Μπαν Κι Μουν: Το ISIS εξαπλώνεται σαν καρκίνος

default image

"Η ασφάλεια και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν μπορούν μόνες τους να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα", δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ

Η συριακή σύγκρουση λειτουργεί σαν θερμοκήπιο για τις εξτρεμιστικές οργανώσεις, οι οποίες εξαπλώνονται σαν καρκίνος επεσήμανε την Παρασκευή ο επικεφαλής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, ζητώντας περισσότερη συνεργασία για την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης.

Ο πόλεμος, που μαίνεται στη Συρία “αποτελεί ιδανικό έδαφος για εξτρεμιστές και τρομοκράτες να ριζώσουν στην κοινωνία. Τώρα το Ισλαμικό Κράτος και όλοι οι εξτρεμιστές εξαπλώνονται σαν καρκίνος σε όλο τον κόσμο”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ από τη Γενεύη.

Κατά τη διάρκεια διεθνούς συνόδου στην ελβετική πόλη, στην οποία συμμετείχαν και 30 υπουργοί και υφυπουργοί, ο Μπαν Κι Μουν προέτρεψε για ριζική αναθεώρηση των τρόπων αντιμετώπισης του ISIS και των άλλων τρομοκρατικών ομάδων.

“Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ασφάλεια και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να νικήσουν μόνες τους αυτή τη μάστιγα”, πρόσθεσε ο επικεφαλής του Οργανισμού.

Τον Ιανουάριο ο Μπαν Κι Μουν ξεκίνησε ένα παγκόσμιο σχέδιο δράσης, ζητώντας από τις χώρες να εφαρμόσουν τακτικές βάσει του πλάνου που είχε παρουσιάσει και περιλάμβανε 79 προτάσεις, από την ενίσχυση της εκπαίδευσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα μέχρι την αντιμετώπιση του προσηλυτισμού δυσαρεστημένων νέων από οργανώσεις όπως ο ISIS και η Μπόκο Χαράμ.

Είχε ζητήσει, επίσης, από τις χώρες να απευθύνουν έκκληση προς τους πολίτες που εντάχθηκαν σε οργανώσεις, να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, προσφέροντάς τους ευκαιρίες εκπαίδευσης και απασχόλησης ενώ είχε προτρέψει τις κυβερνήσεις να ασχοληθούν με τα social media για να βρουν τρόπους “αναχαίτισης” των τζιχαντιστικών μηνυμάτων.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Ντιντιέ Ρέιντερς εξέφρασε την υποστήριξή του στο σχέδιο του Μπαν Κι Μουν. “Πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση προκειμένου η μάχη που διεξάγουμε εναντίον της τρομοκρατίας να σέβεται την ελευθερία της έκφρασης, την ελευθερίας των πολιτών. Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν είναι μονάχα ένας αποτελεσματικός τρόπος να πολεμήσουμε εναντίον της τρομοκρατίας, όμως είναι επιπλέον ένας τρόπος ώστε να μην υποχωρήσουμε μπροστά στους τρομοκράτες, να μην τους επιτρέψουμε να κερδίσουν έδαφος”, επεσήμανε.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ελβετίας, Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, που συμπροεδρεύει της συνόδου, υπογράμμισε ότι «η πρόληψη του βίαιου εξτρεμισμού συνίσταται στην ενίσχυση της διάδοσης του κράτους Δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην περίπτωση των ένοπλων συρράξεων, του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Πηγή: AFP

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα