Χάος στο Μπανγκλαντές: Απαγόρευση κυκλοφορίας και ανάπτυξη του στρατού

Διαβάζεται σε 3'
Βίαιες συγκρούσεις στο Μπανγκλαντές
Βίαιες συγκρούσεις στο Μπανγκλαντές 2024 Abdul Goni/AP Photo

Η αστυνομική βία κατέπνιξε τις φοιτητικές διαμαρτυρίες για το σύστημα εργασιακής ποσόστωσης στο Μπανγκλαντές, με την κυβέρνηση να προχωρά σε διακοπή των επικοινωνιών και απαγόρευση της κυκλοοφορίας.

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στο Μπανγκλαντές, όπου συνεχίζονται με μαζικές διαδηλώσεις και βίαιες συγκρούσεις μεταξύ φοιτητών και αστυνομικών οι αντιδράσεις για την ποσόστωση που επιτρέπει στα μέλη οικογενειών βετεράνων του πολέμου της ανεξαρτησίας να καταλαμβάνουν έως και το 30% των θέσεων του Δημοσίου.

Δεκάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί σε συγκρούσεις με την αστυνομία, με την κυβέρνηση να λαμβάνει αυστηρά μέτρα προκειμένου να καταπνίξει την οργή των φοιτητών και των φοιτητριών που προσπαθούν να ανατρέψουν ένα σύστημα που προβλέπει ότι το ένα τρίτο των θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα προορίζεται για τους συγγενείς των ηρώων πολέμου, οι οποίοι πολέμησαν για την ανεξαρτησία της χώρας από το Πακιστάν το 1971, υποστηρίζοντας ότι η πρακτική αυτή αποτελεί διάκριση.

Η κυβέρνηση του Μπανγκλαντές αποφάσισε να επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας και να αναπτύξει τον στρατό για να αντιμετωπίσει τις κινητοποιήσεις των φοιτητών, όπως μετέδωσε το BBC Bangla, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο Τύπου της πρωθυπουργού Σεΐχ Χασίνα. Όλα αυτά εν μέσω ενός μπλακ άουτ στις τηλεπικοινωνίες που έχει αποκόψει τη χώρα των 170 εκατομμυρίων κατοίκων από τον υπόλοιπο κόσμο.

Η επίσημη ανακοίνωση για την απαγόρευση της κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα θα εκδοθεί σύντομα, διευκρίνισε ο Ναγιμούλ Ισλάμ Χαν.

Βίαιες συγκρούσεις στο Μπανγκλαντές
Βίαιες συγκρούσεις στο Μπανγκλαντές 2024 Rajib Dhar/AP Photo

Όπως μεταδίδει το Al Jazeera, ο στρατός έχει αναπτυχθεί στους δρόμους της πρωτεύουσας του Μπανγκλαντές, Ντάκα.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν πριν εβδομάδες, αλλά η βία εντάθηκε στις αρχές αυτής της εβδομάδας μετά την επίθεση που δέχθηκαν φοιτητές διαδηλωτές από ακτιβιστές της Bangladesh Chhatra League, της φοιτητικής πτέρυγας του κόμματος Awami League της πρωθυπουργού.

Αφού οι διαδηλωτές αρνήθηκαν να υποχωρήσουν, η κυβέρνηση διέταξε την Τετάρτη το κλείσιμο όλων των πανεπιστημίων – τα επίκεντρα του κινήματος κατά των ποσοστώσεων. Όμως οι φοιτητές αρνήθηκαν να εκκενώσουν τις πανεπιστημιουπόλεις σε μια τεταμένη αντιπαράθεση.

Βίαιες συγκρούσεις στο Μπανγκλαντές
Βίαιες συγκρούσεις στο Μπανγκλαντές 2024 Mahmud Hossain Opu/AP Photo

Χθες, Πέμπτη (18/07) χιλιάδες φοιτητές συγκρούστηκαν με ένοπλους αστυνομικούς στη Ντάκα, όπου 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων ένας οδηγός λεωφορείου και ένας φοιτητής, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές. Το πρακτορείο ειδήσεων AFP ανέφερε ότι 39 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί αυτή την εβδομάδα – 32 μόνο χθες. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τουλάχιστον 28 έχουν σκοτωθεί από την Πέμπτη.

Η βία συνεχίστηκε και σήμερα, Παρασκευή, εν μέσω γενικού αποκλεισμού του διαδικτύου. Μέχρι το βράδυ, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα, καθιστώντας ουσιαστικά κάθε συγκέντρωση διαδηλωτών παράνομη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα