Brexit από… του χρόνου

default image

Με τις ευλογίες Μέρκελ, φαίνεται πως η νεοδιορισθείσα πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας "τρενάρει" τη διαδικασία αποχώρησης για το 2017

“Θέλω να δουλέψω με την Καγκελάριο και τους συναδέλφους μου σε όλο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε εποικοδομητικό πνεύμα προκειμένου να καταστήσω την αποχώρηση συντεταγμένη και λογική”. Αυτά ήταν τα λόγια της Τερέζα Μέι, στην πρώτη της συνάντηση με το αξίωμα του πρωθυπουργού στο Βερολίνο με την Άνγκελα Μέρκελ. “Όλοι θα χρειαστούμε χρόνο να προετοιμαστούμε και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα επικαλεστεί το άρθρο 50 πριν όλοι μας οι στόχοι καταστούν ξεκάθαροι” συνέχισε. “Με αυτά τα δεδομένα, κάτι τέτοιο (η ενεργοποίηση του άρθρου 50) δεν θα συμβεί πριν το τέλος του χρόνου. Αντιλαμβάνομαι ότι το χρονοδιάγραμμα δεν θα ευχαριστήσει τους πάντες, αλλά νομίζω πως είναι σημαντικό να το ξεκαθαρίσουμε τώρα”. 

Φαίνεται πως οι πιέσεις των Ευρωπαίων για γρήγορο διαζύγιο πέφτουν προς το παρόν στο κενό, αφού η νέα πρωθυπουργός των Συντηρητικών σκοπεύει να πάρει όσο χρόνο χρειαστεί πριν κάνει το αίτημα της Βρετανίας για αποχώρηση επίσημο. Μένει φυσικά να δούμε τι θα απαντήσει η ΕΕ, στην επικείμενη Σύνοδο του Σεπτέμβρη. “Ακούμε σε όλα έχει να πει η Μεγάλη Βρετανία, τι ακριβώς ζητά και στη συνέχεια θα δώσουμε την κατάλληλα απάντηση” απάντησε από την πλευρά της η Μέρκελ.

“Θα συμμορφωθούμε με τις Συνθήκες και οι Συνθήκες λένε ότι ασχέτως του πότε υποβάλλεται το αίτημα, όταν υποβληθεί, πρέπει να εργαστούμε για τις κατευθυντήριες γραμμές στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Για αυτό η εντολή, βάσει των Συνθηκών, λέει να περιμένουμε την υποβολή του αιτήματος και να αποκτήσουμε μια εικόνα για το πώς η Μ. Βρετανία φαντάζεται αυτή την έξοδο και τις μελλοντικές σχέσεις” ανέφερε μετά τη συνάντησή της με την Βρετανή ομόλογό της η Καγκελάριος.

“Κανείς δεν θέλει αυτή η διαδικασία να εκκρεμεί επ’ άπειρον, αυτό πιστεύω δεν το θέλει ούτε ο βρετανικός λαός αλλά ούτε και τα κράτη – μέλη της ΕΕ”, τόνισε η κυρία Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με την Πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας Τερέζα Μέι, στην Καγκελαρία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα