Μπορεί η Κάμαλα Χάρις να κερδίσει τον Ντόναλντ Τραμπ;

Διαβάζεται σε 6'
Η Kamala Harris
Η Kamala Harris AP Photo/LM Otero, File

Πού υπερισχύει η Κάμαλα Χάρις έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, τα τρωτά της σημεία και όσα θα κάνουν τη διαφορά στη μάχη της διεκδίκησης του Οβάλ Γραφείου του Λευκού Οίκου.

Έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο για το αν θα καταφέρει τελικά η Κάμαλα Χάρις να εξασφαλίσει το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών. Όπως όλα δείχνουν, η μεγάλη πρόκληση είναι το αν θα καταφέρει να νικήσει τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ, στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, που θα διεξαχθούν στις 5 Νοεμβρίου.

Με την ανακοίνωση του προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι αποχωρεί από την κούρσα για μια νέα προεδρική θητεία, έγινε ορατή η προοπτική η Χάρις, έχοντας τη στήριξη του προέδρου, πρωτοκλασάτων στελεχών του Δημοκρατικού κόμματος, της συντριπτικής πλειονότητας των Δημοκρατικών βουλευτών και γερουσιαστών, να γίνει η πρώτη μαύρη και νοτιοασιάτισα γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η Χάρις υπολείπεται ελαφρώς του Ντόναλντ Τραμπ -παρουσιάζει παρόμοια ποσοστά με αυτά του Μπάιντεν πριν από την απόσυρσή του. Ωστόσο, υπάρχει μεγάλο περιθώριο για να μεταβληθούν αυτά τα νούμερα. Μάλιστα, σε νέα δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Reuters  η Κάμαλα Χάρις διεύρυνε το οριακό προβάδισμα κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες έναντι του Ντόναλντ Τραμπ.

Μετά την πολύ κακή εμφάνιση του Μπάιντεν στο ντιμπέιτ που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο και την ανησυχία, τόσο για την ηλικία, όσο και τη διανοητική οξύτητα του 81χρονου προέδρου, τα νέα δεδομένα έχουν δώσει μια ψυχολογική ανάταση στους Δημοκρατικούς.

Όλοι οι κορυφαίοι δυνητικοί αντίπαλοι της Χάρις την έχουν υποστηρίξει για το χρίσμα, όπως και η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι – η οποία παραμένει μια από τους παίκτες με τη μεγαλύτερη επιρροή στους Δημοκρατικούς.

Η πρωταρχική πρόκληση -και ευκαιρία- της Χάρις θα είναι να εκμεταλλευτεί την αποστροφή μεγάλης μερίδας Αμερικανών προς τον Τραμπ, να προσελκύσει κεντρώους ψηφοφόρους σε σημαντικές πολιτείες και να ενεργοποιήσει τη βάση των Δημοκρατικών, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες ταλαντευόταν προς την απελπισία.

Η επανεκκίνηση των Δημοκρατικών λόγω της Χάρις

Αυτή η ανανεωμένη αίσθηση του ενθουσιασμού των Δημοκρατικών συνδέεται με το ρεκόρ δωρεών που πέτυχε η προεκλογική εκστρατεία της Χάρις. Συγκεκριμένα, η αντιπρόεδρος συγκέντρωσε πάνω από 80 εκατ. δολάρια σε νέες δωρεές μέσα σε 24 ώρες. Αυτό, μαζί με τα σχεδόν 100 εκατ. δολάρια που κληρονομεί από τα ταμεία συγκέντρωσης χρημάτων των Μπάιντεν-Χάρις, της δίνει μια σταθερή οικονομική βάση για την προεκλογική εκστρατεία που έρχεται.

Η Χάρις, αν είναι τελικά υποψήφια, ισοπεδώνει μια από τις πιο αποτελεσματικές επιθέσεις που έχουν εξαπολύσει οι Ρεπουμπλικάνοι εναντίον του Μπάιντεν: την ηλικία.

Επί μήνες, η εκστρατεία του Τραμπ χτυπούσε τον Μπάιντεν για αδυναμία και εύκολη σύγχυση – χαρακτηρισμοί που ενισχύθηκαν για πολλούς Αμερικανούς μετά τη κακή εμφάνιση του προέδρου στο ντιμπέιτ.

Η αντιπρόεδρος, στην ηλικία των 59 ετών, θα είναι σίγουρα πιο ενεργητική στην προεκλογική εκστρατεία. Θα μπορούσε επίσης να στρέψει την ηλικία του 78χρονου Τραμπ εναντίον του, καθώς θα γινόταν ο γηραιότερος άνθρωπος που έχει εκλεγεί ποτέ πρόεδρος.

Η Χάρις επίσης, είναι σε θέση να ζητήσει την υποστήριξη των μαύρων ψηφοφόρων, οι οποίοι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είχαν αρχίσει να απομακρύνονται από τον Μπάιντεν τους τελευταίους μήνες. Αν καταφέρει να κερδίσει την στήριξη από μειονότητες και νεότερους ψηφοφόρους, θα μπορούσε να κερδίσει έδαφος έναντι του Τραμπ στις αμφιλεγόμενες πολιτείες, που θα κρίνουν τις φετινές εκλογές.

