Brexit: ‘Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο’ των 50 εκατ. ευρώ;

default image

50 εκατ ευρώ υπολογίζεται πως θα κοστίσει η διαδικασία της αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ. Και μιας και ήταν το ΗΒ που ήθελε απεγνωσμένα να φύγει, αναρωτιόμαστε ποιο θα πληρώσει το λογαριασμό;

Πολύς λόγος έχει γίνει όλο το καλοκαίρι, από τη στιγμή που οι Βρετανοί αποφάσισαν πως δεν θέλουν πλέον να ανήκουν στην ΕΕ μετά το δημοψήφισμα. Η αλήθεια όμως είναι πως πέραν των πολιτικών ελιγμών και της κραυγαλέας καθυστέρησης της Βρετανίας να ενεργοποιήσει το περίφημο άρθρο 50, δεν έχουμε αναφερθεί στο κόστος. Κάθε διαζύγιο περιλαμβάνει και τα ανάλογα έξοδα. Στην προκειμένη περίπτωση, όπως διαβάζουμε στη γαλλική Liberation, το Brexit αναμένεται να στοιχίσει περί τα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως εξηγεί το γαλλικό μέσο, η Κομισιόν έχει ήδη ορίσει τον πρώην Επίτροπο Μισέλ Μπαρνιέ ως επικεφαλής του δικτύου διαπραγματευτών στο βαθμό του γενικού διευθυντή, το οποίο σημαίνει πως από την 1η Οκτώβρη, θα αμείβεται με μισθό 17.000 ευρώ το μήνα. Επιπλέον, θα πρέπει να υπολογιστεί και ένας βοηθός του (πιθανότατα Γερμανός) που θα λαμβάνει πάνω-κάτω το ίδιο ύψος μισθού. Αν λάβει κανείς υπόψη του πως η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει δύο χρόνια, τότε το ποσό με το οποίο θα πληρωθούν οι δύο αυτές θέσεις ανέρχεται στις 540.000 ευρώ. Κι αυτό, αν η Μεγάλη Βρετανία δεν καθυστερήσει έτι περισσότερο τη διαδικασία.

Φυσικά, το προσωπικό που εμπλέκεται σε όλη τη διαδικασία δεν εξαντλείται σε δύο θέσεις. Εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκτιμάται πως περίπου 200 άτομα αναμένεται να εργαστούν, έστω και τμηματικά, για το Brexit. Με μέσο μισθό 7000 ευρώ το μήνα, το ποσό από την εργασία πάνω στη διαδικασία αποχώρησης για αυτούς τους εργαζόμενους ανέρχεται στα 34 εκατομμύρια.

Η Κομισιόν όμως δεν θα είναι το μόνο όργανο της ΕΕ που απασχολεί προσωπικό για το ζήτημα. Τόσο το Συμβούλιο των Υπουργών, όσο και το Ευρωκοινοβούλιο θα διαθέτουν ομάδες για την εξέταση κάθε πτυχής του Brexit. Το ζήτημα θα απασχολήσει άλλωστε προσωπικό και σε κρατικό-εθνικό επίπεδο, καθώς κάθε κράτος επιθυμεί να επιθεωρήσει τους όρους του “διαζυγίου” και να διασφαλίσει πως δεν θίγονται τα συμφέροντά του.

Τέλος, θα πρέπει να προσθέσουμε στη “λυπητερή” και τα έξοδα μετακινήσεων από το Λονδίνο στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για τους σκοπούς της διαπραγμάτευσης, όπως και έξοδα τηλεφωνικών επικοινωνιών, ξενοδοχεία, εστιατόρια κτλ. Το τελικό ποσό ανέρχεται στα 50 εκατομμύρια ευρώ και το ερώτημα είναι. “Ποιος θα πληρώσει αυτό το ποσό”;

ΠΗΓΗ LIBERATION

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα