Bloomberg: Ο Τραμπ θα στείλει στην Ευρώπη τον “λογαριασμό” για την ειρήνη στην Ουκρανία
Διαβάζεται σε 4'![Τραμπ-Πούτιν](https://www.news247.gr/wp-content/uploads/2025/01/russia-putin-640x426.jpg)
Ο Τραμπ σκοπεύει να μετακυλήσει στην Ευρώπη το οικονομικό βάρος μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας στην Ουκρανία.
- 13 Φεβρουαρίου 2025 20:14
Στα 3,1 τρισεκατομμύρια δολάρια υπολογίζεται το αστρονομικό ποσό που εκτιμάται ότι θα απαιτήσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ για μια ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με το Bloomberg Economics.
Ο Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει να μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος αυτού του οικονομικού βάρους στις ευρωπαϊκές χώρες, κάτι που θα μπορούσε να ωθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση στα όριά της.
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ήδη αρχίσει να στέλνει σαφή μηνύματα στους Ευρωπαίους ηγέτες σχετικά με τις υποχρεώσεις που θα πρέπει να αναλάβουν εάν θέλουν να διασφαλίσουν την ειρήνη στην Ουκρανία.
Μετά την επικοινωνία του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, εξήγησε στους Ευρωπαίους συμμάχους ότι η κύρια ευθύνη για τη χρηματοδότηση της συμφωνίας θα πρέπει να πέσει σε αυτούς.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξεπλάγησαν από το τηλεφώνημα του Τραμπ με τον Πούτιν, μια σημαντική διπλωματική κίνηση για την οποία βασικοί σύμμαχοι δεν είχαν λάβει καμία ειδοποίηση.
Ένας Ευρωπαίος υποστηρικτής της Ουκρανίας το χαρακτήρισε ως “ξεπούλημα”, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ υποχωρούν στις βασικές απαιτήσεις του Πούτιν πριν καν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.
Οι δραματικές εξελίξεις αποκάλυψαν το μέγεθος της πρόκλησης που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι, μια πρόκληση για την οποία, προς το παρόν, είναι σε μεγάλο βαθμό απροετοίμαστοι.
Πόσο θα κόστιζε στους Ευρωπαίους η στήριξη στην Ουκρανία
Το Bloomberg Economics εξέτασε το κόστος της υποστήριξης της Ουκρανίας μέσω μελλοντικών διαπραγματεύσεων, της ανοικοδόμησης της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας και της άμυνας της, καθώς και της ενίσχυσης της στρατιωτικής ισχύος των ευρωπαϊκών χωρών ως αποτροπή στη ρωσική επιθετικότητα.
Η ανασυγκρότηση του ουκρανικού στρατού θα μπορούσε να κοστίσει περίπου 175 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα 10 ετών, ανάλογα με την κατάσταση των δυνάμεών του όταν επιτευχθεί η ειρηνευτική συμφωνία και με το έδαφος που θα χρειαστεί να υπερασπιστεί.
Μια ειρηνευτική δύναμη 40.000 ανδρών θα κόστιζε περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο, αν και ο Ζελένσκι υποστηρίζει ότι θα χρειαστούν πολύ περισσότερα στρατεύματα.
Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων θα πήγαινε στη στρατιωτική βοήθεια για τις χώρες της ΕΕ και στην αύξηση των συνολικών αμυντικών προϋπολογισμών τους κοντά στο 3,5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τις τελευταίες συζητήσεις στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Η επιπλέον χρηματοδότηση θα κάλυπτε συστήματα πυροβολικού, αεράμυνας και πυραυλικά συστήματα. Θα ενίσχυε τα ανατολικά σύνορα της ΕΕ, θα προετοίμαζε τους ευρωπαϊκούς στρατούς για ταχεία ανάπτυξη και θα οδηγούσε σε τεράστια αύξηση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.
Εάν αυτές οι τεράστιες δαπάνες χρηματοδοτούνταν μέσω της έκδοσης χρέους, θα αύξαναν τις δανειακές ανάγκες των πέντε μεγαλύτερων ευρωπαϊκών μελών του ΝΑΤΟ κατά επιπλέον 2,7 τρισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με το Bloomberg Economics.
Η ανάγκη για μεγάλες αλλαγές στους προϋπολογισμούς και οι συνέπειες
Για να κινητοποιηθούν πόροι τέτοιας κλίμακας, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να επανεξετάσουν ριζικά τον τρόπο κατάρτισης και ιεράρχησης των προϋπολογισμών τους, να συνεργαστούν με ειδικούς για τον ανασχεδιασμό των αμυντικών τους βιομηχανιών και να συμφωνήσουν σε κοινή έκδοση χρέους.
Αυτό θα απαιτήσει επίπεδο πολιτικής βούλησης, μακροπρόθεσμης σκέψης και θυσίας που πολλά μέλη της ΕΕ δεν έχουν επιδείξει μέχρι στιγμής, ειδικά στη Δυτική Ευρώπη, όπου ορισμένοι εξακολουθούν να βλέπουν τον πόλεμο ως ένα μακρινό πρόβλημα.
Το Βερολίνο, η Ρώμη και το Παρίσι έχουν επίσης αντιδράσει στις προσπάθειες κατάσχεσης παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας ύψους περίπου 300 δισεκατομμυρίων και χρησιμοποίησής τους για την ενίσχυση της Ουκρανίας.
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις όσον αφορά τις δαπάνες για την υγεία, την εκπαίδευση και την κοινωνική πρόνοια. Και αυτές οι αποφάσεις θα ληφθούν σε ένα περιβάλλον λαϊκής δυσαρέσκειας.
Ωστόσο, με ένα αυταρχικό κράτος να απειλεί τα ανατολικά σύνορα της ΕΕ και μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι δεν μπορούν να βασίζονται στον Λευκό Οίκο, το κόστος της αδράνειας για τις ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσε να είναι πολύ υψηλότερο.
Ορισμένοι ηγέτες και πολλοί αξιωματούχοι ασφαλείας προειδοποιούν στο Bloomberg ότι εάν οι Ευρωπαίοι αποτύχουν να αποτρέψουν αυτό το σενάριο, ο Πούτιν θα εντείνει τις προσπάθειές του να αποδυναμώσει και τελικά να διαλύσει την ΕΕ και τη συμμαχία του ΝΑΤΟ.