“Bye-bye Kemal” – Πήγαμε στην ομιλία του Ερντογάν

“Bye-bye Kemal” – Πήγαμε στην ομιλία του Ερντογάν

Ο Κώστας Κουκουμάκας μεταφέρει από την Κωνσταντινούπολη το κλίμα εν όψει των εκλογών της 14ης Μαΐου.

Το NEWS24/7 καλύπτει τις τουρκικές εκλογές από την Κωνσταντινούπολη. Διαβάστε την τελευταία ανταπόκριση του Κώστα Κουκουμάκα.

Το Sultangazi στα περίχωρα της Κωνσταντινούπολης είναι μία περιοχή στην οποία ζουν άνθρωποι με χαμηλά εισοδήματα και λίγες ευκαιρίες για δουλειά. Υπάρχει ένας μεγάλος δρόμος που μετά την κεντρική αγορά, χωρίζει μάντρες με υλικά οικοδομών, συνεργεία αυτοκινήτων και καταστήματα με φτηνά ρούχα και πλαστικά είδη για το σπίτι. Το μεσημέρι της Παρασκευής, το Sultangazi φόρεσε τα καλά του για να υποδεχτεί τον πρόεδρο Ερντογάν, σε μία από τις τελευταίες ανοιχτές ομιλίες του πριν από την κρίσιμη αναμέτρηση της Κυριακής.

Χωθήκαμε στο ποτάμι των ανθρώπων που κινούνταν προς το σημείο της συγκέντρωσης. Υπήρχαν τρία σημεία ελέγχου σε απόσταση 500 μέτρων. Το τελευταίο ήταν το πιο δύσκολο, γιατί εκτός από τον σωματικό έλεγχο, οι αρχές ασφαλείας είχαν στήσει σκάνερ ανίχνευσης μετάλλων. Άντρες και γυναίκες περνούσαν από διαφορετικές εισόδους και παρέμεναν έτσι χωριστά και στη μεγάλη πλατεία της συγκέντρωσης- οι γυναίκες και τα παιδιά στέκονταν στα δεξιά της εξέδρας και οι άντρες στα αριστερά.

Κώστας Κουκουμάκας - news 24/7

Σχεδόν όλες οι γυναίκες φορούσαν μαντήλες. Ήταν σε κάθε λογής χρώματα και μαζί με τα σημαιάκια που κρατούσαν – κόκκινα τουρκικά σημαιάκια, πορτοκαλί και γαλάζια του κόμματος AKP – συνέθεταν ένα μωσαϊκό που θα ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακό κάτω από έναν λαμπερό ήλιο, όμως την Παρασκευή ο ουρανός στην Κωνσταντινούπολη ήταν βαρύς και κάποιες στιγμές έκανε να βρέξει.

Στο μεταξύ, δίπλα στον κύριο όγκο της συγκέντρωσης υπήρχε ένας οριοθετημένος χώρος για όσους είχαν προσκλήσεις, κι επίσης για μεσαία στελέχη του κόμματος, τοπικούς υποψηφίους και διαπιστευμένους δημοσιογράφους. Στην απέναντι πλευρά υψωνόταν το μεγάλο τζαμί. Η προσευχή της Παρασκευής ακουγόταν από τα μεγάφωνα και αρκετοί από εκείνους στον ειδικό χώρο των «επισήμων» άπλωσαν ένα χαλάκι για να προσευχηθούν, μπροστά στους χιλιάδες υπόλοιπους πίσω από τα κιγκλιδώματα. Η θρησκευτική πίστη δεν μπορεί φυσικά να αμφισβητηθεί, όμως σε μία τέτοια περίσταση, δύο 24ωρα πριν από τις εκλογές, μπορεί πάντα να κάνει καλύτερη εντύπωση στο πλατύ ακροατήριο.

Κώστας Κουκουμάκας - news 24/7

Την τάξη και την οριοθέτηση της συγκέντρωσης «χαλούσαν» μόνο οι φωνές κάποιων παιδιών στο διπλανό σχολείο, που είχαν κολλήσει στα κάγκελα της περίφραξης, αφού είχαν την ευκαιρία να δουν από τόσο κοντά τον πρόεδρο της χώρας. Τα παιδιά κρατούσαν πλακάτ με το σύνθημα “Yine Reis – Yeniden Reis” («Αρχηγός ξανά, ακόμη μία φορά αρχηγός») και το πρόσωπο του Ερντογάν σε μαύρο στένσιλ.

Η μουσική δυνάμωνε όσο περνούσε η ώρα, το ίδιο και η ανυπομονησία. Μία ώρα μετά την προγραμματισμένη έναρξη της συγκέντρωσης, στην εξέδρα ανέβηκε ο τοπικός βουλευτής του AKP κι αμέσως μετά ο Υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού. Ο τελευταίος μίλησε με ακραίο πολωτικό λόγο, όμως το πλήθος αδημονούσε να δει τον Ερντογάν.

Μία σημαντική μερίδα Τούρκων, πρωτίστως βαθιά θρησκευόμενοι, μέλη πατριαρχικών οικογενειών και άνθρωποι που δεν γεύονται την εξουσία παρότι συνεχίζουν να πηγαίνουν στις κομματικές συγκεντρώσεις, τον αγαπούν με μία ιδιότυπη αγνότητα. Οι ίδιοι παραβλέπουν τον αυταρχισμό, τη διαφθορά στο κράτος και την επιθετική εξωτερική πολιτική, πράγματα για τα οποία κατηγορείται ο Ερντογάν και μαζί με την πληθωριστική οικονομία τον έχουν απομονώσει από τη Δύση και μπορεί να του στοιχίσουν τις εκλογές.

Τότε, στο Sultangazi κατέφθασε μια ατελείωτη αυτοκινητοπομπή με θωρακισμένα αυτοκίνητα κι ένα λεωφορείο της καμπάνιας του AKP. Στιγμές αργότερα, ο Ερντογάν ήταν στη σκηνή. Η μουσική δυνάμωσε, το πλήθος άρχισε να σείεται και ο Ερντογάν το ανταπέδωσε πιάνοντας το μικρόφωνο και σιγοτραγουδώντας έναν μακρόσυρτο σκοπό με λόγια που έλεγαν «Για όσους δεν μπορούν να ακούσουν». Έπειτα, ζήτησε από τους συγκεντρωμένους να παρακολουθήσουν μια σειρά βίντεο με παλαιότερες δηλώσεις και ομιλίες του μεγάλου του αντιπάλου, του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Κάθε τόσο, ο Ερντογάν έλεγε “Bye-bye Kemal” και το πλήθος ανταπέδιδε.

Η ομιλία δεν κράτησε πολύ. Μετά το τέλος, στο Sultangazi επικράτησε μεγαλύτερο χάος, καθώς όλοι είχαν βγει στον δρόμο για να δουν από κοντά την αυτοκινητοπομπή και να τον χαιρετήσουν. Μεταξύ των θωρακισμένων οχημάτων ήταν και το λεωφορείο, με ανοιχτές πόρτες και αστυνομικούς να τρέχουν δίπλα του. Ο κόσμος κουνούσε σημαιάκια και τα παιδιά κρατούσαν κούκλες και παιχνίδια που είχαν μοιράσει οι άνθρωποι του Ερντογάν. Είχα δει το ίδιο πράγμα, το μοίρασμα δώρων στα παιδιά, σε μια παλιότερη επίσκεψη του Ερντογάν στην Κομοτηνή.

Αργότερα την ίδια μέρα, συναντήσαμε στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης την Özlem Zengin αντιπρόεδρο του AKP και της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, μία από τις πιο ισχυρές και αναγνωρίσιμες φιγούρες της τουρκικής πολιτικής σκηνής. Δεχόταν με υπομονή να φωτογραφηθεί με υποστηρικτές στον δρόμο και ήταν αρκετά προσεχτική στα λόγια της (σημ. η συνέντευξη θα προβληθεί στο βίντεο του NEWS 24/7 για τις τουρκικές εκλογές). Τη ρωτήσαμε αν το AKP θα αποδεχτεί ένα κακό αποτέλεσμα το βράδυ της Κυριακής. «Αποκλείω αυτό το ενδεχόμενο, όμως, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, θα το σεβαστούμε», είπε.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα