Χιου Χέφνερ: Η δολοφονία μιας Playmate και η σκοτεινή πλευρά του Playboy

Χιου Χέφνερ: Η δολοφονία μιας Playmate και η σκοτεινή πλευρά του Playboy
Actress Dorothy Stratten, 20, of Vancouver, British Columbia poses in front of a huge poster of herself Apr. 29, 1980 in Los Angeles as she was named the 1980 "Playboy" Playmate of the year. She will be featured on the cover of June "Playboy" and in an additional 17 pages of the issue. (AP Photo/Randy Rasmussen) AP Photo/Randy Rasmussen

Η Ντόροθι Στράτεν ήταν ένα από τα πλέον υποσχόμενα «κουνελάκια» του Playboy. Μέχρι τη στιγμή που τη δολοφόνησε ο σύζυγός της, κόβοντας απότομα το νήμα της ζωής της. Και δίνοντας το έναυσμα για να αρχίσει να ξετυλίγεται ένα κουβάρι αποκαλύψεων για την σκοτεινή πλευρά του Playboy

Η δολοφονία του 20χρονου μοντέλου είχε όλα εκείνα τα συστατικά που χρειάζονται για να κεντρίσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Σεξ, ομορφιά, χρήματα, ένα ζηλιάρη σύζυγο και ένα πλούσιο και εκκεντρικό αφεντικό: Τον Χιου Χέφνερ. Ο οποίος βρέθηκε μπλεγμένος σε μια ιστορία, που όπως ο ίδιος δήλωσε χρόνια αργότερα του “κόστισε” ένα εγκεφαλικό.

Ο Χιου Χέφνερ έφυγε αυτή την εβδομάδα από τη ζωή στα 91 του χρόνια, πλήρης ημερών, αλλά και όπως είπαν πολλοί πλήρης… χρημάτων και γυναικών. Οσα κι αν είχαν ακουστεί γύρω από τις εκκεντρικές του συνήθειες, την αδυναμία του στο ωραίο φύλο και τις σχέσεις του με τα «κουνελάκια» του Playboy, το κοινό έμοιαζε να του τα συγχωρεί ή έστω να κάνει τα “στραβά μάτια”.

Μόνη εξαίρεση, η περίοδος της δολοφονίας της Ντόροθι Στράτεν. Ήταν 14 Αυγούστου 1980 όταν η 20χρονη στάρλετ και μοντέλο, για την οποία ο Χέφνερ σχεδίαζε μια λαμπρή καριέρα, έπεφτε νεκρή από τις σφαίρες του όπλου του συζύγου της, Πολ Σνάιντερ, ο οποίος προηγουμένως την είχε βιάσει και στην συνέχεια αυτοκτόνησε.

Ο Σνάιντερ ήταν ο άνθρωπος που ανακάλυψε την Στράτεν πριν ακόμη αυτή ενηλικιωθεί. Το να την σαγηνεύσει και να της υποσχεθεί πράγματα δεν ήταν κάτι δύσκολο γι αυτόν, αφού ήταν εννέα χρόνια μεγαλύτερός της και έμπειρος με τις γυναίκες. Όπως επίσης δεν ήταν δύσκολο να την πείσει να ποζάρει γυμνή για φωτογραφίες που ο ίδιος έστειλε στη συνέχεια στο Playboy.

Playmate Dorothy Stratten and husband Paul Snider in 1978 wedding hoto. (AP Photo) AP Photo

Newsmen examine the car of Dorothy Stratten, "Playmate of the year 1980," after the nude bodies of her and her husband, Paul Snyder, were found dead in this apartment in Los Angeles Aug. 15, 1980. Police said she was killed with a shotgun blast in the face, and Snyder's body was on the floor on top of the gun. (AP Photo/Wally Fong) AP Photo/Wally Fong

 

Η Στράτεν έκανε θραύση στους άρρενες αναγνώστες του περιοδικού. Ανακηρύχθηκε “Playmate του μήνα” τον Αύγουστο του 1979, αλλά και και “Playmate της χρονιάς” το 1980. Ο Χέφνερ δεν άργησε να προσέξει την αξία της, όπως και δεν αρνήθηκε να της επιτρέψει να εξαργυρώσει τη φήμη της στους δρόμους που η ίδια επιθυμούσε. Άλλωστε όλοι θα έβγαιναν κερδισμένοι από την επιτυχία της. Η Στράτεν κέρδισε ρόλους στις επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές “Το νησί της φαντασίας” και “Μπακ Ρότζερς”, εμφανίστηκε στην υπερ-επιτυχημένη τηλεοπτική εκπομπή του Τζίμι Κάρσον, ενώ σύντομα άρχισαν να καταφθάνουν προτάσεις και για ταινίες στο Χόλιγουντ. Μαζί ήρθε και η πρόταση γάμου από τον Σνάιντερ, για τον οποίο ο Χέφνερ είπε επιφυλάξεις, τον θεωρούσε “προαγωγό”…

Ωστόσο το ζευγάρι παντρεύτηκε και η Στράτεν συνέχισε να αναζητά την επιτυχία στον κινηματογράφο. Στην έπαυλη του Χιου Χέφνερ, γνώρισε το γνωστό σκηνοθέτη Τζον Μπογκνάνοβιτς ο οποίος της εμπιστεύθηκε αμέσως ρόλο στη νέα του ταινία, ενώ κατά δική του ομολογία ο έρωτας ανάμεσά τους ήταν κεραυνοβόλος. Γεγονός που πυροδότησε τη ζήλια και το όπλο του συζύγου της Στράτεν με το γνωστό αποτέλεσμα.

Μέχρι εδώ η ιστορία θα μπορούσε να είναι ένα παραμύθι με άσχημο τέλος, όμως αυτό το παραμύθι είχε πολλές “σκοτεινές σελίδες” που κανείς δεν είχε φανταστεί.

Η ίδια η Στράτεν είχε γράψει στο ημερολόγιό της ότι “πολλές φορές έκλαιγα πριν πάω για ύπνο” σχετικά με την παραμονή της στην έπαυλη του Χέφνερ.  “Πολλοί άντρες έμπαιναν στη ζωή μου και πολλοί άντρες με ήθελαν δική τους. Κανείς δεν με πίεσε και δεν χρησιμοποίησε βία, ωστόσο τα λόγια μπορούν να είναι πολύ πιο δυνατά, ιδιαίτερα για ένα μπερδεμένο κοριτσάκι”.

Playboy founder and editor in chief Hugh Hefner receives kisses from Playboy playmates in Cannes, France, Friday, May 14, 1999 during the 52nd Cannes Film Festival. (AP Photo/Laurent Rebours) AP

 

Ο Μπογκντάνοβιτς μετά το θάνατο της ερωμένης του έβαλε ευθέως στο στόχαστρο τον Χέφνερ, λέγοντας ότι η νεαρή κοπέλα δεν μπορούσε να αντέξει να ζει σε αυτή τη βιομηχανία του σεξ, αλλά ύτε και τις συνεχείς προσπάθειες του αφεντικού της να την εντάξει στον προσωπικό του κύκλο, παρά τη θέλησή της.

Ξαφνικά το άστρο του Χέφνερ άρχισε να τρεμοπαίζει. Και είναι γεγονός ότι η πρώτη του αντίδραση στο θάνατό της είχε θεωρηθεί μάλλον ψυχρή και απρόσωπη εκείνη την εποχή. Αυτό το είχε παρατηρήσει και η δημοσιογράφος Τερέζα Κάρπεντερ, η πρώτη που του πήρε συνέντευξη για το θέμα αυτό. Οι εντυπώσεις της αποτυπώθηκαν τόσο έντομα στο χαρτί στο άρθρο “Ο θάνατος μιας Playmate”, με αποτέλεσμα να κερδίσει το βραβείο Πούλιτζερ εκείνη τη χρονιά.

Μεταξύ άλλων στο άρθρο αναφερόταν ότι ο Χέφνερ ακόμη και στο πένθος δεν αποχωρίζεται ποτέ τις μεταξωτές πιτζάμες του, αφού ο “mister playboy” την υποδέχθηκε για αυτή την τόσο σοβαρή συνέντευξη φορώντας το αγαπημένο του ρούχο – σήμα κατατεθέν και μάλιστα σε χρώμα… πρόσωπο.

Αρκετά χρόνια αργότερα, ο ίδιος ο Χέφνερ αποφάσισε να μιλήσει ξανά ανοιχτά για αυτή την σκοτεινή υπόθεση. Και αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες, υποστήριξε ότι ασχέτως δουλειάς είναι κατά βάθος ένας πολύ ντροπαλός άνθρωπος που δεν θα υποχρέωνε ποτέ μια γυναίκα να κάνει κάτι παρά τη θέλησή της. Και που, όπως υποστήριξε, όλες οι κατηγορίες που δέχθηκε για τη δολοφονία της Στράτεν, του κόστισαν ένα εγκεφαλικό το 1985…

Φωτό: AP Photo/Randy Rasmussen, AP Photo/Wally Fong,

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα