Μπλινκεν: Τηρείται η εκεχειρία μεταξύ Λίβανου και Ισραήλ

Διαβάζεται σε 3'
Άντονι Μπλίνκεν
Άντονι Μπλίνκεν AP Photo/Markus Schreiber

Όσα είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν για τον πόλεμο στη Σύρια, για την εκεχειρία μεταξύ Λίβανου και Ισραήλ και για τον στρατιωτικό νόμο στη Νότια Κορέα.

H πρόσφατη προώθηση των δυνάμεων της ισλαμιστικής ομάδας Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ δείχνουν πως οι υποστηρικτές του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, δηλαδή η Ρωσία και το Ιράν, έχουν στραμμένη αλλού την προσοχή τους, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στη διάρκεια μιας συνόδου του ΝΑΤΟ.

Η άρνηση του Άσαντ να δεσμευθεί με ουσιαστικό τρόπο σε μια διαδικασία για την επίλυση της μακρόχρονης πολιτικής κρίσης στη χώρα είναι επίσης αυτό που άνοιξε την πόρτα στην πρόσφατη ώθηση ανταρτικών δυνάμεων, πρόσθεσε ο Μπλίνκεν.

Οι συγκρούσεις στη βόρεια Συρία έχουν προκαλέσει τον θάνατο 704 ανθρώπων αφότου ξεκίνησε, στις 27 Νοεμβρίου, η επίθεση ανταρτικών οργανώσεων εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπου διευκρίνισε πως πρόκειται για 361 μαχητές του συνασπισμού των ανταρτών των οποίων ηγούνται τζιχαντιστές, 233 στρατιώτες και φιλοκυβερνητικούς μαχητές και 110 αμάχους.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε επίσης ότι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στις λιβανικές δυνάμεις και το Ισραήλ τηρείται και πρόσθεσε πως οποιεσδήποτε παραβιάσεις της συμφωνίας μπορεί να έχουν συμβεί αντιμετωπίζονται μέσω ενός ειδικού μηχανισμού.

Η κατάπαυση του πυρός, που τέθηκε σε ισχύ στις 27 Νοεμβρίου, έβαλε τέλος στον ανοικτό πόλεμο των τελευταίων δύο και πλέον μηνών ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και το Ισραήλ που προκάλεσε τον θάνατο σχεδόν 4.000 ανθρώπων στον Λίβανο και κατέστρεψε τα προπύργια της φιλοϊρανικής οργάνωσης.

Ωστόσο πολλές παραβιάσεις της εκεχειρίας έχουν σημειωθεί από τότε. Ένας άνδρας σκοτώθηκε χθες, Τρίτη, σε ισραηλινό πλήγμα σε μεθοριακό χωριό στον νότιο Λίβανο. Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν τη Δευτέρα σε ισραηλινά πλήγματα σε χωριά του νοτίου Λιβάνου, αφού το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι έπληξε δεκάδες στόχους της Χεζμπολάχ σε αντίποινα για μια επίθεση.

Πιστεύω κατά βάση πως οι δύο πλευρές, το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ, με ενδιάμεσο την κυβέρνηση του Λιβάνου, θέλουν να συνεχίσουν και επιθυμούν την κατάπαυση του πυρός“, εκτίμησε ο Άντονι Μπλίνκεν.

Η Ουάσινγκτον δεν είχε ενημερωθεί από πριν για την απόφαση της Νότιας Κορέας

Ο Ά. Μπλίνκεν δήλωσε επίσης πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν γνώριζαν την πρόθεση του προέδρου της Νότιας Κορέας Γιουν σοκ-γελ να κηρύξει στρατιωτικό νόμο και πρόσθεσε πως αναμένει να μιλήσει με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του τις επόμενες ημέρες.

Ο Γιουν κήρυξε στρατιωτικό νόμο στη Νότια Κορέα την Τρίτη, προτού ανακαλέσει την απόφαση μερικές ώρες αργότερα έπειτα από μια χαοτική αντιπαράθεση ανάμεσα στο Κοινοβούλιο και τον στρατό.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters στις Βρυξέλλες στο περιθώριο μιας συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο ανώτατος Αμερικανός διπλωμάτης είπε πως είναι κρίσιμης σημασίας η διαδικασία από τώρα και στο εξής να εξελιχθεί κανονικά και σύμφωνα με το κρατος δικαίου.

Η νοτιοκορεατική δημοκρατία είναι μία από τις πιο ισχυρές ιστορίες οπουδήποτε στον κόσμο. Είναι πολύ σημαντικό οποιεσδήποτε διαφωνίες, διαφορές, πολιτικές διαφορές, να επιλύονται ειρηνικά και με επιδίωξη το κράτος δικαίου. Αυτό βλέπουμε τώρα. Αυτό είναι που είναι τόσο σημαντικό να διατηρηθεί“, είπε ο Μπλίνκεν.

Η Ουάσινγκτον δεν είχε ενημερωθεί από πριν για την απόφαση της Νότιας Κορέας, είπε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα