Charlie Hebdo: Η Γαλλία τιμά τα θύματα της επίθεσης 10 χρόνια μετά

Διαβάζεται σε 4'
Charlie Hebdo: Η Γαλλία τιμά τα θύματα της επίθεσης 10 χρόνια μετά
AP

Η Γαλλία τίμησε σήμερα, Τρίτη, τα θύματα της φονικής επίθεσης στο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo πριν από 10 χρόνια.

Η Γαλλία θυμάται και τιμά σήμερα, Τρίτη, τα θύματα της φονικής τζιχαντιστικής επίθεσης στο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo πριν από 10 χρόνια, η οποία ξεκίνησε μια σειρά επιθέσεων στη χώρα και πυροδότησε συζήτηση για την ελευθερία του Τύπου που μαίνεται ακόμη και σήμερα.

Δύο μασκοφόροι ένοπλοι που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, οι αδερφοί Chérif και Saïd Kouachi, εισέβαλαν με τουφέκια εφόδου στα τότε γραφεία του Charlie Hebdo και δολοφόνησαν 12 ανθρώπους σε λιγότερο από δύο λεπτά. Οι δράστες επιδίωξαν να εκδικηθούν το συχνά εβδομαδιαίο περιοδικό για τη δημοσίευση σκίτσων που χλεύαζαν τον προφήτη Μωάμεθ.

Je suis Charlie

Οι δολοφονίες προκάλεσαν έκρηξη εθνικής συμπάθειας που εκφράστηκε με το σύνθημα «Je suis Charlie» (Είμαι ο Charlie) και προκάλεσαν παθιασμένη συζήτηση για την ελευθερία της έκφρασης και της θρησκείας στην κοσμική Γαλλία.

«Υπήρξαν σκηνές που δεν θα ξεχάσω ποτέ», δήλωσε στο Reuters ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. «Έπρεπε να δράσουμε και το κάναμε με υπευθυνότητα, γνωρίζοντας πως δεν είχαμε τελειώσει και ότι θα υπάρξουν και άλλες τραγωδίες. Και υπήρξαν».

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κι η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό ηγήθηκαν των εκδηλώσεων μνήμης, οι οποίες περιλαμβάνουν κατάθεση στεφάνων και ενός λεπτού σιγή σε τρία σημεία της πρωτεύουσας.

AP

Το παράρτημα της Αλ Κάιντα στην Υεμένη είχε βάλει τον τότε εκδότη του Charlie Hebdo, Στεφάν Σαρμπονιέ, στη «λίστα καταζητούμενων», αφότου το περιοδικό δημοσίευσε για πρώτη φορά εικόνες του προφήτη Μωάμεθ το 2006.

Οι αδερφοί Kouachi, που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στη Γαλλία εισέβαλαν στα γραφεία του Charlie Hebdo στις 7 Ιανουαρίου 2015 πυροβολώντας. Σκότωσαν οκτώ μέλη της συντακτικής ομάδας, συμπεριλαμβανομένου του Σαρμπονιέ, και άλλα τέσσερα άτομα πριν σκοτωθούν από αστυνομικά πυρά.

Τις επόμενες δύο ημέρες, άλλος άντρας γαλλικής καταγωγής σκότωσε μία αστυνομικό και τέσσερις Εβραίους ομήρους σε σούπερ μάρκετ σε προάστιο του Παρισιού. Και εκείνος έπεσε νεκρός από πυρά της αστυνομίας.

Περισσότεροι από 250 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γαλλία από τότε σε περιστατικά ισλαμιστικής βίας.

Η επέτειος προκάλεσε νέο προβληματισμό στη Γαλλία σχετικά με την ελευθερία του Τύπου. Ο Ολάντ εξέφρασε την ανησυχία του ότι υπάρχει αυξανόμενη αυτολογοκρισία που πηγάζει από τον φόβο.

«Πρέπει να δημοσιεύουμε σχέδια, να προβάλλουμε εικόνες ή να συντάσσουμε εκθέσεις όταν γνωρίζουμε ότι μπορεί να πλήξουν προσωπικότητες ή κοινότητες; Υπάρχει μια μορφή αυτολογοκρισίας που έχει ριζώσει», ανέφερε.

Το Charlie Hebdo προέβη σε ειδική έκδοση για να τιμήσει την επέτειο, απεικονίζοντας στο εξώφυλλό της έναν άνδρα που κάθεται πάνω στο κοντάκι ενός όπλου μπροστά από τη λέξη «Αφθαρτος!».

AP

«Οι αξίες του Charlie Hebdo –όπως το χιούμορ, η σάτιρα, η ελευθερία της έκφρασης, η οικολογία, η κοσμικότητα, ο φεμινισμός, για να αναφέρουμε μερικές– δεν έχουν ποτέ άλλοτε απειληθεί τόσο πολύ», ανέφερε σε κύριο άρθρο του.

Η δημοσιογραφία του Charlie Hebdo χωρίς ταμπού διχάζει τη Γαλλία. Για τους μουσουλμάνους κάθε απεικόνιση του προφήτη Μωάμεθ είναι βλάσφημη.

Οι επικριτές του Charlie Hebdo το κατηγορούν ότι ξεπερνά το όριο και ξεφεύγει από την ισλαμοφοβία δημοσιεύοντας επανειλημμένα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ. Το περιοδικό το αρνείται και υποστηρίζει ότι διακωμωδεί όλες τις θρησκείες, περιλαμβανομένου του Χριστιανισμού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα