Μπορέλ: Μόνο η Παλαιστινιακή Αρχή μπορεί να κυβερνήσει μεταπολεμικά τη Γάζα
Διαβάζεται σε 2'Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ λέει “όχι” στην επανακατάληψη της Γάζας από το Ισραήλ και διαβεβαίωσε ότι “η Χαμάς δεν μπορεί να έχει πλέον τον έλεγχο”.
- 18 Νοεμβρίου 2023 10:31
Μόνον η Παλαιστινιακή Αρχή μπορεί να κυβερνήσει τη Γάζα όταν τελειώσει ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.
“Η Χαμάς δεν μπορεί πλέον να έχει τον έλεγχο της Γάζας“, σημείωσε ο Μπορέλ στην ετήσια διάσκεψη για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας “Διάλογος της Μανάμα” που διεξάγεται στο Μπαχρέιν.
“Επομένως ποιος θα έχει τον έλεγχο της Γάζας; Πιστεύω ότι μόνον ένας θα μπορούσε να το κάνει αυτό -η Παλαιστινιακή Αρχή”, υπογράμμισε.
Τις προηγούμενες ημέρες μάλιστα και συγκεκριμένα τη Δευτέρα, ενόψει και του ταξιδιού του στο Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη, ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ τόνισε πως το Ισραήλ δεν μπορεί να παραμείνει στη Γάζα μετά τον πόλεμο.
Όπως αναφέρει το Politico, τα σχόλια του Μπορέλ ευθυγραμμίστηκαν με την προειδοποίηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να επανακαταλάβει τη Γάζα μετά το τέλος του πολέμου του με τη Χαμάς.
Από την άλλη, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε δηλώσει νωρίτερα ότι το Ισραήλ θα αναλάβει τη “συνολική ευθύνη για την ασφάλεια” της Γάζας “για αόριστο χρονικό διάστημα”.
“Η μία φρίκη δεν δικαιολογεί την άλλη”
Ο Ζοζέπ Μπορέλ προέτρεψε την Πέμπτη το Ισραήλ να μην αναλωθεί από οργή στην απάντησή του στην επίθεση της Χαμάς , δηλώνοντας ότι “η μία φρίκη δεν δικαιολογεί την άλλη“, καθώς μαίνεται το σφυροκόπημα των ισραηλινών δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας.
Κατά την πρώτη του επίσκεψη στο Ισραήλ μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, ο Μπορέλ προσπάθησε να εκφράσει την αλληλεγγύη του και να εκφράσει τη διεθνή ανησυχία για τις απώλειες Παλαιστινίων αμάχων, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις προσπαθούν να “αφανίσουν” τη Χαμάς.
Η κίνηση ισορροπίας ου Μπορέλ αντανακλά μία προσπάθεια να επιμείνει σε μια μέση λύση αποδεκτή και από τις 27 χώρες της ΕΕ, οι οποίες έχουν βαθιά ριζωμένες διαφορές σχετικά με την ευρύτερη ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, που έχουν έρθει στο προσκήνιο στην τρέχουσα κρίση.