Μπόρις Τζόνσον: Στην “κούρσα” για την πρωθυπουργία – Διχάζονται οι Συντηρητικοί

Μπόρις Τζόνσον: Στην “κούρσα” για την πρωθυπουργία – Διχάζονται οι Συντηρητικοί
Μπόρις Τζόνσον AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Ο Μπόρις Τζόνσον επέστρεψε στη Βρετανία και αναμένεται να διεκδικήσει ξανά την πρωθυπουργία της Βρετανίας, μόλις μερικές εβδομάδες μετά την παραίτησή του. Γιατί η επιστροφή του προκαλεί πόλωση στο Συντηρητικό κόμμα.

Ο Μπόρις Τζόνσον επέστρεψε το Σάββατο (22/10) στη Βρετανία καθώς ο ίδιος σκέπτεται μία τολμηρή προσπάθεια για να κερδίσει μία δεύτερη πρωθυπουργική θητεία, αφού πέρασαν μόλις λίγες εβδομάδες αφότου εξαναγκάστηκε σε παραίτηση.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, ο οποίος βρισκόταν για διακοπές στην Καραϊβική, εντοπίστηκε σήμερα να φεύγει από το αεροδρόμιο Γκάτγουικ του Λονδίνου, σύμφωνα με έναν φωτογράφο του Reuters.

Μερικοί από τους συντηρητικούς συναδέλφους του, προειδοποιούν ωστόσο, ότι η επιστροφή του Τζόνσον στην εξουσία θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερο πολιτικό χάος.

Οι διεκδικητές της πρωθυπουργίας, για την αντικατάσταση της Λιζ Τρας, μετά τη δραματική παραίτησή της την Πέμπτη (20/10), αφού παρέμεινε στο αξίωμα για μόλις έξι εβδομάδες, έχουν επιδοθεί σε μία πραγματική κούρσα άσκησης επιρροής στο Συντηρητικό Κόμμα για αυτό το Σαββατοκύριακο, προκειμένου οι υποψηφιότητες να έχουν καταρτιστεί πριν από τη λήξη της σχετικής προθεσμίας τη Δευτέρα (24/10).

Προς το παρόν, ο Τζόνσον δεν έχει κάνει καμία δημόσια δήλωση για το εάν θα θέσει υποψηφιότητα για την παλιά του δουλειά, αλλά έχει τη στήριξη δεκάδων Συντηρητικών βουλευτών. Χρειάζεται να συγκεντρώσει 100 υπογραφές για να συμμετάσχει στη διαδικασία.

Ο υπουργός Εμπορίου Τζέιμς Ντάντριτζ διαβεβαίωσε χθες πως ο Τζόνσον του είπε πως “είναι έτοιμος” και ο πρώην ηγέτης θα ταξιδέψει και πάλι σήμερα στη Βρετανία.

Πάντως, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Sky News που βρισκόταν στην πτήση προς Βρετανία, ο Τζόνσον αποδοκιμάστηκε με φωνές από κάποιους επιβάτες στο αεροσκάφος.

Διχασμένοι οι Συντηρητικοί για την επιστροφή του Τζόνσον

Η προοπτική επιστροφής του Τζόνσον στην κυβέρνηση προκαλεί πόλωση στο Συντηρητικό κόμμα, που είναι βαθιά διχασμένο αφού ανέδειξε τέσσερις πρωθυπουργούς σε έξι χρόνια.

Για ορισμένους Συντηρητικούς βουλευτές, ο Τζόνσον είναι άνθρωπος που κερδίζει ψηφοφόρους και μπορεί να έχει απήχηση σε όλη τη χώρα όχι μόνο με την αναγνωρισιμότητά του αλλά και με την χαρακτηριστική αισιοδοξία του.

Για άλλους, ο Τζόνσον είναι τοξική προσωπικότητα και το ερώτημα είναι εάν μπορεί να πείσει τους δεκάδες βουλευτές που τον εγκατέλειψαν ότι τώρα είναι πλέον το πρόσωπο που μπορεί να ενώσει το κόμμα και να αλλάξει την πορεία του.

Ο πρώην ηγέτης των Συντηρητικών Γουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε χθες ότι η επιστροφή του Τζόνσον είναι πιθανόν η χειρότερη ιδέα που έχει ακούσει εδώ και σχεδόν μισό αιώνα ως μέλος του κόμματος. Δήλωσε ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει τους Συντηρητικούς στον «γύρο του θανάτου».

Ποιοι είναι οι υποψήφιοι διάδοχοι – Το χρονοδιάγραμμα

Η πρώην υπουργός Άμυνας Πένι Μόρντοντ ήταν η πρώτη υποψήφια που δήλωσε επίσημα την πρόθεσή της να συμμετάσχει στη διαδικασία ανάδειξης του επόμενου αρχηγού του Συντηρητικού κόμματος, αλλά ο Τζόνσον και ο Ρίσι Σούνακ, που κάποτε ήταν ο υπουργός του επί των Οικονομικών, θεωρούνται οι βασικοί δυνητικοί αντίπαλοί της ενόψει της ψηφοφορίας της επόμενης εβδομάδας. Ο Σούνακ είναι ο πρώτος υποψήφιος που συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό των 100 βουλευτών-υποστηρικτών, σύμφωνα με βρετανικά μέσα.

Η διαδικασία για την ανάδειξη νέου Πρωθυπουργού θα ολοκληρωθεί σε κάθε περίπτωση μέχρι την επόμενη Παρασκευή.

Με βάση τους νέους κανονισμούς που ανακοίνωσε ο Μπρέιντι, οι υποψηφιότητες θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι τις 14.00 της Δευτέρας (24/10), τοπική ώρα (16.00 ώρα Ελλάδας).

Εάν μόνο ένας συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, τότε θα ανακηρυχθεί αυτομάτως νικητής την Δευτέρα (24/10). Εάν οι επίδοξοι πρωθυπουργοί είναι δύο, τα μέλη του κόμματος θα αναδείξουν τον νικητή σε διαδικτυακή ψηφοφορία.

Στην περίπτωση και τρίτου υποψηφίου, θα προηγηθεί ψηφοφορία των βουλευτών με την οποία θα περάσουν στον επόμενο γύρο (στη διαδικτυακή ψηφοφορία των μελών του κόμματος) μόνο οι δύο πρώτοι. Ο νικητής θα ανακοινωθεί την Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου.

Όποιος και αν είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, θα αναλάβει την ηγεσία ενός κατακερματισμένου κόμματος και μία χώρα βυθισμένη σε οξεία οικονομικοκοινωνική κρίση.

Ο πληθωρισμός ξεπερνά το επίπεδο του 10%, το υψηλότερο εδώ και 40 χρόνια, σε μία τεταμένη κοινωνική συνθήκη στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι απεργιακές κινητοποιήσεις πολλαπλασιάσθηκαν τους τελευταίους μήνες με επίκεντρο τον τομέα των μεταφορών.

Την ίδια ώρα οι Εργατικοί κάνουν πάρτι στις δημοσκοπήσεις προηγούμενοι με τεράστια διαφορά και αξιώνουν εδώ και τώρα εκλογές.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα