Μπλακ άουτ στην Ισπανία: Επιβεβαιώθηκαν οι πρώτοι νεκροί – Φόβοι ότι θα αυξηθούν

Διαβάζεται σε 6'
Μπλακ άουτ στην Ισπανία
Μπλακ άουτ στην Ισπανία AP PHOTO

Οι ισπανικές αρχές ανακοίνωσαν τον πρώτο επίσημα επιβεβαιωμένο θάνατο που συνδέεται άμεσα με τη διακοπή ρεύματος στη χώρα. Όσα γνωρίζουμε.

Επιβεβαιώθηκαν οι πρώτοι θάνατοι που συνδέονται με τη μεγάλη διακοπή ρεύματος της Δευτέρας (28/04) στην Ισπανία και την Πορτογαλία, με τις αρχές να προειδοποιούν ότι ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί.

Στη συνοικία Καραμπαντσέλ της Μαδρίτης, μια γυναίκα 56 ετών έχασε τη ζωή της έπειτα από φωτιά που ξέσπασε στο σπίτι της, πιθανότατα εξαιτίας κεριού που είχε ανάψει κατά τη διάρκεια της διακοπής ρεύματος, όπως αναφέρει το Euronews. Δεκατρία ακόμη άτομα έλαβαν ιατρική φροντίδα για εισπνοή καπνού, ενώ πέντε μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Πρόκειται για τον πρώτο επίσημα επιβεβαιωμένο θάνατο που συνδέεται άμεσα με τη διακοπή ρεύματος.

Σε ξεχωριστό περιστατικό στην Ταμποαντέλα της Γαλικίας, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης εντόπισαν τρία μέλη της ίδιας οικογένειας (έναν άνδρα 81 ετών, μια γυναίκα 77 ετών και τον 56χρονο γιο τους) νεκρά από πιθανή δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα. Χρησιμοποιούσαν μια γεννήτρια σε κακή κατάσταση μέσα στο σπίτι τους. Ωστόσο, η Guardia Civil δεν αποκλείει και άλλα ενδεχόμενα που δεν συνδέονται άμεσα με τη διακοπή ηλεκτροδότησης στα σπίτια.

Επιπλέον, σύμφωνα με την El Pais, στη Βαλένθια, μια 46χρονη γυναίκα που ήταν στο σπίτι συνδεδεμένη με μηχάνημα οξυγόνου για να την βοηθά να αναπνέει πέθανε αφού η συσκευή σταμάτησε να λειτουργεί λόγω διακοπής ρεύματος, σύμφωνα με το Αρχηγείο της Αστυνομίας της Κοινότητας της Βαλένθια. Οι αστυνομικοί που έφτασαν στο σπίτι προσπάθησαν να την βοηθήσουν και να της κάνουν ΚΑΡΠΑ για περίπου 29 λεπτά μέχρι να φτάσει η ιατρική βοήθεια, σύμφωνα με την Εθνική Αστυνομία, αλλά οι προσπάθειες ήταν ανεπιτυχείς.

Ο Ισπανός Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ πραγματοποιεί συνάντηση το απόγευμα της Τρίτης με τις εταιρείες που είναι υπεύθυνες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, σύμφωνα με την εφημερίδα El País.

Η συνάντηση πραγματοποιείται λίγες μόλις ώρες αφότου ο Σάντσεθ δήλωσε δημόσια ότι η κυβέρνησή του θα «ζητήσει όλες τις σχετικές ευθύνες από τους ιδιώτες παρόχους», δήλωση που τροφοδότησε τις εικασίες για μια επικείμενη αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ιδιωτικό τομέα.

Ραδιόφωνα, κεριά, γκαζάκια: Τα προϊόντα που προμηθεύονται οι Ισπανοί

Οι κάτοικοι της Μαδρίτης επέστρεψαν σήμερα στις εργασίες τους αντλώντας τα διδάγματα από τη διακοπή ρεύματος, φτιάχνοντας έναν κατάλογο με τις προμήθειες που είναι απαραίτητες για την αντιμετώπισή της –ραδιόφωνα με μπαταρίες, κεριά ή γκαζάκια.

Όπως και δεκάδες εκατομμύρια συμπατριώτες του, ο Βαλεντίν Σαντιάγο, περιβαλλοντικός τεχνικός, δεν ξεχνά τη χθεσινή ημέρα. Σήμερα το πρωί δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα για να πάει στη δουλειά του, σε αντίθεση με χθες το βράδυ που έκανε τον πενταπλάσιο χρόνο για να επιστρέψει στο σπίτι του από το εργοτάξιο στο οποίο εργάζεται στην καρδιά της Μαδρίτης.

Ωστόσο, τώρα πια ξέρει ότι «πρέπει πάντα να έχεις πάνω σου μετρητά» και σκοπεύει να αγοράσει σύντομα ένα ραδιόφωνο με μπαταρίες και φακούς. Επίσης «ποτέ μα ποτέ δεν θα αποχωριστώ το γκαζάκι μου», βεβαιώνει.

Ο συνάδελφός του Μάριο Μποφάνο, επίσης περιβαλλοντικός τεχνικός, ηλικίας 29 ετών, έφτασε και αυτός σήμερα στη δουλειά του χωρίς προβλήματα. «Συνειδητοποίησα πόσο πολύ εξαρτόμαστε από το ρεύμα, σε ποιο βαθμό όλα στηρίζονται στο ηλεκτρικό», φιλοσοφεί προτού αρχίσει να εργάζεται.

«Μας έδειξε πόσο ευάλωτοι είμαστε, από μια πλευρά μας έκανε καλό», σημειώνει παράλληλα η Μαρία Χεσούς Κόμπος, μια 50χρονη δικηγόρος που ρώτησε σήμερα το πρωί μια δημοσιογράφος του AFP σε λεωφορείο.

Αυτό που λέει ότι την εξέπληξε είναι το «πόσο πολιτισμένα συμπεριφέρθηκαν οι άνθρωποι», παρά την απουσία φωτεινών σηματοδοτών. «Μπορούμε να τα καταφέρουμε σε οποιαδήποτε κατάσταση», λέει.

Στο Ρεκολέτος, σταθμό του προαστιακού σιδηροδρόμου, η κυκλοφορία αποκαθίσταται σιγά-σιγά. Η Χένιφερ Μένα, υπάλληλος της εθνικής σιδηροδρομικής εταιρείας Renfe, αναφέρεται στην «ψυχραιμία» με την οποία δεχόταν ο κόσμος τις ανακοινώσεις για προβλήματα: «Ναι, υπάρχει καθυστέρηση, αλλά πάντα υπάρχει», λέει, ξεσπώντας σε γέλια.

«Σήμερα είναι μια μέρα όπως οι άλλες», σημειώνει παράλληλα η 76χρονη Χοσέφα Λουθένιο, αλλά η χθεσινή «ήταν φρικτή», καθώς αναγκάστηκε να ανέβει 11 ορόφους με τα πόδια: «Μόλις ανέβηκα, δεν ξανακατέβηκα ποτέ», συμπληρώνει. Σήμερα το πρωί ωστόσο επέστρεψε στη ρουτίνα της: πήρε το λεωφορείο για να πάει να δει μια έκθεση.

Από την «οδύσσειά της» για τρεις ώρες, η Ρόθιο Βιθέντε, μια 44χρονη οικιακή βοηθός, κρατά μόνον τη γενναιοδωρία αυτού του «κυρίου που τη δάνεισε δύο ευρώ» για να αγοράσει το εισιτήριό της για το λεωφορείο καθώς δεν είχε μετρητά.

«Τι κάνεις Χοσέ; Πώς πήγε χθες; Με ποιο τρόπο γύρισες;»: Σε καφετέρια της Μαδρίτης, όλες οι συζητήσεις γυρνούν γύρω από τη μεγάλη διακοπή ρεύματος. Η Μπιάνκα, που σερβίρει, λέει ότι αυτό που έμαθε από την πλευρά της είναι ότι πάντα πρέπει να έχεις στο σπίτι σου κεριά «για κάθε περίπτωση».

Στην τηλεόραση στον τοίχο, ένα ειδησεογραφικό κανάλι μεταδίδει συνέχεια εικόνες από το χθεσινό χάος στη χώρα.

«Επιστροφή στην καθημερινότητα, επιστροφή στην καθημερινότητα (…) Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε», λέει ο 52χρονος χρηματιστής Χουάν, ο οποίος δεν ήθελε να δώσει στη δημοσιότητα το επώνυμό του.

«Ας σταματήσουμε δύο δευτερόλεπτα για να σκεφτούμε» αυτό που συνέβη, προτείνει, ενώ κάθεται με συναδέλφους του για πρωινό. Εκείνος συνεχίζει να σκέφτεται όλα όσα αντιπροσωπεύει ο ηλεκτρισμός για την κοινωνία, «τα νοσοκομεία, τους θαλάμους ψύξης (…) όχι τόσο για τους ανθρώπους που εργάζονται σε γραφεία».

Η 50χρονη συνάδελφός του Σουσάνα, η οποία δεν θέλησε επίσης να δώσει το επώνυμό της στη δημοσιότητα, λέει ότι εκείνης της έγινε πια μάθημα: «Να έχω αθλητικά (…) Θεέ μου, τα τακούνια (…)», λέει περιγράφοντας τη διαδρομή μιάμισης ώρας που έκανε την προηγούμενη ημέρα με γόβες.

«Θα πρέπει να πάρω ένα ραδιόφωνο, κεριά, μπαταρίες και κονσέρβες με φασόλια», προσθέτει.

Ο Μάρκος Γκαρθία, ένας 32χρονος δικηγόρος που περιμένει το λεωφορείο, διαπιστώνει και αυτός «την απόλυτη εξάρτηση από τα τεχνολογικά συστήματα». Ωστόσο σημειώνει ότι «ήταν ένα απόγευμα ανάπαυλας, μια παύση από την τεχνολογία, μια απροσδόκητη αποσύνδεση. Δεν θα ήταν το ίδιο αν αυτό είχε συμβεί μόνο σε μένα, αλλά αυτό συνέβη σε όλον τον κόσμο (…) Είμαστε προετοιμασμένοι για όλα μετά την πανδημία, όλα μας φαίνονται πιο απλά».

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα