Μπαράζ τρομολαγνικών δημοσιευμάτων από τον Διεθνή Τύπο

default image

Δεν χάνουν την ευκαιρία και βάζουν (ξανά) στο στόχαστρό τους την Ελλάδα. Τι αναφέρουν οι Financial Times, η Le Figaro και η  Süddeutsche Zeitung

“Η Αθήνα προκαλεί τους δανειστές της”, “Αδιέξοδο”, “Πόλεμος μεταξύ Αθήνας και δανειστών” είναι μόνο κάποιοι τίτλοι – αναλύσεις του Διεθνή Τύπου για τα τεκταινόμενα στη χώρα, πάντα σε σχέση με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και την αξιολόγηση του προγράμματος.

Ειδικότερα, η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, μιλά για ένα καυτό καλοκαίρι”, και σημειώνει ότι η Ελλάδα «καθυστερεί τις μεταρρυθμίσεις και οι δανειστές απαντούν με αδιαλλαξία». Μάλιστα σημειώνει ότι “την Ευρώπη περιμένει ένα καυτό καλοκαίρι”, ενώ στο άρθρο “Η κρίση σε διαρκή επανάληψη” σημειώνεται ότι η κατάσταση θυμίζει την ταινία “Η Μέρα της Μαρμότας”.

Η εφημερίδα Handelsblatt μιλά για “Ελληνική αδιαθεσία”, με δυο ερευνητές του Ινστιτούτου IFO του Μονάχου, να σημειώνουν πως “Θα πρέπει να γίνει σαφές με διαφάνεια, πρώτον, ποια μεταρρύθμιση συμφωνήθηκε και ποια υλοποιήθηκε και, δεύτερον, πόσα χρήματα έχουν δοθεί και πώς χρησιμοποιήθηκαν. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν θα πρέπει να προχωρήσουν στην παροχή νέων δανείων και το γερμανικό κοινοβούλιο θα πρέπει να ασχοληθεί και πάλι με το θέμα”.

Από την πλευρά της, η γαλλική Le Figaro αναφέρει ότι ο “πόλεμος κηρύχθηκε” και πως “η Αθήνα προκαλεί πάλι τους πιστωτές της”. Όπως σημειώνει: “Μετά το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις, ο πόλεμος μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών κηρύχθηκε ξανά” και προσθέτει: “Για το λόγο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει να έχει περισσότερους συμμάχους ξεκινώντας με τον Φρανσουά Ολάντ, με τον οποίο θα συναντηθεί σήμερα το απόγευμα στο Μέγαρο των Ηλυσίων”.

“Όλες οι πλευρές βρίσκονται σε αδιέξοδο και με την μεγάλη πληρωμή του Ιουλίου να πλησιάζει, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναζητά βοήθεια από τους Γάλλος και πραγματοποιεί εκτάκτως επίσκεψη στο Παρίσι σήμερα ενώ αύριο αναμένεται να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες. Πιθανώς να σηκώνεται για άλλη μια φορά η αυλαία ενός νέου ελληνικού δράματος» γράφει η βρετανική εφημερίδα Financial Times.

Η γνωστή εφημερίδα αναφέρεται και στις χθεσινοβραδινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου για την κατάθεση δύο νομοσχεδίων στην Βουλή, αναφέροντας ότι η κίνηση αυτή “αψηφά” τους δανειστές.

Μάλιστα ο Πίτερ Σπίγκελ, με σημερινό του άρθρο αναρωτιέται αν το Grexit αποφεύχθηκε τον περασμένο Ιούλιο  μετά από σειρά ολονύκτιων συνόδων που κατέληξαν σε συμφωνία διάσωσης 86 δισ. ευρώ. “Ναι και όχι” λέει χαρακτηριστικά σημειώνοντας: Η καθυστέρηση προκύπτει από μια περίπλοκη τριμερή αντιπαράθεση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της Γερμανίας, με την ελληνική κυβέρνηση της οποίας ο μόνος σύμμαχος είναι κυρίως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Αθήνα έχει υποσχεθεί να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018, αλλά κανείς από τους παίκτες του παιχνιδιού, δεν μπορεί να συμφωνήσει για το πώς θα επιτευχθεί αυτό. Αν οι Βρυξέλλες μπορούσαν, η αξιολόγηση θα είχε ήδη ολοκληρωθεί και οι διαπραγματεύσεις θα κατευθύνονταν στο πιο εύφλεκτο πολιτικά για την Αθήνα, ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους. Κατά την άποψή τους η Ελλάδα βρίσκεται τώρα σε τροχιά για πλεόνασμα 0,5% το 2018 και έχει υπογράψει, ανοίγοντας το δρόμο για νέες μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν τις επιπρόσθετες 3 ποσοστιαίες μονάδες”, ενώ καταλήγει λέγοντας: “Όλα αυτά καθίστανται επικίνδυνα γνώριμα: όλες οι πλευρές βρίσκονται σε αδιέξοδο, τον Ιούλιο επίκειται αποπληρωμή μεγάλης δόσης χρέους, και ο Α. Τσίπρας, ο Έλληνας πρωθυπουργός, αναζητά βοήθεια από τους Γάλλους, πραγματοποιώντας μια απροσδόκητη επίσκεψη, σήμερα στο Παρίσι και αύριο στις Βρυξέλλες. Ίσως, ανοίγει η αυλαία για ένα ακόμη ελληνικό δράμα”.

Πηγή: sooc.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα