Μπλίνκεν: “Να επισπεύσουμε την πώληση όπλων στην Τουρκία – Θα καλύψει το κενό η Ρωσία”

Μπλίνκεν: “Να επισπεύσουμε την πώληση όπλων στην Τουρκία – Θα καλύψει το κενό η Ρωσία”
Άντονι Μπλίνκεν AP

Να επισπεύσει τις διαδικασίες πώλησης όπλων στην Τουρκία, αλλά και την Ινδία, για να "προλάβουν" τη Ρωσία, διατίθεται ο Άντονι Μπλίνκεν. "Η πώληση παρεμποδίζεται από περιττή γραφειοκρατία", δήλωσε.

Να συνεργαστεί με το Κονγκρέσο, προκειμένου να επισπεύσουν τις πωλήσεις όπλων σε χώρες, όπως η Τουρκία και η Ινδία, διατίθεται ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, υπό το “φόβο” ότι το κενό που αφήνει η χώρα του “καλύπτεται από τη Ρωσία”.

Όπως μετέδωσε το Anadolu, στο πλαίσιο σχολιασμού της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, ο Μπλίνκεν ερωτήθηκε από τον βουλευτή της Νότιας Καρολίνας Τζο Γουίλσον για τη διαδικασία ξένων στρατιωτικών πωλήσεων, η οποία όπως δήλωσε, “παρεμποδίζεται από περιττή γραφειοκρατία”.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ συμφώνησε με τον Γουίλσον για τη γραφειοκρατία, τονίζοντας ότι πρέπει “να τα πάμε καλύτερα με τις ξένες πωλήσεις, ειδικά σε εκείνες με επείγουσα ανάγκη”.

“Πιστεύω ότι μπορούμε και πρέπει να τα πάμε καλύτερα στις πωλήσεις, ιδιαίτερα στην ταχύτητα με την οποία είμαστε σε θέση να κάνουμε πράγματα, να αναθεωρούμε τα πράγματα. Νομίζω ότι αυτό εξαρτάται από εμάς στην εκτελεστική εξουσία. Εξαρτάται επίσης και από το Κογκρέσο.

Ορισμένες χώρες, όπως είπα νωρίτερα, επανεξετάζουν τις σχέσεις τους, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων χωρών που είχαν μακροχρόνιες αμυντικές σχέσεις με τη Ρωσία. Εάν βρισκόμαστε στη θέση να είμαστε εταίροι τους, με τρόπους που ίσως δεν θα μπορούσαμε πριν μερικές δεκαετίες, νομίζω ότι αυτό είναι κάτι για το οποίο πρέπει να αναλάβουμε δράση”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπό το φόβο της Ρωσίας

Για το κενό που αφήνουν οι ΗΠΑ στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας με τους συμμάχους τους, εξέφρασε τον φόβο του ότι “καλύπτεται από τη Ρωσία”, ενώ πρόσθεσε πως είναι έτοιμοι να συνεργαστούν πιο στενά με το Κογκρέσο για να επιταχύνουν τις διαδικασίες πώλησης όπλων σε αυτές τις χώρες.

“Εάν δεν το κάνουμε εμείς, ξέρουμε ποιος πιθανόν θα το κάνει στη θέση μας”, δήλωσε.

Οι τεταμένες σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία

Η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει την αντίθεση νομοθετών του Κογκρέσου για την πώληση όπλων στην Τουρκία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Μέλη του Κογκρέσου αναφέρονται στην επιθετικότητα της Τουρκίας προς την Ελλάδα, τις επιθέσεις σε Κούρδους μαχητές που συμμάχησαν με τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) και την πορεία της προς τον αυταρχισμό υπό τον Ερντογάν.

Επιστολή που εστάλη τον Φεβρουάριο, υπογεγραμμένη από τον Δημοκρατικό βουλευτή Frank Pallone και υποστηριζόμενη από περισσότερους από 50 νομοθέτες, παρότρυνε τον Λευκό Οίκο να απορρίψει το αίτημα της Άγκυρας να αγοράσει τα F-16, επικαλούμενος την έλλειψη δέσμευσης του Τούρκου Προέδρου στο ΝΑΤΟ και τις “παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

Η επιστολή που εστάλη από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον Μάρτιο, αναγνώριζε τις τεταμένες σχέσεις με την Τουρκία, αλλά ανέφερε ότι η υποστήριξη της Άγκυρας στην Ουκρανία και οι αμυντικοί της δεσμοί με τη χώρα παρείχαν “σημαντικό αποτρεπτικό παράγοντα για κακή επιρροή στην περιοχή”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα