CBS: Οι ΗΠΑ θα στείλουν μετανάστες από Λ. Αμερική σε Ελλάδα και Ιταλία

Διαβάζεται σε 4'
Μετανάστες στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικό
Μετανάστες στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικό AP Photo Ryan Sun

Για σχέδιο της κυβέρνησης Μπάιντεν να στείλει μετανάστες, που επιδιώκουν να φτάσουν στις ΗΠΑ, για εγκατάσταση σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, γράφει το CBS. Διαψεύδει η ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CBS η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να παραπέμψει ορισμένους μετανάστες από τη Λατινική Αμερική για εγκατάσταση στην Ελλάδα και την Ιταλία ως μέρος μιας προσπάθειας αποτροπής εισόδου στις ΗΠΑ, νέων μεταναστών από το Μεξικό και άλλα κράτη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι εκπρόσωποι της ελληνικής και της ιταλικής κυβέρνησης δεν απάντησαν στα αιτήματα για σχολιασμό.

Το CBS News, επικαλούμενο πηγές στην αμερικανική κυβέρνηση, που μίλησαν με την προϋπόθεση της ανωνυμίας αναφέρει αναλυτικότερα ότι η πρωτοβουλία προβλέπει ότι η Ελλάδα και η Ιταλία θα υποδέχονται μετανάστες, τα αιτήματα ασύλου των οποίων τελούν υπό επεξεργασία σε γραφεία μετανάστευσης στις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Οι πηγές του δικτύου επισημαίνουν ότι οι ρυθμίσεις για την εφαρμογή του μέτρου τελούν υπό επεξεργασία. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι η Ελλάδα και η Ιταλία θα δεχθούν μετανάστες από την Κολομβία, την Κόστα Ρίκα, τον Ισημερινό και τη Γουατεμάλα, όπως ήδη κάνουν ο Καναδάς και η Ισπανία. Οι πηγές έκαναν λόγο πάντως για μικρό αριθμό μεταναστών, περίπου 500 για κάθε χώρα.

Τα γραφεία μετανάστευσης των ΗΠΑ που λειτουργούν σε χώρες της Λατινικής Αμερικής είναι μέρος της ευρύτερης στρατηγικής της κυβέρνηση Μπάιντεν για τη μείωση των παράνομων διελεύσεων στα σύνορα των ΗΠΑ, προσφέροντας στους επίδοξους μετανάστες ευκαιρίες νόμιμης μετανάστευσης. Τα Γραφεία Ασφαλούς Κινητικότητας επιτρέπουν σε ορισμένους μετανάστες στην Κολομβία, την Κόστα Ρίκα, τον Ισημερινό και τη Γουατεμάλα να υποβάλουν αίτηση για να έρθουν νόμιμα στις ΗΠΑ ή σε άλλες χώρες.

Οι παράνομες διελεύσεις στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού μειώθηκαν κατά περισσότερο από 50% τον Μάιο σε σύγκριση με το υψηλό ρεκόρ που αναφέρθηκε τον Δεκέμβριο, ενώ ένα ακόμη μέτρο που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι η απαγόρευση νόμιμων αιτήσεων όταν αυξάνονται οι παράνομες ροές από μια χώρα.

Στις 20 Μαΐου, Αμερικανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν με διπλωμάτες από τον Καναδά, την Ιταλία, την Ισπανία και τις χώρες που φιλοξενούν τα Γραφεία Ασφαλούς Κινητικότητας για να συζητήσουν την πρωτοβουλία, σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας.

Σε συνέντευξή του στο CBS News την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Alejandro Mayorkas, έκανε αναφορά και για συζητήσεις με την Ελλάδα.

“Συνεργαζόμαστε με τον Καναδά, την Ισπανία και μόλις πρόσφατα, την Ελλάδα, για να δημιουργήσουμε νόμιμους δρόμους για να φτάσουν τα άτομα στις χώρες, μακριά από τα χέρια των λαθρεμπόρων που απλώς επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν αυτά τα άτομα για κέρδος”, είπε ο ίδιος.

Διαψεύδει ο Καιρίδης τα περί συμφωνίας με τις ΗΠΑ για μετανάστες

Ο Δημήτρης Καιρίδης διαψεύδει ωστόσο το δημοσίευμα, με ανάρτησή του στο Χ, στην οποία αναφέρει τα εξής:

“Το ρεπορτάζ του CBS είναι αναληθές. Δεν υπάρχει ούτε συμφωνία, ούτε αίτημα από τις ΗΠΑ για την επανεγκατάσταση νόμιμων μεταναστών στην Ελλάδα”, αναφέρει και συνεχίζει:

“Η ελληνική μεταναστευτική πολιτική είναι ξεκάθαρη και αποδίδει, παρά τις διεθνείς δυσκολίες. Αυστηρή προστασία συνόρων, με σεβασμό στον νόμο και την ανθρώπινη ζωή, και καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και, ταυτόχρονα, διμερείς συμφωνίες εργασιακής κινητικότητας με φίλες χώρες για την κάλυψη των κενών στην αγορά εργασίας και προσέλκυση ταλέντων για την ανάδειξη της χώρας σε διεθνές ερευνητικό και τεχνολογικό κέντρο”.

“Η πολιτική μας φέρνει αποτελέσματα όπως αποτυπώνεται στη χαμηλή πληρότητα του εθνικού συστήματος υποδοχής και ταυτοποίησης, ιδίως στις δομές των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, και την επιτυχία του προγράμματος διευκόλυνσης των ταξιδιωτικών θεωρήσεων για τους νόμιμους Τούρκους επισκέπτες εκεί, ως αποτέλεσμα της αυξημένης μας αξιοπιστίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, καταλήγει.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου διέψευσε το δημοσίευμα μιλώντας και στον Ρ/Σ του ΣΚΑΙ, αναφέροντας: “Είμαστε σε προεκλογική περίοδο, δεν είναι πολιτικά νεκρός χρόνος, κάποιοι μπορεί να θέλουν να προκαλέσουν εντυπώσεις”.

Σημειώνεται πάντως πως κατά την πρόσφατη ομιλία του στον Πύργο Ηλείας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για τη “νόμιμη μετανάστευση ως ένα θέμα που μας απασχολεί πολύ”, τονίζοντας πως: “Όπου δεν μπορούμε να βρούμε εργάτες από την Ελλάδα, θα φροντίζουμε να φέρνουμε, με γρήγορες και διαφανείς διαδικασίες, εργάτες από το εξωτερικό. Διότι θέλουμε να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα και να μην βρισκόμαστε αντιμέτωποι με παραγωγή η οποία πηγαίνει χαμένη, πολύ απλά επειδή δεν υπάρχουν εργατικά χέρια”.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του CBS, “η Ελλάδα και η Ιταλία αποτελούν, σε πολλές περιπτώσεις, χώρες διέλευσης για τους μετανάστες που ελπίζουν να εγκατασταθούν σε άλλα μέρη της Ευρώπης. Και οι δύο χώρες έχουν γερασμένο πληθυσμό και σημαντικές ελλείψεις εργατικού δυναμικού, γεγονός που τους δημιουργεί κίνητρο για την επανεγκατάσταση ξένων εργαζομένων”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα