Μπανγκλαντές: Παραιτήθηκε η πρωθυπουργός – Εκτός ελέγχου η κατάσταση

Διαβάζεται σε 3'
Σέιχ Χασίνα
Σέιχ Χασίνα AP Photo/Anupam Nath

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στο Μπανγκλαντές, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως παραιτήθηκε η Σέιχ Χασίνα. Γενικευμένη διακοπή του ίντερνετ στη χώρα.

Η πρωθυπουργός του Μπανγκλαντές Σέιχ Χασίνα παραιτήθηκε, μετέδωσε το CNN επικαλούμενο πληροφορίες.

H Σέιχ Χασίνα επιβιβάσθηκε σε στρατιωτικό ελικόπτερο με προορισμό την Ινδία, σύμφωνα με πληροφορίες της Prothom Alo Daily.

Παράλληλα, χιλιάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στην πρωθυπουργική κατοικία στην Ντάκα και την λεηλάτησαν.

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό από πηγή του περιβάλλοντός της, πως η Σέιζ Χασίνα εγκατέλειψε την κατοικία της στην Ντάκα και μετακινήθηκε σε «ασφαλή τοποθεσία».

Λίγη ώρα πριν, ένας από τους συμβούλους της δήλωσε στο AFP (Γαλλικό Πρακτορείο) ότι η παραίτησή της αποτελεί «ενδεχόμενο», έναν μήνα μετά την έναρξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων κατά τις οποίες έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 300 διαδηλωτές.

«Η κατάσταση είναι τέτοια που (η παραίτηση) αποτελεί ενδεχόμενο, αλλά δεν ξέρω αν θα πραγματοποιηθεί», είχε δηλώσει ο μη κατονομαζόμενος σύμβουλος της πρωθυπουργού.

Διαδηλώσεις στο Μπανγκλαντές AP Photo/Rajib Dhar

Την ίδια στιγμή, ο γιος της πρωθυπουργού απηύθυνε έκκληση στις δυνάμεις ασφαλείας του Μπανγκλαντές να εμποδίσουν οποιαδήποτε κατάληψη της εξουσίας.

«Υποχρέωσή σας είναι να εγγυηθείτε την ασφάλεια του λαού και της χώρας μας, καθώς και την προστασία του Συντάγματος», δηλώνει σε ανάρτησή του στο Facebook απευθυνόμενος στις δυνάμεις ασφαλείας ο πολιτικός και επιχειρηματίας με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουν σε μη εκλεγμένη κυβέρνηση να αναλάβει την εξουσία ούτε για ένα λεπτό».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι «η κατάσταση είναι πολύ ευμετάβλητη. Τι συμβαίνει, ούτε εγώ ξέρω».

Διαδηλώσεις στο Μπανγκλαντές AP Photo/Rajib Dhar

Διάγγελμα από τον στρατηγό Ζαμάν

Παράλληλα, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων του Μπανγκλαντές, ο στρατηγός Ουάκερ-ουζ-Ζαμάν, αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα σε λίγο, ωστόσο, έχει καθυστερήσει.

Συνομιλεί με εξωστρατιωτικούς παράγοντες για την κατάσταση στην χώρα, δήλωσε στρατιωτικός αξιωματούχος.

Ο Ζαμάν θα απευθυνθεί σήμερα στη χώρα, σύμφωνα με εκπρόσωπο του στρατού, ένα μήνα μετά την έναρξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Γενικευμένη διακοπή του ίντερνετ στη χώρα

Η πρόσβαση στο ίντερνετ διακόπηκε σήμερα Δευτέρα (05/08) σε όλο το Μπανγκλαντές, σύμφωνα με παρόχους και οργανισμούς εποπτείας, την ώρα που στη χώρα σημειώνονται αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Εξάλλου η NetBlocks, ένας οργανισμός εποπτείας του Ίντερνετ, έκανε λόγο για «αυξημένο αντίκτυπο στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας» της διακοπής της πρόσβασης στο διαδίκτυο, ενώ ένας αξιωματούχος επιχείρησης εξειδικευμένης στην πώληση συχνοτήτων στους παρόχους πρόσβασης ανακοίνωσε πως «το Ίντερνετ υψηλής ταχύτητας και το Ίντερνετ στις φορητές συσκευές έχουν αμφότερα διακοπεί».

Διαδηλώσεις στο Μπανγκλαντές AP Photo/Rajib Dhar

Στο μεταξύ, φοιτητές έχουν καλέσει σε πορεία σήμερα προς την πρωτεύουσα Ντάκα αψηφώντας την απαγόρευση της κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί σε εθνικό επίπεδο, μια ημέρα αφού συγκρούσεις στη χώρα στοίχισαν τη ζωή σε σχεδόν 100 ανθρώπους.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο συνολικός απολογισμός των διαδηλώσεων στο Μπανγκλαντές ανέρχεται πλέον σε 300 νεκρούς, μετά το θάνατο χθες, Κυριακή, 94 ανθρώπων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα