Brexit: Παράταση έως τις 30 Ιουνίου θα ζητήσει η Βρετανία

Brexit: Παράταση έως τις 30 Ιουνίου θα ζητήσει η Βρετανία
Συνεχίζεται το θρίλερ με το Brexit AP

Προϋπόθεση, σύμφωνα με την Τερέζα Μέι, θα είναι το Κοινοβούλιο να έχει εγκρίνει μία συμφωνία έως τις 20 Μαρτίου. Σε διαφορετική περίπτωση, προειδοποιεί, θα πρέπει "να αντιμετωπίσει τις συνέπειες".

Η βρετανική κυβέρνηση θα προτείνει την Πέμπτη την παράταση του Brexit έως τις 30 Ιουνίου, στην περίπτωση που το κοινοβούλιο εγκρίνει μια συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ έως τις 20 Μαρτίου, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου. 

Λίγο νωρίτερα, με ψήφους 321 υπέρ έναντι 278 κατά, οι Βρετανοί βουλευτές ενέκριναν την πρόταση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι αποκλείοντας οριστικά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς μια συμφωνία. 

Οι Βρετανοί βουλευτές αναμένεται να ψηφίσουν την Πέμπτη επί νέας τροπολογίας για μία πιθανή παράταση του Brexit, με την κυβέρνηση να τονίζει επίσης ότι αν δεν έχει εγκριθεί καμία συμφωνία από το κοινοβούλιο έως τις 20 Μαρτίου, είναι απίθανο η ΕΕ να εγκρίνει χρονική παράταση του Brexit στη Σύνοδο Κορυφής στις 21-22 Μαρτίου, χωρίς το Λονδίνο να έχει δώσει μια συγκεκριμένη αιτιολογία. 

Αν η συμφωνία εγκριθεί έως τις 20 Μαρτίου «τότε η κυβέρνηση θα επιδιώξει να συμφωνήσει με την ΕΕ μια παράταση άπαξ…για μια περίοδο που λήγει την 30η Ιουνίου 2019 για τον σκοπό της ψήφισης της απαραίτητης νομοθεσίας για την έξοδο από την ΕΕ», σημείωσε ο Μπέρκοου στην Βουλή. 

Έπειτα από τη σημερινή ψηφοφορία, η Μέι προειδοποίησε ότι η Βρετανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια μακρά καθυστέρηση του Brexit αν οι βουλευτές δεν συμφωνήσουν στα επόμενα βήματα τις ερχόμενες μέρες. 

«Αν η Βουλή βρει τρόπο τις ερχόμενες μέρες να στηρίξει μια συμφωνία, αυτό θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να επιδιώξει μια σύντομη, περιορισμένη τεχνική επέκταση του Άρθρου 50…Μια τέτοια σύντομη τεχνική επέκταση είναι πιθανόν να μας προσφερθεί μόνο αν έχουμε μια συμφωνία», είπε η βρετανίδα πρωθυπουργός στο κοινοβούλιο. 

«Η Βουλή πρέπει να καταλάβει και να δεχτεί ότι αν δεν έχει πρόθεση να στηρίξει μια συμφωνία τις επόμενες μέρες – και δεν έχει σκοπό να στηρίξει ένα Brexit χωρίς συμφωνία στις 29 Μαρτίου – τότε θα υπάρξει η ανάγκη για μια πολύ μεγαλύτερη επέκταση του Άρθρου 50», πρόσθεσε. «Η Βουλή θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες» των αποφάσεών της, είπε χαρακτηριστικά η Μέι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα