Brexit: Οι Βρυξέλλες δηλώνουν προετοιμασμένες σε περίπτωση “μη συμφωνίας”

Brexit: Οι Βρυξέλλες δηλώνουν προετοιμασμένες σε περίπτωση “μη συμφωνίας”
Brexit AP

Η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι σε περίπτωση διαζυγίου χωρίς συμφωνία, η Βρετανία "θα γίνει μια τρίτη χώρα" και ότι δεν θα υπάρξει μεταβατική περίοδος - Καμία ένδειξη για μία τρίτη ψηφοφορία στη συμφωνία αποχώρησης στο υπουργικό συμβούλιο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι ολοκλήρωσε τις προετοιμασίες της σε περίπτωση διαζυγίου χωρίς συμφωνία με τη Βρετανία, μια προοπτική που μοιάζει “όλο και πιο πιθανή” στις 12 Απριλίου.

Η ανακοίνωση αυτή συμπίπτει με την έναρξη μιας κρίσιμης εβδομάδας για την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, μετά το νέο χρονοδιάγραμμα του Brexit που αποφασίστηκε μεταξύ των Ευρωπαίων και του Λονδίνου. Προβλέπει, μεταξύ δύο επιλογών, μια αναβολή του διαζυγίου για τις 12 Απριλίου το νωρίτερο, αντί για την ημερομηνία της 29ης Μαρτίου.

“Παρότι το σενάριο μιας μη συμφωνίας δεν είναι το επιθυμητό, η ΕΕ είναι έτοιμη”, δηλώνει η Επιτροπή.

Η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι σε περίπτωση διαζυγίου χωρίς συμφωνία, η Βρετανία “θα γίνει μια τρίτη χώρα” και ότι δεν θα υπάρξει μεταβατική περίοδος, όπως προβλέπει η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των 27 και της Μέι αλλά την οποία το βρετανικό κοινοβούλιο απέρριψε δύο φορές.

“Αυτό προφανώς θα δημιουργήσει σημαντικές διαταράξεις για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις”, υπογραμμίζει η Επιτροπή στην ανακοίνωση υπονοώντας την πιθανότητα μιας άτακτης εξόδου.

“Οι βρετανοί πολίτες δεν θα είναι πλέον πολίτες της ΕΕ” και “θα υποβάλλονται σε πρόσθετους ελέγχους όταν θα διασχίζουν τα σύνορα της ΕΕ”, προειδοποιεί η Επιτροπή.

Προειδοποιεί επίσης ότι, παρά τις προετοιμασίες, η επαναφορά των τελωνειακών και των υγειονομικών ελέγχων και ο έλεγχος της τήρησης των κανονισμών της ΕΕ “μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές καθυστερήσεις στα σύνορα”.

Όσον αφορά το πολύ επίμαχο θέμα των ιρλανδικών συνόρων, η Επιτροπή “εργάζεται πολύ στενά” με το Δουβλίνο σε μια προσπάθεια να πραγματοποιούνται οι έλεγχοι “εξ αποστάσεως από τα σύνορα αν αυτό είναι δυνατόν”, σε περίπτωση μη συμφωνίας, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο.

Η δικλείδα ασφαλείας (“backstop”) που αναφέρεται στη συμφωνία που έχει απορριφθεί έως σήμερα έχει στόχο να αποφύγει την αποκατάσταση ενός σκληρού συνόρου ανάμεσα στις δύο Ιρλανδίες, ώστε να μην υπονομευτούν οι ειρηνευτικές συμφωνίες του 1998.

Εκτιμώντας ότι τα μέτρα προετοιμασίας σε περίπτωση βίαιου διαζυγίου “δεν θα μπορούν να αμβλύνουν τελείως τις συνέπειες μιας απουσίας συμφωνίας”, η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι αυτά αφορούν κυρίως τους ευαίσθητους τομείς της αλιείας, των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και των αεροπορικών μεταφορών.

Η διάταξη για την αμοιβαιότητα στις βίζες, που είναι σε διαδικασία υιοθέτησης, προβλέπει τη δυνατότητα για τους βρετανούς πολίτες να ταξιδεύουν χωρίς βίζα μέσα στην ΕΕ υπό τον όρο το Λονδίνο να χορηγεί “ένα αμοιβαίο καθεστώς και χωρίς διακρίσεις” για τους πολίτες της ΕΕ.

Τα θέματα που αφορούν ένα βίαιο διαζύγιο μπορούν να υποβάλλονται στο 00 800 6 7 8 9 10 11 όπου ειδική ομάδα ασχολείται με το Brexit.

Καμία ένδειξη για μία τρίτη ψηφοφορία

Καμία ένδειξη για το πότε θα υπάρξει μία τρίτη κρίσιμη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για τη συμφωνία αποχώρησης της πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, δεν δόθηκε από το No 10, το οποίο ανακοίνωσε ότι η πρωθυπουργός θα φέρει την συμφωνία μόνο εάν πιστεύει ότι θα έχει πιθανότητες να εγκριθεί.

Η Τερέζα Μέι είχε επικοινωνία με την επικεφαλής του βορειο-ιρλανδικού κόμματος DUP, ‘Αρλιν Φόστερ, σε μία προσπάθεια να μεταπείσει το κόμμα και να στηρίξει την συμφωνία, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποια αλλαγή.

Σε σημερινή ενημέρωση, εκπρόσωπος της κυβέρνησης, δήλωσε ότι στο υπουργικό συμβούλιο δεν τέθηκε από τα μέλη του το θέμα της παραίτησης της πρωθυπουργού, ενώ σε ότι αφορά στο ενδεχόμενο να υπάρξουν ενδεικτικές ψηφοφορίες που θα αναδείξουν την πλειοψηφία υπέρ μίας πρότασης για το Brexit στη Βουλή (όπως προβλέπει η τροπολογία του βουλευτή του Συντηρητικού κόμματος, Όλιβερ Λέτουιν), απάντησε ότι κάτι τέτοιο θα αποσταθεροποιούσε την κατάσταση. «Δένοντας τα χέρια της κυβέρνησης κατά αυτό τον τρόπο, καταλαμβάνοντας τον έλεγχο της διαδικασίας του κοινοβουλίου, θα είχε επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο κυβερνάται η χώρα και στην ισορροπία των δυνάμεων και στις ευθύνες των δημοκρατικών μας θεσμών» απάντησε ο εκπρόσωπος σχετικά με το πώς βλέπει η Τερέζα Μέι την συγκεκριμένη κίνηση.

Στο υπουργικό συμβούλιο συζητήθηκε το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά και το περιεχόμενο της δήλωσης που θα κάνει αργότερα σήμερα στη Βουλή η Τερέζα Μέι.

Τη Δευτέρα επίσης υπήρξε συνάντηση μίας ώρας ανάμεσα στην Τερέζα Μέι και τον Τζέρεμι Κόρμπιν. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Εργατικού κόμματος, ο επικεφαλής του ξεκαθάρισε στην πρωθυπουργό ότι δεν αποδέχεται καμία πρόταση της κυβέρνησης για διαχωρισμό της Συμφωνίας Αποχώρησης από την Πολιτική Διακήρυξη για τις Μελλοντικές Σχέσεις με την ΕΕ και ότι δεν υπάρχει η βάση να φέρει τη συμφωνία της για τρίτη φορά στο κοινοβούλιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα