BBC: Ο πρώην CEO της Abercrombie & Fitch κατηγορείται για σεξουαλική εκμετάλλευση ανδρών

Διαβάζεται σε 4'
Abercrombie Fitch
Abercrombie & Fitch Ross D. Franklin, File/AP Photo

Έρευνα του ΒΒC αποκαλύπτει την ύπαρξη οργανωμένου δικτύου που χρησιμοποιούσε έναν μεσάζοντα για να βρίσκει νεαρούς ενήλικες άνδρες για τα “απαγορευμένα πάρτι” του πρώην CEO της γνωστής εταιρείας με αντάλλαγμα να γίνουν μοντέλα της A&F.

Σε έρευνα του BBC διαπιστώθηκε ότι ένα εξαιρετικά οργανωμένο δίκτυο χρησιμοποιούσε έναν μεσάζοντα για να βρίσκει νεαρούς άνδρες για τις εκδηλώσεις με τον Mike Jeffries και τον Matthew Smith.

Σάλος στους κόλπους της Abercrombie & Fitch, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της οποίας, Michael S. Jeffries βρίσκεται αντιμέτωπος με καταγγελίες από νεαρούς ενήλικες άνδρες για σεξουαλική εκμετάλλευση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα αναφέρει το BBC, ο Jeffries και ο Βρετανός σύντροφός του, Matthew Smith, αντιμετωπίζουν κατηγορίες για εκμετάλλευση από άνδρες που “στρατολογούνταν” για τις εκδηλώσεις τους, με αντάλλαγμα ευκαιρίες εργασίες ως μοντέλα στον γνωστό οίκο μόδας.

Κατά την έρευνα διαπιστώθηκε μάλιστα και η ύπαρξη ενός “εξαιρετικά οργανωμένου δικτύου” που χρησιμοποιούσε έναν μεσάζοντα για να βρίσκει νεαρούς άνδρες για τις εκδηλώσεις των Jeffries και Smith που διοργάνωναν οι δύο άνδρες στην κατοικία τους στη Νέα Υόρκη και σε πολυτελή ξενοδοχεία σε όλο τον κόσμο, μεταξύ άλλων στο Λονδίνο, το Παρίσι, τη Βενετία και το Μαρακές.

Στο πλαίσιο διετούς έρευνας, το BBC μίλησε με 12 άνδρες που περιέγραψαν τη συμμετοχή ή την οργάνωση εκδηλώσεων που περιλάμβαναν σεξουαλικές πράξεις για τον 79χρονο μεγιστάνα της μόδας και τον 60χρονο Βρετανό σύντροφό του, μεταξύ 2009 και 2015.

Michael S. Jeffries
Ο πρώην CEO της Abercrombie & Fitch Michael S. Jeffries Mark Lennihan/AP Photo

Οι οκτώ άνδρες που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις δήλωσαν ότι “στρατολογήθηκαν” από έναν μεσάζοντα, τον οποίο περιέγραψαν ως “έναν άνδρα χωρίς μύτη, η οποία ήταν καλυμμένη με ένα επίθεμα από δέρμα φιδιού”. Πρόκειται για τον James Jacobson, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Οι μισοί από τους άνδρες που μίλησαν στο BBC ισχυρίστηκαν ότι είχαν αρχικά παραπλανηθεί σχετικά με τη φύση των εκδηλώσεων και πως δεν είχαν ενημερωθεί ότι το σεξ ήταν μεταξύ των “υποχρεώσεών” τους. Άλλοι είπαν ότι κατάλαβαν ότι οι εκδηλώσεις είχαν σεξουαλικό χαρακτήρα, αλλά όχι ακριβώς τι αναμενόταν από αυτούς. Όλοι έλαβαν χρήματα για αυτό.

Η μεγαλύτερη τέτοιου είδους εκδήλωση που περιγράφηκε στο BBC φιλοξενήθηκε σε ιδιωτική βίλα σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων το 2011, για την οποία δεκάδες άνδρες μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στο Μαρακές. Ο Alex – ο οποίος ζήτησε να αλλάξει το όνομά του για να προστατεύσει την ταυτότητά του – ανέφερε ότι ήταν ένα μοντέλο που αγωνιζόταν να συντηρήσει την οικογένειά του στην πατρίδα του όταν προσλήφθηκε ως χορευτής για την εκδήλωση.

Αρκετοί είπαν επίσης στο BBC ότι ο μεσάζων ή άλλοι υπεύθυνοι προσλήψεων έθεσαν το ενδεχόμενο να υπάρξουν ευκαιρίες συνεργασίας με την A&F. Όλοι, εκτός από έναν, δήλωσαν ότι αισθάνθηκαν ζημιωμένοι από την εμπειρία αυτή.

Ωστόσο, ο μεσάζων αρνήθηκε οποιαδήποτε παράβαση και δήλωσε ότι οι άνδρες πήγαιναν σε αυτές τις εκδηλώσεις “με τα μάτια τους ορθάνοιχτα“.

af
Διαφήμιση της Abercrombie & Fitch σε κατάστημα της Νέας Υόρκης Mark Lennihan/AP Photo

Η Abercrombie & Fitch (A&F) -στην οποία ανήκει επίσης η μάρκα Hollister- δήλωσε ότι είναι “τρομοκρατημένη και αηδιασμένη” από το σκάνδαλο.

Όντας ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους διευθύνοντες συμβούλους της Αμερικής, ο Jeffries ήταν μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα που αντιμετώπιζε ισχυρισμούς για διακρίσεις σε βάρος του προσωπικού, αναφορές για υπέρογκα προσωπικά έξοδα και καταγγελίες για επιρροή του συντρόφου του, στο εσωτερικό της A&F.

Το 2014, ο Jeffries παραιτήθηκε μετά την πτώση των πωλήσεων και αποχώρησε με ένα πακέτο συνταξιοδότησης αξίας περίπου 25 εκατ. δολαρίων (20,5 εκατ. λίρες Αγγλίας), σύμφωνα με τα τότε αρχεία της εταιρείας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα