Brexit: Και τώρα, τι; Πιθανή και έξοδος χωρίς deal στις 12 Απριλίου – Οι οκτώ εναλλακτικές
Η αποχή από την ψηφοφορία για τη συμφωνία με την ΕΕ δεν εξετάστηκε ποτέ ως επιλογή αναφέρει το DUP - Ο συντηρητικός βουλευτής Λέτουιν θεωρεί το πιο πιθανό σενάριο μια έξοδο χωρίς συμφωνία στις 12 Απριλίου.
- 28 Μαρτίου 2019 10:28
Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) θα ψηφίσει κατά σε μια ψηφοφορία για την έγκριση της Συμφωνίας Αποχώρησης από την ΕΕ της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι και ποτέ δεν εξέτασε το ενδεχόμενο μιας αποχής από αυτήν, δήλωσε σήμερα η ηγέτης του βορειοϊρλανδικού κόμματος Αρλίν Φόστερ σχετικά με το Brexit και τις τελευταίες εξελίξεις.
“Η αποχή θα ήταν η χειρότερη επιλογή επειδή πραγματικά δεν δηλώνεις ποια είναι η θέση σου όσον αφορά το πιο σημαντικό ζήτημα της εποχής μας, επομένως αυτό δεν ήταν ποτέ μια επιλογή”, δήλωσε η Φόστερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ιρλανδικό δημόσιο δίκτυο RTE.
Την ίδια ώρα ο βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος Όλιβερ Λέτουιν δήλωσε σήμερα ότι το πιο πιθανό σενάριο τώρα για τη Βρετανία είναι μια έξοδος χωρίς συμφωνία από την ΕΕ στις 12 Απριλίου.
“Πιστεύω ότι σε κάποιο σημείο θα πρέπει είτε να περάσουμε μια συμφωνία είτε να αποδεχθούμε ότι θα πρέπει να βρούμε μια εναλλακτική, αν θέλουμε να αποφύγουμε μια έξοδο χωρίς συμφωνία στις 12 Απριλίου, το οποίο πιστεύω αυτήν την στιγμή ότι είναι το πιο πιθανό να συμβεί”, δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο του BBC ο Λέτουιν, αρχιτέκτονας μιας σειράς ψηφοφοριών για εναλλακτικές προτάσεις στην συμφωνία εξόδου από την ΕΕ της Μέι.
Αν η Βρετανία θέλει να κάνει ένα δημοψήφισμα ή εκλογές θα χρειαστεί να καθυστερήσει το Brexit κατά τουλάχιστον μερικούς μήνες, αλλά δεν είναι σαφές αν το κοινοβούλιο θα ψηφίσει για μια τόσο μακρά παράταση, σημείωσε επίσης ο Λέτουιν.
Θυμίζουμε πως χθες, η Τερέζα Μέι κέρδισε τελικά τη ψηφοφορία για την καθυστέρηση της εξόδου από την ΕΕ με πλειοψηφία 441 βουλευτών, την ώρα που χρειαζόταν 336. Κατά ψήφισαν 105. Άρα, μιλάμε για αναβολή μικρής διαρκείας μέχρι τις 22 Μαΐου. Η συμφωνία ωστόσο πρέπει να περάσει μέχρι τις 12 Απριλίου.
Η διαδικασία για την ανάδειξη του νέου ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος που θα διαδεχτεί την Τερέζα Μέι θα ξεκινήσει μετά τις 22 Μαΐου.
Θεωρητικά, το ΗΒ θα αποχωρούσε από την ΕΕ αυτή την Παρασκευή 29η Μαρτίου, στις 23:00 (Σάββατο 30ή Μαρτίου στις 01:00 ώρα Ελλάδας), σχεδόν τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016. Όμως, ελλείψει ψήφων για να εγκριθεί η συμφωνία για το διαζύγιο που διαπραγματεύθηκε με τις Βρυξέλλες, η Μέι αναγκάστηκε να ζητήσει αναβολή από την ΕΕ.
Πλέον, σε διαδοχικές ψηφοφορίες, μετά την αναβολή, οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν οκτώ εναλλακτικές:
Οι βουλευτές ψηφίζουν τις ακόλουθες εναλλακτικές προτάσεις:
-Πρόταση στο όνομα του Συντηρητικού βουλευτή Τζον Μπάρον για έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία στις 12 Απριλίου.
-Πρόταση στο όνομα του μετριοπαθούς Συντηρητικού βουλευτή Νικ Μπόουλς για εξόδο με βάση τη σχέση της ΕΕ με τη Νορβηγία, δηλαδή με παραμονή στην ενιαία αγορά συν μία τελωνειακή ρύθμιση.
-Πρόταση στο όνομα του πρόσφατα παραιτηθέντος υφυπουργού Γεωργίας Τζορτζ Γιούστις, για μια έξοδο με μοντέλο Νορβηγίας χωρίς όμως τελωνειακή ένωση.
-Πρόταση στο όνομα του παλαιότερου νυν βουλευτή, του Συντηρητικού Κεν Κλαρκ υπέρ μίας τελωνειακής ένωσης.
-Πρόταση στο όνομα του Τζέρεμι Κόρμπιν για μια μόνιμη τελωνειακή ένωση, με ευθυγράμμιση με μελλοντικούς κανόνες της ενιαίας αγοράς.
-Πρόταση στο όνομα της βουλευτού του SNP Τζοάνα Τσέρι για ανάκληση του Άρθρου 50 εφόσον δεν έχει επικυρωθεί συμφωνία του Brexit την παραμονή της 12ης Απριλίου.
-Πρόταση στο όνομα της Εργατικής Μάργκαρετ Μπέκετ υπέρ δημοψηφίσματος επί όποιας τελικής συμφωνίας του Brexit.
-Πρόταση στο όνομα του ευρωσκεπτικιστή Μάρκους Φις των Τόρις που ορίζει ότι αν δεν επικυρωθεί η συμφωνία αποχώρησης, τότε να υπάρχει μία συμφωνία με την ΕΕ που θα διατηρεί τις ίδιες ρυθμίσεις στις σχέσεις Λονδίνου-Βρυξελλών, έως ότου να προκύψει μια μελλοντική εμπορική συμφωνία, στην ουσία δηλαδή ένα ελεγχόμενο “no deal”.