Balconing: Επανήλθε δυναμικά και αφήνει εκ νέου θύματα στην Ισπανία

Balconing: Επανήλθε δυναμικά και αφήνει εκ νέου θύματα στην Ισπανία
Το balconing επανήλθε δυναμικά και αφήνει εκ νέου θύματα στην Ισπανία AP

Τι είναι το balconing, που αφήνει τουρίστες νεκρούς ή σοβαρά τραυματίες. Ανησυχία για τον αυξανόμενο αριθμό των θυμάτων.

Τουρίστες νεκροί ή σοβαρά τραυματίες αφού πήδηξαν από το μπαλκόνι του ξενοδοχείου τους: το φαινόμενο “balconing” προκαλεί εκ νέου θύματα στις Βαλεαρίδες Νήσους της Ισπανίας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου γιατρός που ειδικεύεται στο θέμα.

Έπειτα από 2 χρόνια ύφεσης χάρη στις εκστρατείες ενημέρωσης και πρόληψης, αυτό το φαινόμενο δείχνει να επανέρχεται δυναμικά στο ισπανικό αρχιπέλαγος, σύμφωνα με τον Χουάν Χοσέ Σεγκούρα, έναν χειρουργό στο νοσοκομείο Son Espases στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα, την πρωτεύουσα των Βαλεαρίδων.

Με τον όρο “balconing” περιγράφεται η ενέργεια τουριστών, ιδίως από τη Βρετανία ή την Ιρλανδία, συχνά σε κατάσταση μέθης ή έπειτα από κατανάλωση ναρκωτικών ουσιών, να πηδούν από το μπαλκόνι του ξενοδοχείου τους στοχεύοντας να καταλήξουν στην πισίνα ή να φθάσουν σε ένα άλλο μπαλκόνι.

Αυτή η άκρως επικίνδυνη πρακτική είναι πολύ συχνά αποτέλεσμα στοιχημάτων μεταξύ των τουριστών, κατά τη διάρκεια των ξέφρενων διακοπών τους στο αρχιπέλαγος.

Τουλάχιστον 6 περιστατικά θυμάτων “balconing” διακομίστηκαν στο νοσοκομείο του γιατρού Σεγκούρα από τις αρχές του έτους, Βρετανοί, Ιρλανδοί κι ένας Γάλλος, όπως είπε ο ίδιος. Τρεις δεν τα κατάφεραν και οι υπόλοιποι τραυματίστηκαν σοβαρά, ορισμένοι έμειναν παράλυτοι.

Ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος σε σύγκριση με το 2016 και το 2017 μαζί, όπου το νοσοκομείο κατέγραψε έξι περιστατικά συνολικά και κανέναν νεκρό.

Επιδημία πτώσεων

«Φαίνεται πως αυτή η χρονιά δεν θα είναι όπως οι προηγούμενες και θα επιστρέψουμε στην αρχική τάση των ετών 2010-2015, με 10-15 περιστατικά ετησίως» επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χουάν Χοσέ Σεγκούρα, που εκπόνησε σχετική έρευνα για το “balconing”.

Τα στοιχεία που επικαλείται αφορούν το νοσοκομείο του, γεγονός που οδηγεί στη σκέψη πως και παρόμοια περιστατικά έχουν εκτυλιχθεί και στο υπόλοιπο αρχιπέλαγος. Η αστυνομία και η περιφερειακή κυβέρνηση δεν βρίσκονται σε θέση να δώσουν μια συνολική εικόνα των περιστατικών “balconing” για φέτος.

Στο ισπανικό αρχιπέλαγος, αυτήν την εβδομάδα, τρεις άνθρωποι έπεσαν από το μπαλκόνι. Η αστυνομία ερευνά τα περιστατικά, που θα μπορούσαν να μην συνδέονται όλα με το “balconing”.

Την Τετάρτη, ένας Ιρλανδός ηλικίας 14 ετών σκοτώθηκε κατά την πτώση του από το ξενοδοχείο όπου διέμενε με τη μητέρα του στη Μαγιόρκα, ανακοίνωση η ισπανική αστυνομία. Φαίνεται πως «έπαιζε στο μπαλκόνι» και έπεσε, επισήμανε ένας εκπρόσωπος τύπου.

Την ίδια ημέρα, στη νήσο της Ίμπιζας, ένας 20χρονος έπεσε από το μπαλκόνι υπό αδιευκρίνιστες μέχρι αυτήν την ώρα συνθήκες. Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση. Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, είναι δημοτικός σύμβουλος στο Λονδίνο.

Την Παρασκευή, στη νήσο Φορμεντέρα, οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών κλήθηκαν να βοηθήσουν έναν άλλο άνδρα, γύρω στα 20, που έπεσε από μπαλκόνι.

“Στο άνθος της ηλικίας τους”

Η έρευνα του Χουάν Χοσέ Σεγκούρα, την οποία πραγματοποίησε το διάστημα 2010-2015, κατέγραψε 46 περιστατικά που ανέλαβε το νοσοκομείο του έπειτα από “balconing”. Εξ αυτών το 60% και πλέον ήταν Βρετανοί, με μεγάλη διαφορά από Γερμανούς και Ισπανούς.

Η πτώση είχε γίνει από ένα ύψος, κατά μέσο όρος οκτώ μέτρων, και όλοι οι ασθενείς, εκτός από μία, ήταν άνδρες ηλικίας κατά μέσο όρο 24 ετών.

«Βλέπουμε έναν νέο άνθρωπο, που δεν έχει κανένα πρόβλημα, στο άνθος της ηλικίας του, με χιλιάδες σχέδια, όλη τη ζωή μπροστά του, να πεθαίνει ή» να τραυματίζεται σοβαρά «είναι πραγματικά τραγικό» υπογράμμισε ο Ισπανός γιατρός.

Ο χειρουργός συμμετείχε και ο ίδιος σε εκστρατείες ευαισθητοποίησης στη Βρετανία και σε συνεργασία με τη βρετανική πρεσβεία στην Ισπανία. Οι τοπικές αρχές καταβάλλουν επίσης προσπάθειες να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

«Οι ξενοδόχοι διανέμουν φυλλάδια, προειδοποιούν τον κόσμο» διαβεβαίωσε ο Σεγκούρα. Ορισμένες φορές βάζουν τους νέους τους οποίους υποψιάζονται ότι θα μπορούσαν να κάνουν “balconing” σε δωμάτια σε χαμηλότερους ορόφους, συμπλήρωσε.

Αλλά και η δημοτική αρχή της Κάλβια πήρε μέτρα: όσοι επιχειρούν να πηδήξουν από ένα μπαλκόνι σε άλλο τιμωρούνται με πρόστιμο και η πώληση αλκοόλ απαγορεύεται στα εμπορικά καταστήματα έπειτα από κάποια ώρα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα