Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία

Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία
AP

Λευκός Οικος και Άντονι Μπλίνκεν προσπαθούν να χαμηλώσουν τους τόνους μετά την ομιλία Μπάιντεν στην Πολωνία κατα την οποία είπε για τον Πούτιν οτι "δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία".

Η ατάκα του Τζο Μπάιντεν κατα τη διάρκεια της ομιλίας του στην Πολωνία το βράδυ του Σαββάτου για τον Βλαντίμιρ Πούτιν, άναψε φωτιές και τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προέβησαν σε ανακοινώσεις και δηλώσεις ωστε να.. εξηγήσουν τι εννοούσε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν κάποια στρατηγική για αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία”, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν” μετά τη δήλωση του πρόεδρου Τζο Μπάιντεν.

“Νομίζω πως ο πρόεδρος, ο Λευκός Οίκος, εξήγησε χθες βράδυ, πολύ απλά, πως δεν μπορεί να επιτραπεί στον πρόεδρο Πούτιν να διεξάγει πόλεμο ή να εμπλακεί σε επίθεση εναντίον της Ουκρανίας ή οποιουδήποτε άλλου”, είπε ο Μπλίνκεν στη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Ιερουσαλήμ.

“Όπως ξέρετε, και όπως μας έχετε ακούσει να λέμε κατ΄επανάληψη, δεν έχουμε μια στρατηγική αλλαγής καθεστώτος στη Ρωσία — ή οπουδήποτε αλλού ως προς αυτό”.

Το Σάββατο, στην ομιλία του στη Βαρσοβία, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Πολωνία, ο Μπάιντεν είπε -μεταξύ άλλων- ότι ο Πούτιν δεν πρέπει πλέον να είναι στην ηγεσία της Ρωσίας. “Για όνομα του Θεού, αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία” ήταν η χαρακτηριστική ατάκα.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου απέρριψε το σχόλιο του Μπάιντεν για τα περί παραμονής του Πούτιν στην εξουσία, λέγοντας πως οι Ρώσοι επιλέγουν ποιος θα είναι ο ηγέτης τους.

Ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος τύπου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε στο Reuters: “Δεν εναπόκειται στον Μπάιντεν να αποφασίσει. Ο πρόεδρος της Ρωσίας εκλέγεται από τους Ρώσους”.

Ακολούθησε, λίγη ώρα αργότερα ο Λευκός Οίκος ο οποίος διευκρίνισε ότι ο Μπάιντεν δεν κάλεσε για αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία. “Αυτό που ήθελε να πει ο πρόεδρος ήταν ότι δεν μπορεί να επιτραπεί στον Πούτιν να ασκεί εξουσία στους γείτονές του ή στην περιοχή. Δεν συζητούσε για την εξουσία του Πούτιν στη Ρωσία ούτε για αλλαγή καθεστώτος”, επισήμανε ο αξιωματούχος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα