Bloomberg για Ελλάδα: Ουραγός της Ευρώπης στη διαχείριση της πανδημίας
H χώρα μας έχει αρνητική πρωτιά, αφού παρουσιάζει τον τελευταίο μήνα το μεγαλύτερο ποσοστό θνητότητας, της τάξης του 6,3%. Σκληρή κριτική από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
- 22 Δεκεμβρίου 2020 17:56
Στη τελευταία θέση της Ευρώπης σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού βρίσκεται η χώρα μας, σύμφωνα με τον δείκτη αξιολόγησης του Bloomberg.
Είναι δε χαρακτηριστικό, πως η Ελλάδα υποχώρησε 19 θέσεις τον μήνα Δεκέμβριο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Το Bloomberg αξιολογεί βάσει του δείκτη Covid Resilience με γνώμονα 10 παραμέτρους. Έτσι, η Ελλάδα βρίσκεται στην 50η θέση από τις 53 που αξιολογούνται εδώ, πάνω από το Περού, το Μεξικό και την Αργεντινή, όντας και η τελευταία ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ., παρά το σκληρό lockdown.
“Μαύρη” είναι η πρωτιά της χώρας μας σε θανάτους τον τελευταίο μήνα, ως ποσοστό των κρουσμάτων, εν μέσω lockdown (θνητότητας της τάξης του 6,3%). Σε ο,τι αφορά την πρόβλεψη για την φετινή ύφεση η Ελλάδα είναι στη 44η θέση, ανάμεσα σε 53.
Στην πρώτη κατηγορία (την κατάσταση της Covid-19) υπολογίζονται τα κρούσματα ανά μήνα, η θνησιμότητα, οι συνολικοί θάνατοι ανά ένα εκατομμύριο πολίτες, τα ποσοστά των θετικών τεστ και η πρόσβαση στα εμβόλια.
Στη δεύτερη κατηγορία (ποιότητα ζωής) υπολογίζονται η αυστηρότητα του lockdown, η ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών, η πρόβλεψη για το μέλλον της οικονομίας, η ανταπόκριση του συστήματος υγείας, αλλά και πόσο άλλαξε η ζωή των πολιτών.
Η κατάταξη βαθμολογεί οικονομίες άνω των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Πρώτη στην κατάταξη είναι η Νέα Ζηλανδία και ακολουθούν Αυστραλία, Νορβηγία και Σιγκαπούρη, ως οι “καλύτερες χώρες για να ζεις” εν μέσω πανδημίας. Πτωτική τάση καταγράφεται για Ιαπωνία και Νότια Κορέα.
Τσακαλώτος: Η διαχείριση της πανδημίας από την ΝΔ είναι από τις χειρότερες στον κόσμο
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και συντονιστής Οικονομικού Κύκλου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σχολίασε την κατάταξη του Bloomberg αναφέροντας σχετικά πως: “το Bloomberg ανανέωσε χθες την κατάταξη για τον βαθμό επιτυχίας των χωρών στην διαχείριση της πανδημίας. Με βάση τον μέσο όρο των 10 δεικτών η χώρα μας είναι 50η στις 53 και η χειρότερη στην Ευρώπη. Από τον προηγούμενο μήνα πέσαμε 19 θέσεις που είναι η μεγαλύτερη πτώση από όλες τις χώρες”.
Προσθέτει ότι στους θανάτους ως ποσοστό των κρουσμάτων τον τελευταίο μήνα, η Ελλάδα είναι στην τελευταία θέση της κατάταξης, παρότι έχουμε το πιο σκληρό lockdown από όλες τις χώρες, όπως σχολιάζει.
“Ίσως αυτό θα έπρεπε να χτυπήσει ένα καμπανάκι στους κυβερνώντες ότι χρειάζονται και άλλα μέτρα πέραν των περιοριστικών. Σαν αυτά που φώναζε η αντιπολίτευση για παράδειγμα, όπως την μείωση του συνωστισμού στα ΜΜΜ και τους χώρους δουλειάς, την καθολική πρόσβαση σε τέστ κλπ”, τονίζει.
Επιπλέον αναφέρει ότι στην πρόβλεψη για την ύφεση του 2020 η Ελλάδα είναι στην θέση 44, “δηλαδή από τις 53 χώρες 43 αναμένεται να τα πάνε καλύτερα από εμάς οικονομικά και μόλις 9 χειρότερα. Και αυτό με εκτίμηση ύφεσης πιο αισιόδοξη από αυτή που αναμένει η κυβέρνηση”.
Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρει ακόμη ότι “οι δύο καλύτεροι δείκτες για την χώρα μας είναι αυτός της καθολικής υγειονομικής κάλυψης του πληθυσμού όπου έχουμε 80/100 και αυτός της ανθρώπινης ανάπτυξης που έχουμε 89/100 (ο οποίος βασίζεται στο εισόδημα, στο προσδόκιμο ζωής και στην πρόσβαση στην εκπαίδευση)”.
Σημειώνει πως “και οι δύο δείκτες έχουν άμεση σχέση με το κοινωνικό κράτος και βελτιθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς”, ενώ “αντίθετα η ΝΔ από την μέρα που ανέλαβε μέχρι την έναρξη της πανδημίας δεν θεώρησε χρήσιμο να φτιάξει ούτε μία ΜΕΘ”.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει, συμπερασματικά, ότι “ο νεοφιλελευθερισμός κοστίζει ζωές και το κοινωνικό κράτος τις σώζει” και πως “ο νεοφιλελευθερισμός αποτυγχάνει ακόμη και στην μία υπόσχεση που δίνει, αυτή της ανάπτυξης”.
“Πολύ θα ήθελα να ξέρω τα συμπεράσματα που βγάζουν στην ΝΔ, και το πώς δικαιολογούν τις πολιτικές τους”, σχολιάζει.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.