Μπαρνιέ: Δεν παρουσίασα δύσκολα μέτρα για πλάκα – Θα προτιμούσα να μοιράσω χρήματα
Διαβάζεται σε 4'Ο Μισέλ Μπαρνιέ υπερασπίστηκε ξανά το σχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησής του και επεσήμανε πως η οικονομική πραγματικότητα “δεν θα εξαφανιστεί ως δια μαγείας με μια πρόταση μομφής”
- 04 Δεκεμβρίου 2024 21:06
Με την ομιλία του γάλλου πρωθυπουργού, Μισέλ Μπαρνιέ ολοκληρώθηκαν οι τοποθετήσεις στην Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας και πλέον όλα είναι έτοιμα για να ολοκληρωθεί η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε το Νέο Λαϊκό Μέτωπο και στη συνέχεια ο Εθνικός Συναγερμός, κατά της κυβέρνησή του για τον προϋπολογισμό.
Μετά τους εκπροσώπους των πολιτικών ομάδων, ο Μισέλ Μπαρνιέ ανέβηκε στο βήμα της Εθνοσυνέλευσης.
«Φτάσαμε σε μια στιγμή αλήθειας, ευθύνης», ξεκίνησε ο Μπαρνιέ, ο οποίος δήλωσε αρχικά ευχαριστημένος κυρίως από το γεγονός ότι το σχέδιο προϋπολογισμού για την Κοινωνική Ασφάλιση του 2025 αποτέλεσε αντικείμενο συμφωνίας μεταξύ βουλευτών και γερουσιαστών στην κοινή επιτροπή, κάτι που αποτελεί πρώτη φορά εδώ και δεκατέσσερα χρόνια, σύμφωνα με τον ίδιο.
«Κατ’ ουσίαν, υπάρχει μια επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπίσουμε το δημοσιονομικό μας χρέος», είπε για μια ακόμη φορά ο γάλλος πρωθυπουργός, «αντιμετωπίζοντας την πραγματικότητα των δημόσιων οικονομικών μας». Παράλληλα, παρέθεσε μια σειρά από νούμερα, μεταξύ αυτών και τα «60 δισεκατομμύρια» ευρώ σε τόκους χρέους που πρέπει να καταβληθούν κάθε χρόνο, ποσό που είναι «μεγαλύτερο από τον προϋπολογισμό για την άμυνα ή την ανώτατη εκπαίδευση».
«Δεν παρουσίασα σχεδόν μόνο δύσκολα μέτρα για πλάκα· θα προτιμούσα να μοιράσω χρήματα», συνέχισε, προειδοποιώντας τους βουλευτές ότι «αυτή η πραγματικότητα δεν θα εξαφανιστεί ως δια μαγείας με μια πρόταση μομφής».
Ο Μπαρνιέ αρνήθηκε να χαρακτηρίσει τον προϋπολογισμό ως «προϋπολογισμό λιτότητας». Αν και παραδέχτηκε ότι «σίγουρα δεν είναι τέλειος», υπενθυμίζοντας ότι είχε «προετοιμαστεί μέσα σε δύο εβδομάδες». Υπερασπίστηκε το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός «επιτρέπει να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ τεσσάρων βασικών στοιχείων: της βελτίωσης της αποδοτικότητας του κοινωνικού μας συστήματος, της στήριξης των νοσοκομείων και των επαγγελματιών στην υγεία για καλύτερη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, της προστασίας των πιο ευάλωτων, ενώ εξασφαλίζεται ότι τα δημόσια οικονομικά μας παραμένουν προστατευμένα», και ευχαρίστησε όσους εργάστηκαν πάνω σε αυτό το κείμενο.
«Αυτό το κείμενο, το οποίο για μένα αντιπροσωπεύει – και το λέω χωρίς αλαζονεία, πιστεύω – έναν καλό συμβιβασμό. Τον καλύτερο δυνατό συμβιβασμό. Τώρα είναι η ώρα να το εφαρμόσουμε. Γι’ αυτό προχώρησα στο να αναλάβει η κυβέρνηση την ευθύνη», υποστήριξε.
«Αυτή η πρόταση μομφής θα κάνει τα πάντα πιο σοβαρά και πιο δύσκολα», δήλωσε στη συνέχεια ο Μπαρνιέ, καλώντας τους βουλευτές που «αναμφίβολα» ετοιμάζονται να την ψηφίσουν να μην ξεχάσουν την κατάσταση στην διεθνή σκηνή, στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή.
«Μια πρόταση μομφής θα σήμαινε ότι ο εθνικός προϋπολογισμός πιθανότατα δεν θα εγκριθεί πριν από το τέλος του έτους», συνέχισε ο Πρωθυπουργός. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό θα οδηγούσε σε «απώλεια αγοραστικής δύναμης για τους Γάλλους», διότι «σχεδόν 18 εκατομμύρια νοικοκυριά θα δουν τους φόρους τους να αυξάνονται» και «επιπλέον 380.000 νοικοκυριά θα είναι επιλέξιμα για φόρο εισοδήματος».
«Τα αναμενόμενα μέτρα δεν θα βρουν χρηματοδότηση», προσέθεσε, αναφέροντας ειδικότερα την πρόσληψη νέων αστυνομικών και νέου στρατιωτικού προσωπικού, καθώς και μέτρα για τις συντάξεις και τις εισφορές των αγροτών.
«Ήμουν και είμαι περήφανος που ενεργώ για να χτίσω και όχι για να καταστρέψω», συνέχισε ο Μισέλ Μπαρνιέ, προσθέτοντας: «Δεν μπορώ να αποδεχτώ την ιδέα ότι η θεσμική αποσταθεροποίηση θα μπορούσε να είναι ο στόχος που θα συνέφερε την πλειοψηφία των βουλευτών εδώ».
«Αυτό που διακυβεύεται είναι η συλλογική μας ικανότητα να κάνουμε βήματα ο ένας προς τον άλλον, να ξεπεράσουμε τις εντάσεις και τις διαιρέσεις που κάνουν τόσο κακό στη χώρα μας, να έχουμε το γενικό συμφέρον ως μόνη πυξίδα μας» κατέληξε.