, ο Τζακ Σμιθ έχει οριστεί υπεύθυνος για την εξέταση των πολλαπλών ερευνών σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ και αφορούν τις προσπάθειές του να ανατρέψει τις εκλογές του 2020, από τις οποίες και βγήκε ηττημένος.

Ο δεύτερος -και τελευταίος- είναι ο Ρόμπερτ Χουρ, ο οποίος διορίστηκε την περασμένη εβδομάδα ως υπεύθυνος για την αξιολόγηση των εγγράφων που εντοπίστηκαν στην κατοχή του Τζο Μπάιντεν.

Το μοναδικό κοινό των δύο προέδρων, σύμφωνα με το CNN, είναι ότι έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες περί αδικήματος. Ενώ οι έρευνες σε βάρος του Μπάιντεν και του Τραμπ βρίσκονται παράλληλα σε εξέλιξη, οι διαφορές μεταξύ τους είναι σημαντικές.

Το μεγαλύτερο ζήτημα για τον Τραμπ είναι ότι πολέμησε να δώσει έγγραφα στα Εθνικά Αρχεία όπως απαιτεί ο νόμος και μπορεί να παρεμπόδισε τις προσπάθειες της κυβέρνησης να τα ανακτήσει.

“Με βάση αυτά που γνωρίζουμε τώρα, ο Μπάιντεν είναι απίθανο να αντιμετωπίσει ποτέ κατηγορίες, ενώ ο Τραμπ διατρέχει υψηλό κίνδυνο λόγω της συμπεριφοράς του και άλλων παραγόντων που δεν υπάρχουν στην υπόθεση Μπάιντεν”, δήλωσε στο CNN ο Νορμ Άιζεν, δικηγόρος δεοντολογίας που βοήθησε τους Δημοκρατικούς κατά την πρώτη παραπομπή του Τραμπ.

Ο Μπάιντεν δηλώνει πρόθυμος να συνεργαστεί, ο Τραμπ επιτίθεται

Οι δύο ειδικοί εισαγγελείς που έχουν αναλάβει τις εν λόγω υποθέσεις, λαμβάνουν διαφορετικής διαχείρισης από τα ελεγχόμενα πρόσωπα. Από τη μία, ο Λευκός Οίκος διεμήνυσε την προθυμία του Τζο Μπάιντεν να συνεργαστεί με τον Ρόμπερτ Χουρ.

Στην αντίπερα όχθη και σε γνώριμα για εκείνον “τερτίπια”, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εκφράσει την αντίθεσή του με την έρευνα και έχει ήδη “ξεγράψει” τον Τζκ Σμιθ.

“Ο ‘ειδικός εισαγγελέας’ που έχει ανατεθεί στην ‘υπόθεση Τραμπ’, ο Τζακ Σμιθ, είναι ένας κακούργος μισητής του Τραμπ, του οποίου η σύζυγος είναι ανοιχτά εχθρός του Τραμπ, του οποίου οι φίλοι και άλλα μέλη της οικογένειας είναι ακόμα χειρότεροι”, έγραψε ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτηση στην πλατφόρμα του, Truth Social.

Τα κενά στο χρονοδιάγραμμα των αποκαλύψεων

Ενώ ο Λευκός Οίκος είπε ότι θα συνεργαστεί με τον ειδικό εισαγγελέα, είναι γεγονός ότι δημιουργείται ένα χάσμα αξιοπιστίας σε αυτό το θέμα.

Οι δικηγόροι του Μπάιντεν βρήκαν απόρρητα έγγραφα στο γραφείο του τον Νοέμβριο και στο σπίτι του τον Δεκέμβριο. Αλλά όταν έγινε η πρώτη δημόσια αναφορά για την εύρεσή τους, δεν έγινε καμία αναφορά σε αυτά που βρέθηκαν στο σπίτι του.

“Όχι μόνο αυτό έκανε να φαίνεται ότι ο Μπάιντεν είχε κάτι να κρύψει, αλλά δημιούργησε το είδος των αποκαλύψεων που εγγυώνται ότι θα υπερφορτώσουν ένα σκάνδαλο της Ουάσιγκτον”, ανέφερε χαρακτηριστικά συντάκτης του CNN.

Ο Λευκός Οίκος, ωστόσο, προσπάθησε να αποδυναμώσει αυτή την αντίληψη, υποστηρίζοντας ότι οι ανακαλύψεις όλων των απόρρητων εγγράφων αποκαλύφθηκαν τελικά.

“Όταν οι δικηγόροι του προέδρου συνειδητοποίησαν ότι τα έγγραφα υπήρχαν, ότι ήταν εκεί, έφτασαν στα Αρχεία. Απευθύνθηκαν -δικαίως- στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Αυτό υποτίθεται ότι πρέπει να γίνεται”, υποστήριξε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα