Bloomberg: Η Ρωσία χρηματοδοτεί την Τουρκία για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου

Bloomberg: Η Ρωσία χρηματοδοτεί την Τουρκία για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου
Πυρηνικός σταθμός AP

Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Bloomberg αναφέρει για ρωσική κρατική εταιρεία, ότι μεταφέρει χρήματα στην Τουρκία για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στις ακτές της Μεσογείου.

Αμβλύνεται η ανησυχία για την ενεργειακή κρίση, μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο ρωσική κρατική εταιρεία μεταφέρει χρήματα μέσω θυγατρικής στην Τουρκία για την κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού στις ακτές της Μεσογείου.

Σύμφωνα με το εν λόγω ρεπορτάζ, που επικαλείται πληροφορίες ανώτερων Τούρκων αξιωματούχων, η ρωσική εταιρεία Rosatom Corp, έστειλε την περασμένη εβδομάδα περίπου 5 δισ. δολάρια σε εταιρεία κατασκευής με έδρα την Τουρκία, γνωστή ως Akkuyu Nuclear JSC, ενώ άλλες δύο παρόμοιες μεταφορές δολαρίων φέρεται να προγραμματίζονται για αυτήν την εβδομάδα και την επόμενη.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Rosatom, μέσω ανακοίνωσή της, γνωστοποίησε πως αν και το εργοτάξιο είναι το μεγαλύτερο του είδους του σε όλο τον κόσμο, “οι τρέχουσες συναλλαγές είναι σημαντικά χαμηλότερες” από τα ποσά που ανακοίνωσαν Τούρκοι αξιωματούχοι.

Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής θεωρείται κρίσιμος για τη γείτονα χώρα, με σκοπό να καλύψει τις συνεχώς αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες της. Αναμένεται να καλύψει το 10% της εγχώριας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, μόλις τεθούν σε λειτουργία και οι τέσσερις αντιδραστήρες.

Ο μεγαλύτερος δανειστής της Ρωσίας, η Sberbank PJSC, η οποία βρίσκεται στη λίστα κυρώσεων που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ και η ΕΕ, έχει αναλάβει τη χρηματοδότηση του έργου, ενώ η χρηματοδότηση, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, θα καλύψει όλες τις ανάγκες προμηθειών για το έργο του Άκουγιου τα επόμενα δύο χρόνια.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα