Brexit: Η μεγάλη εβδομάδα της Μέι
Η βρετανίδα πρωθυπουργός θα έχει μπροστά της μία δύσκολη εβδομάδα, καθώς θα χρειαστεί να πείσει για την συμφωνία της με την ΕΕ τόσο τους βρετανούς πολίτες όσο και τους πολιτικούς της αντίπαλους αλλά και τους "συμμάχους" με την πρόταση μομφής να αποτελεί πιθανό σενάριο.
- 19 Νοεμβρίου 2018 08:58
Από την δυσμενή θέση στην οποία έχει περιέλθει, θα επιχειρήσει να βγει η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, στην αρχή μιας εξαιρετικά κρίσιμης για το πολιτικό της μέλλον, εβδομάδας.
Έχοντας δει 3 μέλη του υπουργικού της συμβουλίου να παραιτούνται στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας και με στελέχη του κόμματός της να κινούν την διαδικασία για πρόταση μομφής εναντίον της, η Μέι αναμένεται να επιχειρήσει την υπερτόνηση των θετικών σημείων της συμφωνίας της, όπως έδειξε και με την χθεσινή της συνέντευξη στο Sky News.
“Tο περίγραμμα της συμφωνίας για τη μελλοντική σχέση ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση”, υποστήριξε και υποσχέθηκε για άλλη μια φορά πως η συμφωνία που θα κλειστεί τελικά θα εκπληρώνει τη βούληση των ψηφοφόρων όπως αυτή εκφράστηκε στο δημοψήφισμα για του 2016, ενώ σε όσους ζητούν την παραίτησή της, απάντησε πως ενδεχόμενη απομάκρυνσή της θα επιτείνει την αβεβαιότητα, καθυστερώντας ακόμη περισσότερο την διαδικασία εξόδου από την ΕΕ.
Από την Τετάρτη που αποκάλυψε τη συμφωνία του διαζυγίου με την ΕΕ, η Μέι δέχεται αλλεπάλληλα πλήγματα με παραιτήσεις πολλών υπουργών της, μεταξύ τους και τον υπουργό για το Brexit, αλλά και ανταρσία από κάποιους βουλευτές του κόμματός της που επιδιώκουν την ανατροπή της.
H βρετανίδα πρωθυπουργός απειλείται με την κατάθεση πρότασης μομφής από τους υπουργούς του Συντηρητικού Κόμματος: μπορεί να κατατεθεί εάν ζητηθεί από το 15% της κοινοβουλευτικής ομάδας των Τόρις- δηλαδή από 48 βουλευτές. Προς το παρόν, τουλάχιστον 20 βουλευτές έχουν στείλει τις επιστολές τους με αυτόν τον σκοπό στον πρόεδρο της αποκαλούμενης Επιτροπής 1922 Γκρέιαμ Μπρέιντι. Πιθανόν όμως και άλλοι να το έχουν πράξει παρασκηνιακά.
Η Τερέζα Μέι μέσα στην εβδομάδα θα πρέπει να παρευρεθεί και στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, προκειμένου να κλείσουν τις τελικές λεπτομέρειες πριν η ΕΕ προχωρήσει στην κύρωση της συμφωνίας, την ερχόμενη Κυριακή, σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, όπως είχε ανακοινώσει ο Ντόναλντ Τουσκ.
Η Μέι στην αντεπίθεση
Μετά την χθεσινή της συνέντευξη, η αντεπίθεση της Μέι συνεχίζεται σήμερα, με την ομιλία της στο ετήσιο συνέδριο των βρετανών βιομηχάνων. Η Μέι θα επαναλάβει την θέση της ότι η συμφωνία που πέτυχε, ικανοποιεί την βασική απαίτηση των ψηφοφόρων της εξόδου, που δεν είναι άλλη από τον έλεγχο της μετανάστευσης.
“Η επανάκτηση του πλήρους ελέγχου των συνόρων μας, είναι ένα ζήτημα τεράστιας σημασίας για τους βρετανούς πολίτες”, αναμένεται να πει, προσθέτοντας ότι οι πολίτες της ΕΕ δεν θα μπορούν πλέον να “κερδίζουν θέσεις στην ουρά”, από μηχανικούς από το Σίδνεϊ ή από προγραμματιστές από το Δελχί.
Στο πρωθυπουργικό γραφείο υπάρχει η ελπίδα ότι τονίζοντας όσα θεωρεί θετικά σημεία της συμφωνίας, η Μέι θα καταφέρει να κερδίσει τους αμφισβητίες μέσα στο κόμμα της, πλήττοντας παράλληλα την πιο δεξιά πτέρυγα των Τόρις, η οποία είναι και αυτή που ζητά την αποπομπή της.
Από την μεριά τους, οι κυβερνητικοί βουλευτές του European Research Group, της συνιστώσας των Τόρις που υποστηρίζει το Brexit, εμφανίζονται βέβαιοι ότι θα βρεθούν οι 48 βουλευτές που απαιτούνται προκειμένου να κινηθεί η διαδικασία της πρότασης μομφής σε βάρος της Μέι. Εξελίξεις στο συγκεκριμένο ζήτημα αναμένονται ακόμη και σήμερα.
Ο παράγοντας Τζόνσον και άλλοι δελφίνοι
Εν τω μεταξύ, με άρθρο του στην Telegraph, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον εξαπέλυσε νέα επίθεση εναντίον της πρωθυπουργού, υποστηρίζοντας πως ο ισχυρισμός που έκανε η Τερέζα Μέι, κατά τον οποίο τα προβλήματα της συμφωνίας για το Brexit θα μπορέσουν να διορθωθούν στις συνομιλίες για τις μελλοντικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελεί είτε «τραγική παραίσθηση» ή «μια απόπειρα εξαπάτησης».
Παρουσιάζοντας το δικό του όραμα για τον δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί, ο Τζόνσον τόνισε ότι το Λονδίνο πρέπει να απαλλαγεί από τον λεγόμενο βορειοϊρλανδικό «μηχανισμό ασφαλείας» (backstop, στην ορολογία που χρησιμοποιείται στις διαπραγματεύσεις), μέτρο με σκοπό να αποφευχθεί ο κίνδυνος να υπάρξουν ξανά «σκληρά» σύνορα ανάμεσα στη βρετανική επαρχία και την Ιρλανδία, κράτος-μέλος της ΕΕ. Για τον Τζόνσον, αυτός ο «μηχανισμός ασφαλείας» θα σημάνει πως το ΗΒ θα παγιδευτεί σε μια κατάσταση «οικονομικής και πολιτικής δουλείας» και αντ’ αυτού, πρέπει να αναζητηθεί άλλος τρόπος για να γίνονται συνοριακοί έλεγχοι.
Ο ίδιος επέμεινε ότι η Βρετανία πρέπει να παρακρατήσει τουλάχιστον το μισό ποσό από τα 39 δισεκ. λίρες που έχει συμφωνήσει να καταβάλει για το διαζύγιο ωσότου να κλειστεί διμερής συμφωνία ελεύθερου εμπορίου πιο προχωρημένη από αυτή με τον Καναδά. Κατά τον Τζόνσον, εξάλλου, πρέπει να ενταθούν οι προετοιμασίες για μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία.
Την ίδια ώρα, κύκλοι του πρώην ΥΠΕΞ διαψεύδουν τις αναφορές ότι είχε μυστικές συναντήσεις με τον πρώην υπουργό για το Brexit, David Davis, προκειμένου να αποφασίσουν ποιος θα είναι υποψήφιος για την διαδοχή της Μέι. Φήμες θέλουν τον Ντομινίκ Ράαμπ, διάδοχο του Davis στο υπουργείο για το Brexit να βλέπει θετικά την συμμετοχή του στην διεκδίκηση της ηγεσίας των Τόρις, ενώ το ίδιο ισχύει και για την Amber Rudd, που επέστρεψε στο υπουργικό συμβούλιο, αναλαμβάνοντας το υπουργείο Εργασίας, μόλις επτά μήνες αφότου είχε εξαναγκαστεί σε παραίτηση για σκάνδαλο σχετικά με την μεταναστευτική πολιτική.