Το υπόβαθρό της ως εισαγγελέας θα μπορούσε επίσης να έχει θετικό πρόσημο. Αν και το βιογραφικό της αποτέλεσε βάρος όταν έβαλε υποψηφιότητα για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών το 2019 – και οδήγησε σε χλευαστικές επιθέσεις με το «η Κάμαλα είναι αστυνομικός» από την αριστερά – θα μπορούσε να τη βοηθήσει σε μια εκστρατεία εναντίον του Τραμπ.

Σημαντική βαρύτητα φαίνεται πως θα διαδραματίσει και το γεγονός ότι η Χάρις ήταν υπεύθυνη της κυβέρνησης για το θέμα των αμβλώσεων, που έχει έχει αποδειχθεί ένα από τα πιο ισχυρά θέματα που κινητοποίησε τη βάση των Δημοκρατικών στις πρόσφατες εκλογές. Αντίθετα, ο Μπάιντεν, κάποιες φορές υπήρξε απρόθυμος υποστηρικτής του θέματος, με εμπόδιο το γεγονός ότι στο παρελθόν είχε υποστηρίξει κάποια όρια στη διαδικασία.

«Νομίζω ότι θυμίζει στις γυναίκες των προαστίων σε όλη τη χώρα, ιδίως σε αυτές τις πολιτείες που δίνουν μάχη, τι διακυβεύεται με αυτά τα δικαιώματα», δήλωσε ο πρώην βουλευτής της Νέας Υόρκης Στιβ Ίσραελ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της Δημοκρατικής Επιτροπής Εκστρατείας για το Κογκρέσο, στην εκπομπή Americast podcast του BBC.

Τα τρωτά σημεία της Χάρις

Παρά τον ενθουσιασμό που προκάλεσε στους Δημοκρατικούς για τον τρόπο που χειρίζεται το ζήτημα των αμβλώσεων, η πορεία της Χάρις ως αντιπρόεδρος έχει προκαλέσει ανάμεικτα συναισθήματα. Στις αρχές της διακυβέρνησης, της ανατέθηκε να αντιμετωπίσει τα βαθύτερα αίτια της μεταναστευτικής κρίσης στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού. Μια σειρά από παραλήψεις και λανθασμένες δηλώσεις, έβλαψαν το κύρος της και την έφεραν αντιμέτωπη με επιθέσεις.

Οι Ρεπουμπλικάνοι την καταδικάζουν ήδη ως «τσάρο των συνόρων» του προέδρου, επιχειρώντας να την καταστήσουν το πρόσωπο το οποίο ευθύνεται για την αντιδημοφιλή μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν.

«Το μεταναστευτικό είναι ένα ευαίσθητο σημείο για τους Δημοκρατικούς στις αμφιλεγόμενες πολιτείες. Αυτό είναι ένα πολύ έντονο θέμα για τους ψηφοφόρους που ζουν σε αυτά τα προάστια, δίκαια ή άδικα. Πιστεύουν ότι το μεταναστευτικό μας σύστημα δεν διοικείται αρκετά αυστηρά» είπε ο Στιβ Ίσραελ.

Η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ θα προσπαθήσει επίσης να στρέψει εναντίον της το παρελθόν της ως εισαγγελέας– τόσο με την προβολή του ιστορικού του Ντόναλντ Τραμπ για τη θέσπιση μεταρρύθμισης της ποινικής δικαιοσύνης όσο και με την επίθεση κατά των προηγούμενων εισαγγελικών αποφάσεών της όσο και αποφυλακίσεων.

Οι πρώτες εντυπώσεις

Ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση για την Χάρις είναι ότι, σε αντίθεση με τον Μπάιντεν και τον Τραμπ, δεν έχει διατελέσει πρόεδρος. Έτσι από τη μια, μπορεί να έχει την ευκαιρία να αποστασιοποιηθεί από ορισμένα από τα πιο αντιδημοφιλή στοιχεία της διακυβέρνησης Μπάιντεν, από την άλλη, μπορεί να παρουσιαστεί σαν αρνητικό στοιχείο το ότι δεν έχει “δοκιμαστεί”.

Η αντιπρόεδρος έχει την ευκαιρία, τις επόμενες ημέρες, να κάνει μια νέα πρώτη εντύπωση στο αμερικανικό κοινό. Αν “σκοντάψει” από την αρχή, θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα σε μια παρατεταμένη μάχη εξουσίας, που θα διαρκέσει μέχρι το εθνικό συνέδριο των Δημοκρατικών στα τέλη Αυγούστου. Θα μπορούσε να καταλήξει με το κόμμα να ενωθεί πίσω από έναν διαφορετικό υποψήφιο – ή να διαλυθεί.

Όπως έδειξαν οι τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, η κούρσα για τον Λευκό Οίκο μπορεί να αλλάξει γρήγορα και απροσδόκητα. Η Χάρις έχει “κερδίσει” το εισιτήριο της για τη μεγαλύτερη σκηνή της αμερικανικής πολιτικής – τώρα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να ανταγωνιστεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα