Μπόρις Τζόνσον: Πώς πάρθηκε η δραματική απόφαση για να εισαχθεί στην εντατική

Μπόρις Τζόνσον: Πώς πάρθηκε η δραματική απόφαση για να εισαχθεί στην εντατική
Μπόρις Τζόνσον AP

Ενώ ο Μπόρις Τζόνσον υποβάλλεται σε εντατική θεραπεία λόγω κορονοϊού, ο υπουργός εξωτερικών της χώρας αναπληρώνει τα καθήκοντά του. Έντονη ανησυχία στη Μεγάλη Βρετανία.

Σε κατάσταση σοκ η Μεγάλη Βρετανία, καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόρις Τζόνσον, που έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό, χρειάστηκε να μεταφερθεί το απόγευμα της Δευτέρας (06/04) στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Σεντ Τόμας στο Λονδίνο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχοντας τις αισθήσεις του μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ προληπτικά, σε περίπτωση που χρειαστεί αναπνευστική υποστήριξη. Δύο δημοσιογραφικές πηγές, του τηλεοπτικού σταθμού ITV και της εφημερίδας The Times, είπαν ότι το απόγευμα της Δευτέρας ο Τζόνσον είχε δυσκολία στην αναπνοή και του χορηγήθηκε οξυγόνο.

Εκπρόσωπος Τύπου της Ντάουνινγκ Στριτ, σημείωσε πως η απόφαση να εισαχθεί στη ΜΕΘ ήταν της ιατρικής του ομάδας και συμπλήρωσε πως «είναι σε πολύ καλά χέρια».

Σύμφωνα με δύο πηγές προσκείμενες στον Βρετανό πρωθυπουργό από τη Δευτέρα δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στην κατάσταση της υγείας του.

Η Βρετανία δεν έχει επίσημο πλάνο διαδοχής στην περίπτωση που ένας πρωθυπουργός αδυνατεί να αναλάβει τα καθήκοντά του για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Προς το παρόν, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών, Dominic Raab, να τον αναπληρώσει “όπου κρίνει πως είναι απαραίτητο”, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Reuters.

Ωστόσο το γραφείο του Τζόνσον σε νεότερη ενημέρωση ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε καλό δρόμο, ενώ ο Raab δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως ο Τζόσον εξακολουθεί να διευθύνει την κυβέρνηση, ενώ προσέθεσε πως “βρίσκεται σε πολύ καλά χέρια”.

Ο Μπόρις Τζόνσον και ο υπουργός Υγείας της χώρα διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊο το περασμένο μήνα. Η 32χρονη έγκυος μνηστή του πρωθυπουργού, Carrie Symonds, είχε παρουσιάσει επίσης συμπτώματα, ωστόσο το Σάββατο δήλωσε πως αισθανόταν καλύτερα.

Μεγάλη ανησυχία στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η εισαγωγή του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον στην εντατική προκαλεί μεγάλη ανησυχία στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο εξωτερικό και δείχνει σε ποιον βαθμό ο νέος κορονοϊός μπορεί να πλήξει σοβαρά ανθρώπους σε καλή κατάστασης υγείας, είτε είναι προνομιούχα δημόσια πρόσωπα είτε όχι.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η τροπή των γεγονότων δείχνει ότι ο Μπόρις Τζόνσον είναι σοβαρά άρρωστος», ήταν το βράδυ της Δευτέρας η εκτίμηση του Derek Hill, καθηγητή Απεικονιστικής Ιατρικής στο University College του Λονδίνου στο Science Media Centre.

«Αγνόησε τις υποδείξεις»

Ο εκκεντρικός πολιτικός προσπάθησε να καλύψει τις καθυστερήσεις και τις παλινωδίες στην διαχείριση της υγειονομικής κρίσης επαιρόμενος ότι δεν φοβάται να περάσει στην πρώτη γραμμή. «Εκανα χειραψία με όλον τον κόσμο», και με ασθενείς, δήλωσε στις 3 Μαρτίου περιγράφοντας την επίσκεψή του σε νοσοκομείο.

Δεδομένης της περιόδου επώασης, είναι πιθανόν ότι δεν προσβλήθηκε εκεί από τον ιό. «Ο Μπόρις Τζόνσον αγνόησε όλες τις υγειονομικές οδηγίες», σχολίαζε ο The Independant , όταν ο βρετανός πρωθυπουργός διαγνώσθηκε θετικός στον κορονοϊό στα τέλη του Μαρτίου.

Η εμμονή του να διατηρήσει τα ηνία δεν εξέπληξε του Βρετανούς: ούτε τους υποστηρικτές του που επαινούν την εργατικότητα και την αφοσίωσή του, ούτε τους πολιτικούς του αντιπάλους που επικρίνουν την βουλιμική του φιλοδοξία.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Telegraph, η χθεσινή ανακοίνωση δεν ήταν αναμενόμενη.

Οι πρώτες σελίδες των σημερινών φύλλων των βρετανικών εφημερίδων έχουν όλες την ίδια λέξη: «Εντατική». Η Daily Mirror και η Daily Star μάλιστα κάνουν λόγο για «μάχη για την ζωή του».

Ο Τραμπ προσεύχεται για τον Μπόρις Τζόνσον

Παγκόσμιο κλίμα συμπαράστασης έχει δημιουργηθεί για τον Βρετανό πρωθυπουργό και τη μάχη του με τον κορονοϊό.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την υποστήριξή του δηλώνοντας ότι είναι “σίγουρος” ότι ο “φίλος του” Μπόρις Τζόνσον θα τα πάει καλά, ενώ προσέθεσε πως ο Αμερικανικός λαός προσεύχεται γι’ αυτόν.

“Θέλω να στείλω τις καλύτερες ευχές μου σε έναν πολύ καλό μου φίλο, έναν φίλο του έθνους μας, τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. Λυπηθήκαμε πολύ στο άκουσμα της είδησης ότι μεταφέρθηκε στη μονάδα εντατικής θεραπείας το απόγευμα”, δήλωσε χαρακτηριστικά στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Λευκό Οίκο.

“Όλοι οι Αμερικάνοι προσεύχονται για την ανάρρωσή του. Είναι ένας πραγματικά καλός φίλος. Είναι πραγματικά κάτι πολύ ιδιαίτερο – δυνατός, αποφασιστικός, δεν τα παρατάει, δεν παραδίδεται”.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες που έχουν ασχοληθεί με θεραπείες για ιούς όπως του AIDS και Έμπολα, να βρουν μία λύση άμεσα και να επικοινωνήσουν με το Λονδίνο.

Η Βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία την Κυριακή πραγματοποίησε ιστορικό διάγγελμα, ενημερώνεται για την κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού, ανακοίνωσε το παλάτι του Μπάκιγχαμ,

Από τη μεριά του και ο Εμανουέλ Μακρόν έστειλε μηνύματα συμπαράστασης, ενώ ταυτόχρονα, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους εξέφρασε τις “εγκάρδιες ευχές του” για ταχεία ανάρρωση.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ


Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα