Μπορέλ στο Ευρωκοινοβούλιο για Λίβανο: H στρατιωτική λύση δεν λειτουργεί
Διαβάζεται σε 6'Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ μίλησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την κατάσταση στον Λίβανο η οποία όπως είπε “χειροτερεύει μέρα με τη μέρα”
- 08 Οκτωβρίου 2024 13:28
Η ιστορία έχει δείξει ότι η στρατιωτική λύση δεν λειτουργεί, όταν υπάρχει «βαθιά ριζωμένο πρόβλημα σε μια περιοχή όπως στη Μέση Ανατολή» και ειδικά όταν υπάρχουν αδύναμοι θεσμοί σε μια χώρα, τόνισε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο για την κατάσταση στο Λίβανο και την ευρύτερη περιοχή.
Όπως επισήμανε, ο Λίβανος είναι μια πολύ ασταθής χώρα, γιατί «μέσα στο κράτος υπάρχει ένα άλλο κράτος, που είναι η Χεζμπολάχ, η οποία είναι μαριονέτα του Ιράν».
Ο Ζοζέπ Μπορέλ σημείωσε ότι η Χεζμπολάχ έχει πολιτικό σκέλος, έχει μέλη στην κυβέρνηση του Λιβάνου, έχει μέλη που είναι βουλευτές, αλλά έχει και στρατιωτικό βραχίονα, «τον οποίο κατατάσσουμε ως τρομοκρατική οργάνωση». Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει επαφή με αυτό το τμήμα, αλλά με το πολιτικό που έχει μέλη στο κοινοβούλιο του Λιβάνου. Ταυτόχρονα, ο ύπατος εκπρόσωπος ανέφερε ότι η κατάσταση στον Λίβανο χειροτερεύει μέρα με τη μέρα.
«Χωρίς έναν ισχυρό συμβιβασμό, χωρίς πολιτική μεταρρύθμιση, εντός της κοινωνίας του Λιβάνου με επικεφαλής τον λιβανέζικο λαό και παράγοντες, χωρίς όλα αυτά, τίποτα δεν μπορεί να συμβεί. Κανείς δεν μπορεί να τους αντικαταστήσει και να κάνει για αυτούς ό,τι πρέπει να γίνει», προσέθεσε.
Ο Ζοζέπ Μπορέλ επίσης ανέφερε ότι η Κομισιόν υποσχέθηκε την παροχή ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για την ανοικοδόμηση του Λιβάνου, ωστόσο κατά τον ίδιο πρέπει να δίνεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα όταν υπάρχουν τέτοιες δεσμεύσεις.
Οι δηλώσεις Μπορέλ έρχονται σε μια συγκυρία όπου ο ισραηλινός στρατός ανακοινώνει χερσαίες επιχειρήσεις στον νοτιοδυτικό Λίβανο, επεκτείνοντας την εισβολή του σε νέα ζώνη ακριβώς έναν χρόνο από τότε που άρχισαν οι ανταλλαγές πυρών με την Χεζμπολάχ και εν μέσω εκκλήσεων από τον ΟΗΕ για διπλωματική λύση.
Επεκτείνει τις επιθέσεις του το Ισραήλ
Στον Λίβανο, ο ισραηλινός στρατός αύξησε σήμερα την πίεση στην Χεζμπολάχ, ανακοινώνοντας ότι διεξάγει «περιορισμένες, τοπικές, στοχευμένες επιχειρήσεις» στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, ενώ την περασμένη εβδομάδα είχε ανακοινώσει τη διεξαγωγή τέτοιου είδους επιχειρήσεων στο νοτιοανατολικό μεθοριακό τμήμα της.
Ο ισραηλινός στρατός έπληξε τα νότια προάστια της Βηρυτού στη διάρκεια της νύχτας και ανακοίνωσε ότι σκότωσε υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Χεζμπολάχ, τον υπεύθυνο για τον προϋπολογισμό και την επιμελητεία της οργάνωσης.
Αν επιβεβαιωθεί, ο θάνατος του Σουχάιλ Χουσέιν Χουσέινι θα είναι ο πιο πρόσφατος σε μια σειρά δολοφονιών από το Ισραήλ ηγετών και διοικητών της Χεζμπολάχ και της συμμαχικής της Χαμάς, η οποία πολεμάει το Ισραήλ για έναν χρόνο τώρα στη Λωρίδα της Γάζας.
Καταφέροντας το μεγαλύτερο πλήγμα στην Χεζμπολάχ εδώ και δεκαετίες, το Ισραήλ σκότωσε τον ηγέτη της Χασάν Νασράλα σε αεροπορική επιδρομή που πραγματοποίησε στα νότια προάστια της Βηρυτού στα τέλη του περασμένου μήνα.
Ο Ειδικός Συντονιστής του ΟΗΕ για τον Λίβανο και ο επικεφαλής της ειρηνευτικής αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα δήλωσαν σήμερα ότι οι επανειλημμένες εκκλήσεις τους για αυτοσυγκράτηση «δεν έχουν εισακουσθεί» τον χρόνο αυτόν από τότε που ξέσπασαν οι ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και το Ισραήλ.
«Σήμερα, έναν χρόνο μετά, οι σχεδόν καθημερινές ανταλλαγές πυρών έχουν κλιμακωθεί σε μια ατελείωτη στρατιωτική εκστρατεία, ο ανθρωπιστικός αντίκτυπος της οποίας δεν είναι παρά καταστροφικός», τονίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση.
Οι επιθέσεις αύξησαν τους φόβους ότι οι ΗΠΑ, ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ, και η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν θα συρθούν σε μια πλήρους κλίμακας σύγκρουση στην πετρελαιοπαραγωγική περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Η ένταση ανάμεσα στους άσπονδους εχθρούς, το Ιράν και το Ισραήλ, είναι μεγάλη έπειτα από χρόνια σκιώδους πολέμου και δολοφονιών που μετατράπηκαν σε απευθείας αντιπαραθέσεις, οι οποίες έχουν φέρει όλη την περιοχή στα άκρα.
Το Ισραήλ εξετάζει επιλογές για να απαντήσει στην επίθεση της Τεχεράνης εναντίον του με βαλλιστικούς πυραύλους την περασμένη εβδομάδα, η οποία έγινε σε απάντηση στην ισραηλινή στρατιωτική δράση στον Λίβανο και στους φόνους του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα και του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια σε πλήγμα στην Τεχεράνη, για το οποίο η Τεχεράνη κατηγορεί το Ισραήλ.
Ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios μετέδωσε επικαλούμενο Ισραηλινούς αξιωματούχους, σύμφωνα με τους οποίους θα μπορούσαν να πληγούν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, κάτι το οποίο θα συνιστούσε σοβαρή κλιμάκωση και θα οδηγούσε σε άνοδο τις παγκόσμιες τιμές πετρελαίου.
Την Παρασκευή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι, αν ήταν στη θέση του Ισραήλ, θα σκεφτόταν εναλλακτικές στα πλήγματα σε ιρανικά κοιτάσματα πετρελαίου, προσθέτοντας ότι ο ίδιος πιστεύει πως το Ισραήλ δεν έχει ακόμη καταλήξει στον τρόπο με τον οποίο θα απαντήσει στο Ιράν.
Στον Λίβανο οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έχουν εκτοπίσει 1,2 εκατομμύριο ανθρώπους και η εντατική εκστρατεία βομβαρδισμών του Ισραήλ έχει ανησυχήσει πολλούς Λιβανέζους ότι η χώρα τους θα βιώσει την εκτεταμένη καταστροφή που προκάλεσε το Ισραήλ στη Γάζα.
Οι ισραηλινές δυνάμεις εξέδωσαν εξάλλου προειδοποίηση στα αραβικά προς τους παραθεριστές και αυτούς που χρησιμοποιούν σκάφη να αποφύγουν μια λωρίδα στην ακτή του Λιβάνου, λέγοντας ότι θα αρχίσουν πολύ σύντομα επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ από τη θάλασσα.
Περίπου 2.000 Λιβανέζοι έχουν σκοτωθεί εδώ και έναν χρόνο. Οι περισσότεροι από αυτούς σκοτώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες.
Το Ιράν προειδοποιεί με αντίποινα σε ενδεχόμενη επίθεση του Ισραήλ
Το Ιράν προειδοποίησε σήμερα το Ισραήλ κατά οποιασδήποτε επίθεσης στην Ισλαμική Δημοκρατία, μια εβδομάδα μετά το μπαράζ πυραύλων που εξαπέλυσε η Τεχεράνη σε αυτό, φέρνοντας τη Μέση Ανατολή στα άκρα.
Οποιαδήποτε επίθεση σε υποδομές του Ιράν θα αντιμετωπιστεί με αντίποινα, δήλωσε σήμερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί, προειδοποιώντας το Ισραήλ κατά οποιωνδήποτε επιθέσεων εναντίον της χώρας του.
Ο Αραγτσί θα επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες στη Μέση Ανατολή από σήμερα για να συζητήσει τα περιφερειακά ζητήματα και να καταβάλει προσπάθειες για να σταματήσουν τα «εγκλήματα» του Ισραήλ στη Γάζα και στον Λίβανο, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA. Τα κράτη του Κόλπου προσπάθησαν να καθησυχάσουν το Ιράν όσον αφορά την ουδετερότητά τους στην σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ, δήλωσαν πηγές στο Reuters την περασμένη εβδομάδα.